Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zistenia TV JOJ: Exšéf vojenskej rozviedky Bučka mal zviazané ruky. NAKA hovorí o úkladnej vražde
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Exšéf vojenskej rozviedky Bučka mal zviazané ruky. NAKA hovorí o úkladnej vražde

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ Národná kriminálna agentúra vyšetruje prípad mŕtveho muža nájdeného v kameňolome Slovenského vodohospodárskeho podniku v Bratislave pri Devíne. Ako zistila redakcia noviny.sk, muža našiel okoloidúci psíčkar v utorok (25.1.) približne o 16:00.

Podľa zistení TV JOJ o exriaditeľa vojenskej rozviedky Petra Bučku mala NAKA mať záujem už dlhší čas. Mŕtvy je zrejme od pondelka. Zistenia televízie postupne odkrývajú prítomnosť vyšetrovateľov NAKA, aj špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica v kameňolome pri Devíne, kde obeseného našli. 

Bučka mal vypovedať ako svedok

Informácie z prostredia blízkeho ministerstvu obrany podporujú závažné zistenia TV JOJ, že Bučka mal byť svedkom aj v prípade viacnásobne trestne stíhaného podnikateľa Norberta Bödöra. Nie je vylúčené, že nebohého policajný vyšetrovateľ plánoval predviesť na výsluch, o čom sa exriaditeľ rozviedky mohol dozvedieť. 

Pre aký prípad vyšetrovaný NAKA mali vyšetrovacie orgány údajne chcieť uvedeného vojenského funkcionára predviesť na výsluch, zatiaľ nie je známe. Neoficiálne informácie naznačujú, že vyšetrovatelia sa o vojenského funkcionára mohli zaujímať pre preverovanú závažnú trestnú činnosť, o ktorej by mohol zrejme uviesť niektoré skutočnosti. Úrad špeciálnej prokuratúry prípad pre vyšetrovanie NAKA zatiaľ nekomentuje. 

Zásadná informácia, ktorou TV JOJ disponuje je tá, že predpokladaný dátum usmrtenia Petra Bučku mal byť predbežne stanovený na pondelok 24. januára 2022. Telo našiel okoloidúci psíčkar až na druhý deň (25.1.).

Podozrenie z úkladnej vraždy

"V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že predmetnú trestnú vec vyšetruje vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ako podozrenie z úkladnej vraždy. Vo veci bola nariadená pitva. Vzhľadom na súčasné štádium konania nie je možné zatiaľ poskytnúť žiadne bližšie informácie," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. 

Visel na strome a ruky mal zviazané

Podľa informácií TV JOJ generálmajor Peter Bučka (narodený v roku 1954) v minulosti zastával funkciu riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby. Muž údajne visel na strome neďaleko tamojšieho jazera. Podľa zistení TV JOJ mal zviazané ruky. Ide o vraždu alebo si ruky zviazala sama obeť? Odpoveď musí dať polícii súdny znalec, ktorý na mieste činu strávil pri obhliadke mŕtveho viac ako 6 hodín. Ako ďalej zistila TV JOJ, na miesto prišli vyšetrovatelia NAKA a osobne prišiel na miesto činu aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. To naznačuje, že podozrenie na inú príčinu než spáchanie samovraždy, je silné. 

Pôsobil na viacerých ministerstvách

Polícii so zabezpečením miesta nálezu mŕtveho muža pomáhali bratislavskí hasiči. Pre aké dôvody NAKA preveruje úmrtie bývalého vysokopostaveného vojenského funkcionára, zatiaľ nie je známe. Na mieste nájdeného tela vyšetrovacie orgány zotrvali do skorých ranných hodín. Generálmajor Bučka zastával funkciu riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby v rokoch 1998 - 1999. 

V minulosti po odchode z armády do zálohy pôsobil Bučka ako vedúci služobného úradu ministerstva hospodárstva, či poradca ministra obrany.

Minister vnútra Mikulec: Poznali sme sa v 90.rokoch

Minister vnútra Roman Mikulec priznal, že Petra Bučku poznal. "Áno, poznal som ho, spred 20 rokov, v tých 90.rokoch," konštatoval Mikulec. "Viem, že pracoval na ministerstve pôdohospodárstva, ale ja som s ním nič nemal za posledných 20 rokov," uviedol minister. Podľa jeho vyjadrení je ešte skoro hovoriť vražde. "Je to predčasné hovoriť, vzhľadom na jeho aktivity. Ja neviem, aké aktivity pán Bučka robil. Preto chcem požiadať, aby sme počkali na výsledky oficiálneho vyšetrovania," vyzval minister. 

"Ťažko je špekulovať. Evidujem, že pán Bučko bol riaditeľom Vojenskej spravodajskej služby v 90. rokoch. Jeho nasledovníkom bol terajší štátny tajomník Vendelín Lajtner. S príchodom vlády Mikuláša Dzurindu a nového vetra zahraničnej politiky Slovenskej republiky, ukončil aj pán Bučka svoje pôsobenie vo vojenskom spravodajstve. Od toho momentu nejak neparticipoval na činnosti vojenského spravodajstva vôbec," uviedol minister obrany Jaroslav Naď. 

Správu budeme aktualizovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie