Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štátny tajomník Klus o e-karanténe: Kým nemáme aplikáciu, je dôležitá kontrola aj komerčnejšním spôsobom
Zdielať na

Štátny tajomník Klus o e-karanténe: Kým nemáme aplikáciu, je dôležitá kontrola aj komerčnejšním spôsobom

BRATISLAVA / Už o niekoľko dní by mala byť opäť spustená e-karanténa. Tentokrát ale v inej podobe, ako tomu bolo minulý rok na jar. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus predstavil podrobnosti.

Ako by mala vyzerať smart karanténa? Avizovalo sa, že by v nej mali byť zmeny oproti minulému roku.

Máme viacero príkladov zo sveta ako funguje ich smart karanténa. Niekedy je to tak, že sa sníma fotka tváre, niekedy sa určuje pohyb prostredníctvom mobilnej aplikácie...Toto všetko je ešte v štádiu technického riešenia v tejto chvíli. Viem ešte, že takúto úlohu, ešte z predchádzajúcich vlád, dostalo Ministerstvo hospodárstva SR a pokiaľ viem, tak na tom aktívne spolupracuje aj s ministerstvom investícií.

O čom sa hovorilo na vláde? Ako by mala vyzerať kontrola dodržiavania tejto domácej karantény?

Kým nemáme túto aplikáciu, tak je dôležité, aby sme kontrolovali možno trochu komerčnejšími spôsobmi. Jedna z možností je využiť call centrá, ktoré sú v tejto súvislosti k dispozícii, to znamená, že by sme mali pravidelne kontaktovať ľudí, ktorí sú prihlásení do karantény, kontrolovať, či ju dodržiavajú alebo nemajú nejaké ťažkosti. Toto sa osvedčilo v mnohých krajinách sveta a je dobré, že človek, ktorý je doma s Covid-19, prípadne aj človek, ktorý má dodržiavať karanténu vie, že je v istom zmysle slova pod kontrolou. A čo je podstatné, že ÚVZ už dávnejšie spolupracuje s mobilnými operátormi a títo by mali presne určiť odkiaľ ľudia prichádzajú a z tohto dôvodu potom vieme jasnejšie identifikovať, kde sú tie najrizikovejšie prípady, najmä z hľadiska nových mutácií, ktoré bohužiaľ aj na Slovensko prichádzajú.

Majú počítať so zmenami aj „pendleri“?

U nich je to trochu zložitejšie, pretože oni necestujú pre rekreáciu, ale preto, lebo musia alebo pracujú, čiže tam aj Európska komisia vyzýva všetky členské štáty, aby sme dohliadli na to, aby ten ich pohyb v rámci EÚ nebol obmedzený nejakým zásadnejším spôsobom. Samozrejme sú tu povinnosti, ktoré musia splniť, ale nemyslím si, že tam by sme prichádzali do nejakého sťaženia podmienok. Hovorilo sa napríklad o tom, že by to mohla byť kratšia doba napríklad na antigénový test, ale zatiaľ ostáva ten týždňový a myslím si, že je to tak správne.

Od zajtra začínajú na letiskách kontroly tých, ktorí by sa chystali na dovolenku do exotiky. Z Bratislavy a Košíc sa ale lieta napríklad do Veľkej Británie alebo do Egypta, nie na Zanzibar. Čo si myslíte o tomto?

Tak môžu to byť len lety, ktoré majú niekam ďalej nadväzovať, ale samozrejme, táto zmena bola urobená najmä kvôli tomu, lebo sa viacerí občania sťažovali na neproporčnosť vo vyhláške, kedy nemôžu ísť na dovolenku na Senecké jazerá alebo do Tatier, ale zároveň sa umožňuje vycestovať do zahraničia. Bola to taká malá diera vo vyhláške, lebo vtedy naozaj stačilo povedať, že cestujem do zahraničia a týmto obmedzenie pohybu prestalo platiť. Teraz je už jasne stanovené, že cestovanie do zahraničia môže byť, ale nie pre účely rekreácie a toto by mali od soboty kontrolovať kolegovia z Policajného zboru. Ja si uvedomujem, že to je veľmi nepríjemný zásah do práce hlavne cestovných kancelárii, ale o to viac dúfam, že to bude trvať čo najkratšie a že budú riešené, samozrejme, aj kompenzácie.

Problémom ale môže byť aj to, že niekto má napríklad kúpenú nehnuteľnosť v Chorvátsku. Čo v takomto prípade? Bude to brané, že ide na dovolenku alebo domov?

Toto je veľmi diskutabilná záležitosť. Na jednej strane je tu možnosť pozerať sa na nich ako na „pendlerov“ a na ľudí, ktorí z nejakého domova prichádzajú naspäť na Slovensko pracovať, na druhej strane väčšina týchto domov slúži na rekreačné účely, preto kolegovia z ÚVZ, respektíve na Pandemickej komisii, veľmi opatrne pristupujú k posudzovaniu takýchto výnimiek.

Čo navrhujete vy, čo sa týka preukázania nejakého hodnoverného dokladu? Lebo sú páry, ktoré nie sú v manželstve, majú deti, pracujú napríklad vo Veľkej Británii a tá rodina chce ísť za nimi.

Toto sú veľmi nepríjemné konzulárne prípady, ktoré riešime. My si uvedomujeme, že spojenie rodín je v tomto smere mimoriadne dôležité, takže sa snažíme v maximálne možnej miere vychádzať v ústrety. Je to trochu jednoduchšie v rámci EÚ ako v rámci tretieho sveta a je dôležité, aby sme na tieto páry mysleli a ak sa takéto problémy objavujú, je dôležité kontaktovať naše zastupiteľské úrady a budeme sa im snažiť individuálne pomôcť.

Súvisiace články

Najčítanejšie