Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Virológ Klempa o očkovaní deti: Očkovanie detí by výrazne pomohlo, v septembri by sa pravdepodobne mohlo začať
Zdielať na

Virológ Klempa o očkovaní deti: Očkovanie detí by výrazne pomohlo, v septembri by sa pravdepodobne mohlo začať

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / V boji s celosvetovou pandémiou koronavírusu sú rozhodujúce dva faktory - masívne očkovanie populácie a rýchlosť, akou to vieme urobiť. Nepriateľom je totiž čas, ktorý napomáha vzniku rôznych mutácií vírusu, čo môže znížiť účinnosť očkovania konkrétnou vakcínou. V rozhovore s virológom Borisom Klempom sa dozviete, prečo sú takým veľkým problémom mutácie pre vakcíny, ktoré dnes využívame a rovnako aj to, kedy by sa mohli očkovať deti.

Prečo sú takým veľkým problémom mutácie práve pre vakcíny, ktoré dnes používame?

Mutácie vo všeobecnosti sú drobné zmeny, ktoré napríklad môžu zmeniť ten povrchový spikový proteín, to sú tie výbežky a táto drobná zmena môže viesť k tomu, že protilátky nie sú schopné sa naviazať na takýto vírus a preto tento vírus ako keby unikal tej protilátkovej odpovedi a teda vakcíny môžu byť trochu menej účinné.

Zaznamenali ste už konkrétny typ mutácie, ktorý by spôsobil problém tým súčasným vakcínam, ktoré dnes máme?

Práve takúto zníženú účinnosť vakcín pripisujeme tomu takzvanému juhoafrickému variantu alebo aj brazílskemu variantu. To sú práve tie, u ktorých vieme, že sa vyskytuje jedna konkrétna mutácia, ktorá práve takúto zmenu na povrchu toho výbežku spôsobuje a preto je teda viac odolný voči protilátkam.

V tejto fáze má asi obrovský význam takzvané sekvenovanie vzoriek pozitívnych pacientov. Poďme si vysvetliť veľmi stručne a jednoducho, čo to je a aký význam to potom pre tú zdravotnícku stratégiu má.

Pri sekvenovaní my vlastne určujeme, stanovíme kompletný vírusový genóm toho konkrétneho vírusu, ktorý infikoval konkrétneho človeka a tým pádom my sme vlastne schopní určiť všetky mutácie, ktoré sa v tomto konkrétnom víruse nachádzajú v porovnaní s tým pôvodným čínskym. Toto samozrejme nám jednak ukáže, že aký konkrétny variant tam je, a to by sme vedeli prípadne aj pomocou nejakého špecifického testu PCR, ale to sekvenovanie má obrovskú výhodu v tom, že vlastne ukáže akékoľvek nové mutácie aj také, o ktorých sme doteraz netušili no a ak toto systematicky robia všetky krajiny, tak by sme mali oveľa rýchlejšie detekovať, akékoľvek nové varianty, ktoré by mohli byť nebezpečné.

Na Slovensku aktuálne, ktorá mutácia nás najviac ohrozuje? Alebo je najpočetnejšia?

Na Slovensku v tejto chvíli veľmi jednoznačne dominuje ten takzvaný britský variant. Už sa to blíži alebo je to nad 90%. Aj my v našom laboratóriu posledné týždne, dá sa povedať, že takmer iné vírusy už ani nenachádzame, len tento britský variant, ktorý je typický práve tou žvýšenou infekčnosťou.

Čo sa musí udiať, aby sme sa v lete dostali na zahraničné dovolenky, z vášho pohľadu?

Je dosť pravdepodobné, že k akémusi uvoľneniu, k zlepšeniu tej situácie cez leto príde, koniec koncov minulé leto sme zažívali niečo podobné, takže môže sa stať, že tá situácia sa naozaj výrazne zlepší. Opatrenia sa uvoľnia. Ja by som ale napriek tomu nedoporučoval cestovať do zahraničia, pretože vieme, že nie vo všetkých krajinách súbežne bude tá situácia lepšia a to riziko infekcie stále bude najmä v zahraničí.

Očkovanie detí 

Keď hovoríme o tom riziku infekcií, stále sa neočkujú deti, ako vidíte túto problematiku, lebo zrejme bez očkovania detí nedosiahneme tú potrebnú hranicu na imunitu.

Očkovanie detí by skutočne veľmi pomohlo v tom dosiahnuť tie dve tretiny zaočkovaných. V tejto chvíli všetci tí hlavní výrobcovia už vlastne vykonávajú klinické skúšky aj na deťoch v tejto chvíli nad 12 rokov a predpokladá sa, že už v septembri by sa mohlo začať očkovanie aj detí.

Čo vás v priebehu pandémie, ktorá trvá, už to nebudeme ani počítať, viac ako rok, prekvapilo najviac ako odborníka a možno ako človeka ako obyvateľa tejto krajiny? Takže najprv možno ten odborný pohľad.

Ako odborníka musím priznať, že ma v podstate najviac prekvapil tento príchod nových variantov, tie pôvodné informácie ukazovali, že vírus sa vyvíja veľmi pomaly a tá akumulácia mutácií je veľmi, veľmi postupná a priebežná a zrazu sa vyskytli tieto nové varianty, ktoré majú veľa mutácií naakumulovaných v tom konkrétnom géne pre spi proteín, takže s týmto veľa odborníkov až tak nepočítalo.

Čo je asi problém civilizácie, pretože už len tá globalizácia planéty i rýchlosť cestovania dosť napomáhali šíreniu a mutáciám vírusu.

Veľmi jednoznačne. Už len samotný fakt, že máme v Európe britskú aj brazílsku aj juhoafrickú mutáciu alebo variant vlastne ukazuje, ako intenzívne sa ten vírus je schopný šíriť po celej zemeguli.

A čo vás prekvapilo najviac ako jedného z nás? Ako jedného zo šiestich miliónov byvateľov Slovenska?

To je skôr také nepríjemné prekvapenie, že ani po roku nie sme stále dostatočne zžití so všetkými tými opatreniami. Veľmi ma prekvapilo ako málo sme vlastne spravili cez leto ako krajina, ako málo sme sa pripravili na tú druhú vlnu.

Čo by sme teda našim ľuďom odporučili? Alebo keby ste mali možnosť zaveliť, poďme urobiť tieto dve tri opatrenia, poďme to dodržať, čo by ste povedali ľuďom na Slovensku, aby sme to zvládli?

Ľudia by si mali byť vedomí, že práve vďaka týmto novým variantom to riziko infekcie je v skutočnosti oveľa vyššie ako bolo možno ešte na jeseň alebo cez leto a teda je v záujme každého z nás, v podstate náš pud sebazáchovy by nám mal diktovať, aby sme sa v maximálnej možnej miere vyhýbali kontaktom, ktoré nie sú nevyhnutné. Takže stále podľa mňa platí a oplatí sa myslieť na to pravidlo, že správajme sa tak, ako keby sme boli chorí a nechceme nakaziť svojich blízkych a zároveň tak, ako keby sme vedeli, že všetci okolo nás sú chorí a nechceme sa od nich nakaziť.

Súvisiace články

Najčítanejšie