Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Primár gynekológie Martin Petrenko: Mamičky s covidom sa snažím čo najskôr pustiť aj s deťmi domov
Zdielať na

Primár gynekológie Martin Petrenko: Mamičky s covidom sa snažím čo najskôr pustiť aj s deťmi domov

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Pandémia Koronavírusu už viac ako rok zasahuje do života v Slovenských pôrodniciach, podľa medzinárodného prieskumu Covid-19 vážne ovplyvňuje kvalitu starostlivosti poskytovanej malým a chorým novorodencom čo vedie k zbytočnému utrpeniu bábätiek, či matiek. V rozhovore s Martinom Petrenkom, primárom Prvej Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice v Bratislave sa dozviete, ako fungujú pôrody počas doby covidovej.

Aký dôležitý je kontakt matky a dieťaťa po pôrode?

Kontakt matky a dieťaťa po pôrode je veľmi dôležitý. V posledných rokoch vznikajú aj rôzne hnutia, ktoré bojujú o to, aby sme čo najskôr po pôrode prikladali dieťa k matke, aby sa čo najskôr dieťa naučilo dojčiť. Je to veľmi dôležité.

Čo všetko zmenila pandémia v pôrodniciach?

Zmenila toho veľa, už je to rok. Osobne som sa stretol s prvým prípadom pandémie, teda myslím si, že to bol prvý prípad, alebo bol prvý medializovaný. Ak sa pamätáte v novinách bolo, že učiteľka v škôlke bola pozitívna, potom boli pozitívne detičky a jedno to dieťatko to donieslo svojej mame domov. Jeho mama bola moja pacientka, ktorá vtedy požadovala tzv. Kryoembryotransfer a keďže sa venujem asistovanej reprodukcii, tak som štandardne urobil kryoembryotransfer. Vtedy sa ešte nevedelo vôbec nič o pozitivite. Pacientka mi s veľkou radosťou o týždeň či o dva zatelefonovala, že je tehotná, všetko bolo úplne perfektné, akurát, že o tri dni zase zatelefonovala, že je Covid pozitívna. Tak sa ma pýtala, čo budeme robiť, či si má dať prerušiť tehotenstvo alebo čo…Naozaj som jej nevedel poradiť, aj napriek tomu, že robím pôrodníctvo 40 rokov. Povedal som jej, nech a rozhodne sama, je to viróza a virózy robia problémy v tehotenstve. Ale nakoniec to vyriešila príroda, pani potratila.

Môže mať korona vplyv na prerušenie tehotenstva?

Ja si myslím, že môže. Túto štúdiu som zverejnil aj na stránkach ESHRE, aby vedci vedeli čo majú robiť. Nikto na svete nevedel ako sa Covid-19 chová, aké sú zmeny v tehotenstve po infikovaní.

Ako vyzerá pôrod, keď je mamička pozitívna?

Môžem povedať len ako to je u nás v UNB na Antolskej. Na rokovaniach krízového štábu sme sa dohodli, že každá pôrodnica bude mať svoje menšie Covid oddelenie a tam budú rodiť pozitívne rodičky. Takže máme jedno úplne izolované oddelenie, kde je pár lôžok, teraz tam myslím, že nie je žiadna rodička, ale sem – tam sú tam jedna – dve rodičky, ktoré porodia a hneď po pôrode sa ich snažíme pustiť domov. Okamžite, s tým, že dieťatko môže zostať s nimi.

Ako prebieha testovanie dieťatiek po pôrode?

Testujeme ich obidvoma metódami aj PCR, aj antigénom. Matka sa testuje pri príjme na pôrod obidvoma metódami. Otecko môže byť pri pôrode, tiež musí byť testovaný, ale stačí mu antigénový test.

Je dôležitá prítomnosť otca pri pôrode?

Úloha otca je veľmi dôležitá pri pôrode, bez ohľadu na koronu. My máme radi, keď je otecko pri pôrode, aspoň vidí, čo robíme, keď je komplikácia a vidí, že je komplikácia. Keby sedel niekde s kamarátom pri pive, tak by nás mohol obviňovať, že nerobíme to, čo by sme mali robiť a keď je tam, vidí, že robíme všetko to, čo máme robiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie