Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Špecialistka na cievnu medicínu vysvetľuje, ako môžeme doma rozpoznať, či máme žilovú trombózu
Zdielať na

Špecialistka na cievnu medicínu vysvetľuje, ako môžeme doma rozpoznať, či máme žilovú trombózu

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Čoraz viac sa hovorí o vzniknutí trombóz po očkovaní. V rozhovore s angiologičkou Katarínou Dostálovou sa dozviete, aká je prevencia pred týmto ochorením, čo si máme všímať, ak dôjde k žilovej trombóze a či má hormonálna antikoncepcia či očkovanie proti covid-19 súvis s krvnými zrazeninami.

Ak máme trombózu, čo sa v našom tele odohráva?

Ja by som to upresnila. Tieto otázky budú skôr smerované na žilovú trombózu, pretože trombóza, čiže zrazenina, môže byť ako v tepnách, tak v žilách. Takže budeme sa skôr venovať žilovej trombóze. Aby vznikla trombóza – zrazenina v krvi, ktorú považujeme za ochorenie, tak sú tam tri možné príčiny, ako ich stanovil v 19. storočí Rudolf Virchow, ktorý hovoril, že je potrebné splniť na to podmienky. Jednak je to poškodenie žilovej steny, ďalej je to zvýšená zrážanlivosť krvi a potom spomalenie krvného prúdu. Tieto tri podmienky, tri faktory, sa môžu v rôznej miere podieľať na vzniku trombózy. Samotný ten proces zrážania a rozpúšťania krvi je veľmi dynamický v malej miere. V takej dynamickej rovnováhe prebieha v podstate neustále. Na to, aby toto bolo považované za ochorenie a poškodilo či už žilovú stenu, alebo malo ďalšie nejaké dôsledky, tak tá rovnováha sa narušuje.

A čo sú tie samotné príčiny vzniku trombózy? Určite sú individuálne, ale aj nejaké všeobecné.

Áno, ak by sme mali nejaké to poškodenie žilovej steny, napríklad pri úraze, alebo pri nejakom operačnom zákroku, inváziou nejakého nádorového procesu, zvýšená predispozícia k zrážaniu krvi môže byť spôsobená nejakými hormonálnymi vplyvmi. Môže tam byť aj spomalenie krvného prúdu, napríklad pri nedostatočnom pohybe.

Pri tej hormonálnej príčine, predpokladám, že ide aj o antikoncepciu, ktorá môže byť nebezpečná, alebo príčinou môže byť aj cestovanie, ktoré spôsobuje takúto žilovú trombózu? Ako to teda je?

Áno, nazýva sa to aj trombóza cestovateľov. Je to spôsobené najmä tým, že pri dlhšom niekoľkohodinovom cestovaní, napríklad v lietadle, autobuse, aute, sa spomaľuje ten krvný prúd, nepôsobí tam svalová pumpa, chýba tam pohyb. Ešte k tomu môže prispieť aj nedostatočný pitný režim v lietadle. Ľudia sa snažia menej piť, aby nechodili na toaletu, alebo aby sa nebáli cestovať v lietadle, tak si dajú nejaký alkohol, ktorý môže mať močopudný efekt a tým pádom ešte zahusťovať tú krv. Takisto si môžu dať aj nejakú tabletku na spanie, aby tú cestu prespali, ale práve to ich znehybní a môže potom vzniknúť trombóza. V súvislosti s cestovaním sa trombóza pozoruje nie len priamo na druhý, tretí deň, ale ešte do takého mesiaca by sa mala pozorovať.

Ako môžem aj ja doma spozorovať, že mám žilovú trombózu? Aké sú jej symptómy?

Veľmi dobrá otázka, pretože často stretávame aj cestovateľov, aj u ľudí, čo sú doma, že si myslia, že majú svalovicu. Dôležitým príznakom je opuch a bolesť v lýtku, takže je potrebné tomu venovať pozornosť. Väčšinou ten rozdiel v obvode jedného lýtka je tak do jedného centimetra, maximálne dvoch. Pokiaľ je ten rozdiel väčší, môže to už byť podozrenie na trombózu. Takže opuch a bolesť. To sú také základné symptómy. Môže ešte byť, že niektorí ľudia majú opuchnuté nohy z rôznych príčin, napríklad srdcová nedostatočnosť a podobne. Tam si len treba všimnúť nejaký rozdiel, nejakú zmenu. Ten opuch sa zväčšuje a na tej jednej strane vznikajú rozdiely. Takže to nás môže nabádať k tej úvahe o trombóze. Pri trombóze cestovateľov je dôležité sedenie bez pohybu, ale môže sa to týkať aj ľudí, ktorí dlhšie pracujú, lebo chcú tú prácu dokončiť a niekoľko hodín sedia pri počítači.

Je trombóza naozaj taký rizikový faktor po zaočkovaní sa?

Ja vidím túto situáciu momentálne v tejto epidemiologickej situácii asi tak, že upriamila našu pozornosť na žilovú trombózu. Pacienti, ktorí trpia ochorením Covid-19, vo zvýšenej miere mávajú trombózu a pľúcnu embóliu. Rovnako sme sa upriamili aj na to, či má vakcinácia nejaké nežiadúce účinky, alebo nie. Zatiaľ sú popisované také zriedkavé, ale o to vážnejšie prípady, ktorým sa venuje pozornosť, sú analyzované. Keď som si pozerala dostupné informácie, sú popísané ako kazuistiky, to znamená, individuálne prípady a vyžaduje si to ešte takú hlbšiu analýzu, aby sme mohli zhodnotiť súvislosti medzi vakcináciou a trombózou.

Napríklad v Nemecku po podaní 100 tisíc vakcín AstraZenecy, mal vlastne trombózu iba jeden človek. Vy ste sa už stretli s niekým, kto by mal nejaké krvné zrazeniny, napríklad nejaký váš pacient, po podaní vakcíny?

Ja som sa zatiaľ s týmto v ambulancii nestretla. Ten pohľad na populáciu, na státisíce pacientov, ktorí sú očkovaní, je trochu iný ako individuálny pohľad na pacienta, s ktorým sa stretávam každodenne. Takže ja som sa s týmto ešte nestretla, pacienti to pozorne sledujú, radia sa a ja toto využívam aj na to, aby som ich navigovala všeobecnejšie v prevencii trombózy, ale konkrétne aj podľa toho, aké majú rizikové faktory.

Vnímate antikoncepciu u žien rizikovejšiu ako dať sa očkovať, čo sa týka toho vzniku trombózy?

Je potrebné povedať, že v súčasnosti sú formy hormonálnej antikoncepcie rôzne. Sú tam rôzne látky, ktoré sa používajú, prípadne rôzne kombinácie a hormonálna antikoncepcia sa používa u žien, ktoré sú tiež v rôznej situácii, môže byť staršia, mladšia, môže byť štíhla alebo tučnejšia, fajčiarka, nefajčiarka. Pokiaľ gynekológ zvažuje nasadenie takejto antikoncepcie, pýta sa, či sa v rodine vyskytla trombóza, či je tam nejaká predispozícia. Samotná Svetová zdravotnícka organizácia k zvažovanej antikoncepcie vydala usmernenie, čiže vždy sa to posudzuje individuálne. Zhodou okolností, účinok antikoncepcie bol pozorovaný u jednej zdravotnej sestry, ktorej bola nasadená antikoncepcia ako liečebná. Takže, môže sa vyskytnúť a vždy je to potrebné individuálne zvážiť a sledovať.

Spomínali ste, že dobrou prevenciou proti žilovej trombóze, je napríklad aj pohyb. Pre starších ľudí, napríklad Nordic Walking. Ako to posudzujete, keď k vám príde pacient? Čo mu odporúčate?

Vždy keď pacienta liečim, sledujem a venujem sa aj pohybovej aktivite. Vždy sa na to pýtam, vždy to zaznamenávam a z toho potom aj vychádzame. V zásade, či už v prevencii, alebo aj v liečbe žilovej trombózy, je veľmi potrebný pohyb a ten sa snažíme ušiť na mieru. Keď príde pacient a spýtam sa ho, čo robí a on povie, že chodí na ryby, tak napríklad s takýmto pacientom sa dohodneme, že je to síce pekná záľuba, ale predtým, než hodí tú udicu, trikrát sa prejde okolo jazierka a tým si ten pohyb splní.

Súvisiace články

Najčítanejšie