Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Komentár Arpáda Soltésza: Marek Krajčí by mal bežať a plávať
Zdielať na

Komentár Arpáda Soltésza: Marek Krajčí by mal bežať a plávať

Zdroj: SITA

Po uverejnení zmluvy s dodávateľom ruskej vakcíny je úplne pochopiteľné, prečo Marek Krajčí utekal pred novinármi. Dalo by sa pochopiť aj keby, ako Forrest Gump slovenského zdravotníctva, ešte stále bežal, len by sa nemal na brehu oceánu otočiť, ale vytrvalo plávať ďalej. Keby zmluvu na Sputnik podpísala Andrea Kalavská, sedela by dnes vo väzbe so všakovakými kičurami.

Predseda Prvoaprílovej vlády Eduard Heger v relácii TV JOJ Na hrane veľmi presvedčene vyhlásil, že zmluva na Sputnik je výhodná, pretože ľudia chcú Sputnik, a tým pádom je povinnosťou vlády zohnať im ho. Blahoželajme si, že ľudia si neadoptovali nápad Donalda Trumpa s intravenóznym podávaním Sava.

Iste, nemožno povedať, že by zmluva výhodná nebola. To by bola sprostá lož. Tá zmluva je mokrým snom každého šmejda, ktorý predáva hrnce. Pre predajcu je až natoľko výhodná, že za normálnych okolností a za triezva by ju nebolo možné nanútiť ani obecnému zastupiteľstvu vo Fekišovciach.

Predstavte si šmejda, ktorý vám predáva sadu hrncov. V priebehu niekoľkých mesiacov vám prídu jednotlivé kusy. Nemusíte si ich prebrať, ale ste povinní za ne zaplatiť. Šmejd neručí za to, že v hrncoch sa dá variť, že sa neotrávite jedmi, ktoré sa z nich pri varení uvoľňujú, ani že vám na sporáku nevybuchnú. Nemôžete ich reklamovať ani vrátiť. Zároveň musíte zaplatiť šmejdovi vysokú pokutu, keď ho akokoľvek poškodíte. Trebárs niekomu poviete, akú zmluvu ste s ním podpísali, alebo inak poškodíte jeho dobré meno.

Teraz si zameňte hrnce za Sputnik a viete, komu to Igor Matovič pozrel do očí, stisol ruku a akú zmluvu s ním potom Marek Krajčí podpísal: Za stále neregistrovanú vakcínu podľa nej musíme zaplatiť, aj keby sme ju neodobrali. To je síce bežné aj pri ostatných vakcínach, len u tých máme istotu, že ich budeme môcť použiť, pretože ich už schválila EMA. Predajca zároveň neručí za bezpečnosť Sputnika V, ani za jeho účinnosť a nenesie zodpovednosť za žiadne škody, ktoré by jeho použitie spôsobilo. Kupujúci nesie zodpovednosť za všetky škody, ktoré by spôsobil predajcovi.

Existuje niekoľko možných, hoci veľmi nepravdepodobných vysvetlení, prečo exminister pohrebníctva takýto právny dokument podpísal, ktoré zároveň nepredpokladajú priamy zločinný úmysel. Nečítal ju. Čítal ju, ale nerozumel jej. Čítal ju, aj jej porozumel, ale jeho ruku viedol duch svätý a bol voči tomu bezmocný. Boh mu prikázal. Igor Matovič mu rozkázal.

Nech to už bolo akokoľvek, jedného dňa bude nejaký prokurátor v prvom rade skúmať to, komu patrí podpis na strane kupujúceho. Ten totiž ponesie aj prípadnú trestnoprávnu zodpovednosť za všetky škody, ktoré by nám mohla zmluva spôsobiť. A aj tá najmenšia potenciálna škoda, ktorá nám hrozí, je podľa trestného zákona „veľkého rozsahu“.

Samozrejme, nemusí to pre Krajčího skončiť úplnou pohromou. Možno si z celej aféry odnesie iba doživotnú hanbu a imidž archetypálneho lokaja, ktorého najvyšším morálnym imperatívom je vykonávať vôľu svojho pána, či je to už jeho boh, alebo Igor Matovič. Stále totiž má šancu, že sa Sputnikom začne očkovať. Tlak na ministra Lengvarského bude extrémny, pretože nejde iba o to, či to Marek dá a zachráni si aspoň majetok a slobodu, keď už nenávratne prišiel o česť, ale predovšetkým o volebné preferencie OĽaNO. Táto zmluva sa často bude spomínať v jednej vete s mečiarovskou privatizáciou a ficovskými tendrami. Treba preto rátať aj s možnosťou, že Vladimír Lengvarský bude nútený povoliť, aby Sputnik napichali do záujemcov.

O čosi menšia je šanca, že sa nájde až milión ľudí, ktorí dostatočne pohŕdajú vlastným životom a zdravím, aby sa nechali zaočkovať pochybnou vakcínou bez akejkoľvek garancie od predajcu. V prieskumoch síce istý počet ľudí deklaruje, že by sa dali zaočkovať jedine ruskou vakcínou, pretože najviac dôverujú práve Sputniku, o ktorom dnes nikto nevie objektívne povedať, či je bezpečný. Nie je na tom nič zvláštne, človek nie je zo svojej podstaty racionálna bytosť, bežne sa rozhoduje emocionálne, vidíme to pri každých voľbách.

Otázka znie, koľkí z tých ľudí, ktorí v prieskume z princípu podporili ruský produkt, sa skutočne aj nechajú začipovať? Veď čo keby niekto ampulky od Sorosa, Gatesa či jašterov iba prelepil nálepkami Sputnik V? A prečo by sa vôbec očkovali? Covid pre nich zväčša neexistuje, je to len chrípka a sprisahanie liberálnych médií.

Predstava, že by sa zhruba pätina populácie nechala zaočkovať Sputnikom, aj keď bude mať na výber registrované vakcíny, je vskutku bizarná, no netreba ju celkom odpisovať. Žijeme v krajine, ktorej ľud dostal Igora Matoviča až do premiérskeho kresla.

Ak sa napokon predsa podarí minúť milión dávok Sputnika, bude musieť Marek Krajčí ešte viesť intenzívne rokovania s Duchom svätým, aby nikto zo zaočkovaných neutrpel nejaké škody. Nemusel by, dnes skutočne nemáme žiadne konkrétne údaje o prípadných rizikách Sputnika. Možno je úplne bezpečný aj účinný, iba to nevieme. Vieme len to, že predajca nič negarantuje.

Keby chcel Marek Krajčí staviť na istotu, mal by prosto bežať a plávať.

Súvisiace články

Najčítanejšie