Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Čistý deň žaluje exposlankyňu NR SR pre neoprávnený zásah do dobrej povesti
Zdielať na

Čistý deň žaluje exposlankyňu NR SR pre neoprávnený zásah do dobrej povesti

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Čistý deň a exposlankyňa Natália Blahová sa stretnú na súde. Vo veci žaloby političku vypočuje sudkyňa už vo štvrtok.

Štvrtok 13.5.2021 sa stretnú aktéri kauzy Čistý deň na súdnom procese. Neziskovka Čistý deň totiž žaluje Natáliu Blahovú, bývalú poslankyňu Národnej rady SR (SaS), pre neoprávnený zásah do dobrej povesti právnickej osoby. Žalobu, ktorú Čistý deň na političku podal cez zakladateľku resocializačného centra a súčasne aj jeho právnu zástupkyňu Zuzanu Tomanekovú Mikovú, prejednáva Okresný súd v Trnave so sudkyňou Zuzanou Pribulovou.

Neziskovka žiada ospravedlnenie aj finančnú náhradu spôsobenej škody opísanej v žalobe. Blahová otvorila kauzu Čistý deň najskôr na svojom blogu. Následne sa podozreniami, ktoré smerovali na údajné sexuálne zneužívanie niektorých zverenkýň centra, začali zaoberať médiá. Prípad prenikol do parlamentu, polícia rozbehla vyšetrovanie.
Čistý deň následne čelil konaniu o odobratie licencie. Dnes už resocializáciu neplnoletých zverencov pre štát zariadenie nevykonáva. Manželia Tomanekovci medializované podozrenia na údajné nezákonné konanie smerom k zverencom dlhodobo odmietajú. Silnú podporu mali počas vyvrcholenia kauzy priamo u rodičov zverených detí. Tomanekovci sa pre mediálne poradenstvo obrátili aj na vtedajšieho mediálneho poradcu premiéra Fica Erika Tomáša, s ktorým sa priamo stretli v jeho kancelárii na Úrade vlády.
Na političku je v súvislosti s prípadom Čistý deň podaných niekoľko žalôb. V predmetnej žalobe sa Čistý deň domáha uznania žalovanej z uvedeného skutku aj tým, že na niekoľkých stranách cituje mediálne vyjadrenia političky smerom na neziskovú organizáciu Čistý deň, ktoré dokumentuje desiatkami článkov zverejnených webovými portálmi. Finančná náhrada údajnej škody je podľa právnej zástupkyne centra Zuzany Tomanekovej Mikovej v sume desiatok tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie