Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Riaditeľ Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV Martin Nosko pozýva deti na letnú školu mladých vedcov
Zdielať na

Riaditeľ Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV Martin Nosko pozýva deti na letnú školu mladých vedcov

BRATISLAVA / Nádejných vedcov čaká krásne leto. Po ročnej prestávke sa znovu otvára Letná škola mladých vedcov. Čo a kto sa v nej bude učiť povie v rozhovore Martin Nosko.

Čo je to letná škola mladých vedcov?

Letná škola mladých vedcov je projekt, ktorý vznikol, ako reakcia na nízky záujem žiakov o prírodné vedy. Snažíme sa zážitkovou formou, v podstate šikovným žiakom ukázať, že veda je zaujímavá, umožniť im pracovať v kolektíve so skutočnými vedcami, na skutočných prístrojoch a na skutočných problémoch.

To znamená, že deti, ktoré majú záujem si zoberiete k vám do akadémie, na nejaký ten ústav a môžu si vyskúšať prácu vedca?

V princípe áno. Tieto deti sa musia prihlásiť na stránke www.all4science.sk v našom formulári. Musia napísať krátky motivačný list, kde vyšpecifikujú, čo by chceli robiť a čo ich zaujíma.

Mali by naškrtnúť nejaký projekt, na ktorom chcú pracovať?

Áno, môžu navrhnúť aj svoj vlastný projekt a my ich podľa toho priradíme na jednotlivé ústavy SAV, ktoré sú do projektu zapojené.

Toto je druhý ročník letnej školy mladých vedcov. Pôvodne mal byť druhý vlani. Pre pandémiu samozrejme nebolo nič. Aké boli skúsenosti s  prvým ročníkom, keď ste to rozbiehali? Bol záujem, alebo ohlas zo strany vedcov?

Ťažko povedať. Zo strany vedcov, sme v podstate nadväzovali na projekt Nájdi v sebe vedca. Takže na začiatku sme pracovali so skupinou vedcov, ktorí majú už skúsenosti s propagáciou a s prepojením vedy so vzdelávaním. Začali sme v úzkom kruhu. Boli to vtedy štyri ústavy, ktoré boli zapojené a ďalšie, ktoré dotvárali program. Prihlásilo sa nám dosť detí, ktoré sme následne rozdelili do ústavov a okrem toho, že pracovali s vedcami, mali aj iný poobedný program. Deťom sa to veľmi páčilo lebo nemali len vedu, ale aj poobede to bolo zážitkové tým, že tábor bol celotýždňový, takže spali aj u nás a mali zážitok.

Dá sa povedať, že je to taký týždňový letný tábor?

Nie je to doslova letný tábor, pretože tie deti sú naozaj rozdelené do skupín. Podľa toho záujmu, ktoré chcú robiť a pracujú od pondelka do štvrtku na svojom projekte a celá škola končí v piatok konferenciou, kde vlastne odprezentujú výsledky.

Tento rok je ústavov, ktoré sa zapájali viac, pokiaľ viem, ktoré to sú?

Ústavov je deväť. Je tam ústav materiálov mechaniky strojov, ústav polymérov, virologický ústav, ústav výskumu srdca, anorganickej chémie, chemický ústav, ústav experimentálnej psychológie a ústav informatiky.

Od tohto sa potom odvíjajú aj odbory, do ktorých sa deti môžu zapojiť. To znamená, že ak má niekto bližšie k biológií, tak sa zameria na jeden ústav, ak niekto k informatike, tak sa zameria na ústav informatiky?

Áno, je to tak.

V akom termíne sa uskutoční táto letná škola?

Škola sa bude konať v treťom júlovom týždni, čiže od 19. do 23. júla.

A prihlásiť sa dá dokedy?

Prihlásiť sa dá od 10. mája do 15. júna.

Pre ako staré deti je táto letná škola určená?

Je to prioritne určené pre druhý stupeň základných škôl. Keď už deti majú predstavu a môže sa im vytvoriť vzor a nasmerovať budúca kariéra.

Súvisiace články

Najčítanejšie