Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nová kontrolórka športu Dvorščíková: Nabaľovaním problémov strácame dobrých športovcov
Zdielať na

Nová kontrolórka športu Dvorščíková: Nabaľovaním problémov strácame dobrých športovcov

BRATISLAVA / Vláda na návrh ministra školstva schválila a vymenovala novú hlavnú kontrolórku športu Marianu Dvorščíkovú. Do funkcie nastúpi 20. mája 2021. V rozhovore sa dozviete, čo by chcela v rámci svojej funkcie zmeniť a akým problémom by sa mala venovať.

Hneď na úvod, nečaká vás ľahká úloha, je to ostro sledovaná funkcia najmä v tomto období, takže s čím do nej nastupujete?

Ja by som na úvod chcela poďakovať vláde, ministrovi školstva, ale aj pánovi Husárovi za prejavenú dôveru, je to naozaj náročná funkcia, ktorá sa teraz pretriasa najmä tým, že vypukli na verejnosti mnohé problémy najmä s financovaním športu. Vlastne mojím cieľom je, že za takých 5 rokov, čo je moje funkčné obdobie, by som chcela dosiahnuť efektívne a také promptnejšie riešenie tých problémov. Aby sa neodsúvali, lebo keď sa nebudú riešiť tieto problémy, oni sa nevyriešia samé. A práveže nabaľovaním problémov strácame tých dobrých športovcov, odborníkov v športe a mnohé talenty, ktoré sú potom znechutené a vlastne sa obracajú na iné aktivity svoje a potom odchádzajú od športu. Čiže toto by som chcela ako prvý svoj hlavný bod. A potom, samozrejme, dosť dôležitou úlohou kontrolórky športu je kontrola verejného financovania, čiže tých finančných prostriedkov. Naozaj posudzovať viacej tú hodnotu za peniaze. Že naozaj, keď sa niečo kúpi v tom športe, obstará v športe, alebo sa nejako preinvestujú tie finančné prostriedky, aby tá hodnota tých vynaložených finančných prostriedkov bola naozaj efektívna a pre tento šport naozaj príslušná a prínosná. To budú také dva najdôležitejšie body, ktoré by som chcela zaviesť a teda udržať si ich tých 5 rokov. A je tam množstvo ďalších funkcií, ktoré kontrolórka športu má a máme už aj také vízie s pánom Husárom. Už sme niečo prerokovali na zmenu zákona o športe. Lebo boli rôzne pripomienky teda k činnosti a k definícii zákonníkov, čiže nebudeme sa tomu zdráhať.

Vaša predchodkyňa, keď odchádzala, tak stihla zverejniť kauzu v slovenskej kulturistike alebo vo fitness teda, kde tuším 350 000 eur zostalo visieť, ale vyčítala sa jej istá pomalosť alebo liknavosť, lebo to, že príliš dlho čakala s niektorými verdiktmi alebo s ich oznámením. Do čoho sa ako do prvého obujete?

Takto, určite sa nechcem vyjadrovať k činnosti pani hlavnej kontrolórky športu, lebo mi to podľa mňa neprináleží, chcela by som sa vlastne pozrieť do budúcnosti dopredu a určite sa tejto akcii budem venovať, lebo som sa už tak trošku o nej oboznámila, takže chcela by som si naštudovať ten spis. Zistiť, v akom je štádiu riešenia a uzavrieť to čím skôr, lebo nemôže zostať takáto akcia dlho otvorená.

Chystáte aj nejaké stretnutie možno so zástupcami zväzov alebo športových klubov, či už v rámci ministerstva alebo možno po vlastnej osi?

Pokúsim sa v spolupráci s pánom Husárom alebo pánom štátnym tajomníkom zorganizovať nejaké stretnutia, aby sme sa aj predstavili a vlastne povedali si svoju víziu v tom športe.

Súvisiace články

Najčítanejšie