Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nepoznaný Liptov. Nový projekt, ktorý vám priblíži tento región
Zdielať na

Nepoznaný Liptov. Nový projekt, ktorý vám priblíži tento región

BRATISLAVA / Liptov patrí k našim najznámejším a najpopulárnejším regiónom. Na čo sa môžete tešiť tento rok po uvoľnení opatrení, keď sa vyberiete na turistiku, alebo prebádať kopce bicyklom? V rozhovore prezradí viac manažérka pre komunikáciu OOCR Región Liptov Katarína Šarafínová.

Predpokladám, že cesta k tomu menej známemu Liptovu viedla, svojim spôsobom, cez pandémiu, keď všetko to veľké a známe bolo zatvorené.

Presne toto bola cesta a toto bola naša odpoveď na to, aby sme v podstate dokázali reagovať a ukázať našim návštevníkom aj miesta, ktoré nie sú až také prebádané.

Vy ste si vybrali niekoľko takých bodov. Začínate niečím, čo je absolútne typické pre Liptov.

Pre nás bolo najjednoduchšie a možno aj také najtypickejšie, najkrajšie práve pre toto obdobie, začať salašníctvom, takže sme sa pustili do májovej bryndze a všetko, čo s tým súvisí.

Rozmýšľam, že Liptov relatívne dobre poznám, ale nepamätám sa, že by som navštívil salaš. Toto môže byť cesta, ako sa dostať k liptovskému bačovi?

Áno, presne toto môže byť tá cesta, ale my začíname tak sofistikovane. Predstavujeme témy, ktoré sme si zvolili, oveľa viac do hĺbky trošku v tom online priestore, na ktorý sme si za tú dobu zvykli.

Veľmi sa mi páči, že táto kampaň nemá žiadne billboardy, papierové letáky a podobne. Ostáva v tom online priestore.

Rozhodli sme sa neznečisťovať a nekopiť ďalšie odpady, jednoducho, všetko je v online priestore. Vytvárame zaujímavé články a podcasty, videá a takýmto spôsobom vlastne odkrývame jednotlivé témy. Každej tej téme sa venujeme zhruba jeden mesiac a výsledkom na konci budú typy, kam môžu tí naši návštevníci zájsť.

Teraz rozmýšľam, či sa na liptovských salašoch neobávajú toho, že zrazu tam začnú prichádzať autobusy plné turistov a každý bude chcieť poznať ten originálny recept na bryndzu?

Stále si myslím, že návšteva toho salaša asi nebude pre každého. Ten mainstream si vyberie asi tie klasické miesta, ktoré v regióne navštevuje. Tí, ktorí naozaj hľadajú niečo menej poznané, niečo v horách, niekde ďalej, tak si nájdu cestu na salaš.

Salaše teda máme za sebou. Čo sú tie ďalšie témy?

My ešte nemáme úplne tie salaše za sebou, lebo ešte celý tento mesiac ich budeme spoznávať. Potom budú nasledovať studničky, pramene, vodopády...Takže povenujeme sa aj takýmto miestam. A potom to budú remeslá. Vybrali sme si modrotlač, liptovskú čipku a fujaru. No a na záver, niekedy na jeseň, sa budeme venovať rôznym horským túram, nepoznaným lúkam a tieto miesta budeme spoznávať s odborníkmi, so sprievodcami, teda s ľudmi, ktorým to je oveľa bližšie ako bežnej verejnosti. Tí dokážu povedať viac o tých témach.

Už sme naznačili, že toto bude také pre turistov – fajnšmekrov. Ste ale pripravení na takú klasickú sezónu? Ako je na tom vlastne Liptov teraz, keď sa pomaly uvoľňujú opatrenia?

Áno, toto sú také fajnšmekerské záležitosti, ale ten štandard, na ktorý sú všetci návštevníci regiónu zvyknutí, tak dúfam, že to uvoľňovanie bude pokračovať, a teda my nabehneme do normálneho režimu. Sme pripravení aj na situácie, keby to bolo náhodou trochu zlé, napríklad cyklistikou.

Myslel som, že poviete najprv tie aquaparky, ale viem, že cyklistika sa stáva takou dominanciou Liptove, ste celkom dobre prepojení.

Podarilo sa nám veľmi dobre zvládnuť prepojenie regiónu pre e-bikerov, pretože ten e-bike je aj pre športovca, aj pre takého dynamického človeka veľmi dobrý spôsob, ako prejsť viac kilometrov, viac vidieť a zažiť na tej trase. Môže si viac šetriť srdce, pretože tie naše kopce sú vyššie ako nejaké typické cyklotrasy.

Ak tomu dobre rozumiem, pripravili ste aj také to zázemie pre e-biky? Dá sa to dobíjať niekde?

Áno. Máme sieť nabíjacích staníc po celom regióne, od dolného cez stredný až po horný Liptov. Takže nikomu by sa nemalo stať, že by mu baterka došla. Nabíjacie stanice sú na miestach, kde sú napríklad nejaké reštaurácie, terasy...Čiže ľudia si môžu dobiť batériu a aj sa občerstviť. Zároveň dopĺňame pre cyklistov infraštruktúru aj takým spôsobom, že pribudli rôzne prístrešky, či mapy.

Ako sa pripravujete na tú klasickú sezónu? Teraz sa pýtam na pandémiu. S viacerými obavami, záložnými plánmi, alebo sa spoliehate na to, že to leto bude bez obmedzení?

Ako sme videli za posledný rok, niekedy sa nedá na nič pripraviť, pretože my sme minulý rok prerábali každú jednu aktivitu, podľa toho, čo sa zmenilo, čo sa mohlo, nemohlo. Už sme trochu poučení, oveľa rezervovanejší, ale sme pripravení na všetky varianty, pretože ten cestovný ruch veľmi utrpel a my všetci veľmi chceme návštevníkov a urobíme všetko pre to, aby u nás boli spokojní.

Viete, aká je nálada medzi Slovákmi, vidíte to cez rezervačné systémy. Ako sú na tom objednávky na Liptove?

Je to tak, že samozrejme chaty, ubytovanie na súkromí, kde majú ľudia väčší pokoj a istotu, tak to sa predáva perfektne.

Súvisiace články

Najčítanejšie