Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Riaditeľka WWF Slovensko: Je dôležité zabrániť motivácii medveďov neodchádzať z ich prirodzeného prostredia
Zdielať na

Riaditeľka WWF Slovensko: Je dôležité zabrániť motivácii medveďov neodchádzať z ich prirodzeného prostredia

BRATISLAVA / Aj divé zvieratá potrebujú pomoc ľudí. Ľudstvo zaberá stále viac miesta a pre zvieratá ho ostáva stále menej. Ako sa dá pomôcť a pomáhať zvieratám, ktoré sú zranené, alebo odchádzajú z ich prirodzeného prostredia, ale aj o tom, prečo sú záchranné stanice dôležité, povie v rozhovore riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

Čím sa WWF na Slovensku zaoberá?

WWF Slovensko má tri základné piliere. Venujeme sa ochrane lesov, ochrane vôd a ochrane šeliem, to znamená jednotlivú druhovú ochranu.

Takže nejde len o zvieratá vo vašom prípade. Ten záber, čo sa týka prírody, je širší.

Áno. Ako bolo správne podotknuté na začiatku, stále si, bohužiaľ, viac a viac berieme z tej prírody a my sa snažíme uchrániť to prostredie pre zvieratá.

Ktoré zvieratá sú predmetom vášho záujmu?

Keďže sme stále relatívne malý tím, tak sa venujeme šelmám. Znie to možno síce dravo, ale je to základná ochrana medveďa, vlka, rysa a s tým súvisí aj aktivita, o ktorej sme hovorili, že sa snažíme pomôcť Záchrannej stanici pre zranené zvieratá v Zázrivej, ktorej jednou z jej činností je aj ochrana týchto zvierat.

V akom stave sú populácie týchto šeliem na Slovensku?

Každý z týchto druhov má rôzne, dajme tomu čísla. Tie rozhrania, čísla, ktoré udávajú jednotlivé inštitúcie sa tiež trošku líšia, ale môžeme hovoriť, že na Slovensku je približne 1000 až 1300 medveďov, okolo 300 až 600 rysov a okolo 500 vlkov.

Mnohí ľudia tvrdia, že tých šeliem je veľa, že sú premnožené a zasahujú do ľudských priestorov alebo obydlí. Viem, že rysy asi nie, ale medvede a vlky, predovšetkým.

Toto je veľmi citlivá téma, hlavne v súčasnosti a vzhľadom na sled udalostí, ktorý bol nedávno. Pri tom každom jednom druhu je iná situácia. Čo sa týka nášho rysa, tak to je veľmi vzácna populácia, ktorá je aj používaná pri reintrodukcii alebo pri oživovaní nových populácií v okolitých krajinách. Pokiaľ viem, tak náš rys bol použitý pri reintrodukcii v jedenástich krajinách. Ja osobne som rysa nikdy nevidela, je to veľmi vzácny jav a akurát pred dvomi týždňami sa nám podaril zachytiť krásny kus na fotopasci. Iná situácia je u vlkov. Tých je veľmi ťažko zachytiť a sledovať v prírode. Pri vlkovi a medveďovi je veľmi dôležité, aby sme sa venovali preventívnym opatreniam. Takže, keď hovoríme o tom, že sa nám tlačia čoraz viac do priestoru, číselne sa nám netlačí 1300 medveďov, ale je to pár medveďov, ktoré majú zmeny správania a sú naozaj už privyknuté na tie kontajnery. Otázka je, či sú tie kontajnery prístupné a aká je ich motivácia, aby išli bližšie k tým ľuďom. Čiže, musíme napríklad zabezpečiť kontajnery a znížiť im akúkoľvek motiváciu, aby neodchádzali z ich prirodzeného prostredia.

Spomínali ste spoluprácu so Záchrannou stanicou v Zázrivej. Akým spôsobom spolupracujete? Čím sa vlastne tá stanica zaoberá?

Táto stanica oslávila tento rok práve 20 rokov. Začínala na dvore Metoda Maceka. Je to vzácny človek, ktorému sa podarilo vybudovať dnes už veľmi významnú záchrannú stanicu. Je to záchranná stanica pre divo žijúce zvieratá a základnou myšlienkou je, čo najviac týchto zvierat dostať naspäť do prírody. Podarilo sa mu už zachrániť vyše 2000 živočíchov, z čoho polovicu sa mu podarilo vrátiť späť, sú to prevažne vtáky. Páčil sa mi veľmi príbeh orlice Zoji, ktorú našli takú potulujúcu sa pri ceste, potom zistili, že mala prestrelené krídlo. Zoju sa podarilo zachrániť a zostala tam 5 rokov, počas ktorých odchovala ďalších sedem orlích mláďat. A to je presne to, že na jednej strane je to funkcia vrátiť to zviera späť, ale na druhej strane, tie zvieratá, ktoré sú zranené a nie je možné ich vrátiť do prírody, plnia veľmi dôležitú funkciu. Jednak ako pestúnka a jednak, že tie zvieratá, ktoré tam prídu, sa necítia osamotene, lebo idú do izolovaného prostredia, vidia tam tie zvieratá, ktoré sú kľudné, majú dôveru a prijímajú potravu. Takže on robí naozaj úžasnú prácu a my sme sa snažili prostredníctvom kampane získať peniaze na to, aby mohol tento areál rozšíriť, zlepšiť a ďalej budovať.

 

 

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie