Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matovič priznal stretnutie s Makóom a chce vypovedať. Polícia ho zatiaľ nemá v pláne predvolať
Zdielať na

Matovič priznal stretnutie s Makóom a chce vypovedať. Polícia ho zatiaľ nemá v pláne predvolať

BRATISLAVA / Bývalý premiér, dnes minister financií Igor Matovič, priznáva, že sa v minulosti opakovane stretol s Ľudovítom Makoóm. Ten sa priznal k rozsiahlej trestnej činnosti a dnes už z pozície takzvaného kajúcnika usvedčuje viacerých vplyvných sudcov, prokurátorov, policajtov, či podnikateľov. Zaujímavé je to o to viac, že Matovičovo meno sa práve v týchto dňoch objavilo aj v trestnom oznámení odídeného šéfa Národnej kriminálnej agentúry, Branislava Zuriana.

"Stretol som sa s pánom Makóom raz alebo dvakrát možno. To bolo ešte keď sme boli v opozícii. Nebolo to úplne súkromne podľa mňa," povedal pre TV JOJ minister financií Igor Matovič. Takto odpovedal expremiér Igor Matovič na otázku televízie JOJ, či prišiel v minulosti do kontaktu s kontroverzným bývalým vysokým štátnym funkcionárom, dnes obviňovaným z páchania rozsiahlej kriminality. Zaujímavé je, že práve Matoviča a Makóa v inotajoch spomína v trestnom oznámení aj bývalý riaditeľ NAKA Branislav Zurian.

Poukazuje na fakt, že to bol práve bývalý premiér, ktorý údajne chcel šéfa daňových kriminalistov, takpovediac upratať na SIS-ke. "Premiér Igor Matovič ho potreboval bez problémov a v tichosti bez kriku dostať z funkcie od Hegera z KÚFS-u, a tak ich požiadal, aby ho zobrali do SIS," vyjadril sa bývalý riaditeľ NAKA Branislav Zurian. Píše sa v trestnom oznámení, ktoré Zurian podal ešte vo februári voči dnes ďalšiemu kajúcnikovi Borisovi Beňovi. Čo Matovič opakovane aj potvrdil. "Bol som iba informovaný, že odchádza z pozície KUFS-u do SIS-ky. Bolo mi iba oznámené, že takáto bude snaha. Ja neviem a nebol som informovaný, či sa nakoniec príslušníkom stal. Bol som informovaný, že taký je úmysel. Ja neviem viac," povedal Matovič.

"Slovenskú informačnú službu zásadne nezaujímajú stanoviská k obdobným verejným vyjadreniam politických predstaviteľov," uvádza stanovisko SIS. Takto znela odpoveď tajnej služby, či nedošlo zo strany Matoviča k vyzradeniu utajovanej skutočnosti, keďže doteraz Makóovo meno ako príslušníka SIS oficiálne nikde nezaznelo. "Možno som vyzradil. Ale dostal som informáciu, že takýto je úmysel," vyjadril sa Matovič. "Minister financií mal vôbec zvážiť, či mal takéto niečo vôbec povedať, lebo tým mohol ohroziť kopec iných vecí," skonštatoval Marián Saloň, predseda výboru pre kontrolu SIS. "Ide o utajovanú skutočnosť, v pôsobnosti SIS, a preto si za ňu zodpovedá práve spravodajská služba," uvádza v stanovisku NBU.


Oveľa závažnejšou je však informácia o samotnom stretnutí Matoviča s Makóom. No najmä jeho dôvod. Matovičova najznámejšia kauza v jeho opozičnej minulosti, ktorá sa týkala daní, boli machinácie s účtovníctvom jeho firmy, z ktorých ho obvinil jeho bývalý zamestnanec. O daňových nezrovnalostiach sa hovorilo aj počas jeho sporu s Radoslavom Procházkom. Pripomeňme tiež, že Eduardovi Hegerovi ešte ako ministrovi financií, trvalo tiež neúmerne dlho, kým Makóa z pozície šéfa finančnej kriminálky po výmene vlády vôbec odvolal. O podrobnostiach minulých stretnutí však dnes Matovič verejne hovoriť nechce. "Radšej vyšetrovateľovi, keď sa bude pýtať, veľmi rád," prisľúbil Matovič. To je ale otázne. Či sa niekto vôbec na tieto závažné informácie aj opýta? "OČTK sa zaoberajú okolnosťami trestnej činnosti, z obsahu medializovaných informácií takéto okolnosti nevyplývajú," uviedol stanovisko Peter Kovařík, prezident Policajného zboru SR. "Mal by povedať verejnosti, aby vyvrátil akékoľvek pochybnosti, že o čom sa oni dvaja bavili, keď sa stretli," doplnil Saloň.

Súvisiace články

Najčítanejšie