Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zurian exkluzívne pre TV JOJ: Beňa mi povedal, že Matovič sľúbil SIS navýšenie rozpočtu o 20 miliónov, ak zoberú Makóa
Zdielať na

Zurian exkluzívne pre TV JOJ: Beňa mi povedal, že Matovič sľúbil SIS navýšenie rozpočtu o 20 miliónov, ak zoberú Makóa

BRATISLAVA / Bývalý šéf Národnej kriminálnej agenútry Branislav Zurian pre televíziu JOJ uviedol, že stále nevie, z čoho je obvinený. V rozhovore ďalej povedal, že Boris Beňa (bývalý námestník SIS, pozn. red), ktorý spolupracuje s políciou pri viacerých kauzách, mal Zurianovi povedať, že Matovič im sľúbil navýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur, ak zoberú ďalšieho kajúcnika Ľudovíta Makóa.

Branislav Zurian podľa vlastných slov nevie, či jeho obvinenie súvisí s podaním trestného oznámenia, ktoré podal minulý týždeň. "Neviem sa k tomu vyjadriť, lebo stále neviem, z čoho som obvinený. Čítam akurát mediálne výstupy a čítam tam, že by som mal byť obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a vyzradenia utajovanej skutočnosti. Nemám to ale potvrdené," povedal pre TV JOJ Zurian. "Ak to s tým súvisí, tak potom si myslím, že to má súvis aj s mojim trestným oznámením, ktoré médiá zverejnili tento týždeň," dodal. 

V trestnom oznámení Zurian uvádzal to, čo mu Beňa povedal. Že mal byť barter bývalého premiéra (Igora Matoviča, pozn. red) s vedením Slovenskej informačnej služby. "To slovo barter som tam uviedol hlavne preto, lebo všetko som do trestného oznámenia nedal, nakoľko po dohode s právnikom som si chcel detailnejšie skutočnosti, keď ma bude vypočúvať vyšetrovateľ NAKA alebo vyšetrovateľ UIS (Úrad inšpekčnej služby)," tvrdí Zurian. To sa podľa bývalého šéfa NAKA doteraz nestalo. 

"Môžem kľudne potvrdiť, že ten barter spočíval v tom, ako mi povedal Beňa, že Makó mal vydierať v tom čase pána Hegera. Mal ho vydierať v súvislosti so šéfom Tiposu, pánom Kaňkom, ktorý mal byť konateľom nejakej spoločnosti Oliva. Tieto dokumenty mal proti pánovi Hegerovi a v tom čase Makó mal s nimi obchodovať," hovorí Zurian. 

“Týmto tvrdeniam vôbec nerozumiem a nemám absolútne žiadnu vedomosť o tom, akým spôsobom a prečo by niekto chcel moju osobu takto zneužívať. Práve naopak, spoločnosť Oliva je stále v súdnom spore s finančnou správou. Danú vec som viackrát transparentne komunikoval.” reagoval generálny riaditeľ Tiposu Marek Kaňka.

"To, ako mi povedal zločinec Beňa pri stretnutí, myslím, že to boli dve stretnutia, jedno v kancelárii a jedno v reštaurácii. Raz to bolo v reštaurácii a tam konkrétne mi uviedol, že premiér Matovič im sľúbil zvýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur ak zoberú Makóa do Slovenskej informačnej služby. Či sa tak stalo, či je to pravda, neviem, ale toto mne Beňa povedal," dodáva exšéf NAKA. 

"Neviem potvrdiť ani vyvrátiť tieto skutočnosti, ktoré mi oznámil. Tieto skutočnosti som chcel oznámiť vyšetrovateľovi, čo mi nebolo umožnené, dovolené. Myslím si, že z tohto dôvodu je teraz taký problém s mojou osobou," povedal pre TV JOJ Zurian. 

Na otázku TV JOJ, či tieto informácie od Borisa Beňu boli oficiálne informácie v rámci výmeny informácií medzi dvomi styčnými dôstojníkmi SIS a Zuriana ako zástupcu NAKA, odpovedal Zurian takto: "Mal som poverenie od vtedajšieho prezidenta na kontakt so Slovenskou informačnou službou. To stretnutie s príslušníkom Slovenskej informačnej služby nespočívalo v tom, že mi chcel rozprávať o politike, aspoň tak som si to nevysvetľoval. Vysvetľoval som si to tým, že sa zaujímal o bezpečnú spoľahlivosť svojho príslušníka. Ešte raz zopakujem. Neviem to potvrdiť ani vyvrátiť, či taká osoba je príslušníkom a či také navýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur Slovenská informačná služba dostala," dodal na záver Zurian. 

​Exriaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana chceli v piatok ráno zadržať v jeho popradskom byte. Zurian v ňom ale nebol. Podľa informácií TV JOJ do bytu poslal svojho syna, aby im otvoril dvere. Potom ako jeho syn prišiel na miesto, dvere už boli vylomené. Zuriana kontaktoval vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby. 

Branislav Zurian je momentálne v zahraničí a je pripravený spolupracovať s políciou. Krajská prokuratúra Bratislava potvrdila Zurianove obvinenie. Podľa informácií TV JOJ ide o obvinenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a vyzradenie utajovaných skutočností. 

Súvisiace články

Najčítanejšie