Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Je to úplný nezmysel, reaguje premiér Heger na tvrdenia Branislava Zuriana, že ho mal Makó vydierať
Zdielať na

Je to úplný nezmysel, reaguje premiér Heger na tvrdenia Branislava Zuriana, že ho mal Makó vydierať

BRATISLAVA / Je to úplný nezmysel. Takto reagoval premiér Eduard Heger na tvrdenia exšéfa Branislava Zuriana o tom, že ho mal vydierať bývalý šéf Kriminálnehio úradu Finančnej správy Ľudovít Makó.

Ako reagujete na výroky bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana o tom, že mal dostať informácie od Borisa Beňu o tom, že vy ste mali byť vydierateľný skrz pána riaditeľa Tiposu preto, aby mohol Ľudovít Makó skončiť ako príslušník Slovenskej informačnej služby.

Pozrite, to je úplný nezmysel.

To je všetko?

Ako čo vám mám k tomu viac povedať? To je úplný nezmysel.

V prípade, že by sa vás na to pýtali orgány činné v trestnom konaní, budete na otázky vyšetrovateľa odpovedať? Či ste prišli do styku s Ľudovítom Makóom v tejto súvislosti, s pánom Kaňkom a jeho súkromnými aktivitami, do akej miery ste sa rozprávali a do akej miery sa povedzme uspokojil Ľudovít Makó s vašim postupom po jeho nevymenovaní do nejakej vedúcej pozície v rámci Finančnej správy.

Ja určite nebudem mať problém povedať pravdu. Som známy tým, že hovorím pravdu a v tom budem aj pokračovať. Áno, keď bude potrebné bez problémov prídem a budem hovoriť pravdu. Asi som vás prekvapil tou prvou odpoveďou ale ja ani neviem, čo by som vám povedal.

Je tu zamotaná situácia okolo Ľudovíta Makóa a jeho pôsobenia v SIS. Do istej miery Igor Matovič priznal, že mal tieto informácie, že mal smerovať do spravodajskej služby. Hovorí sa o tom, či to bol únik informácie alebo nebol únik informácie a že ten Ľudovít Makó by sa v podstate svojim únikom do spravodajskej služby by sa nejakým spôsobom upratal kvázi upratal pred nejakým trestným stíhaním. Vy keď ste sa s ním bavili vtedy v pozícii ministra financií, ako na vás reagoval Ľudovít Makó?

Ja som mal myslím si, že oficiálne alebo formálne rokovania s ním, kde jasne to čo som komunikoval na verejnosť som komunikoval aj jemu, že teda nemá moju dôveru a tým pádom nebude pokračovať v tej funkcii. To bolo vlastne celá komunikácia, ktorú som mal a tým sa to skončilo. Musíte sa jeho pýtať, že či sa mu to páčilo alebo nepáčilo, ale tak, samozrejme, nebolo mu to príjemné z toho čo som vycítil, ale hovorím, to nie je niečo čo ja by som chcel komentovať. Ja môžem hovoriť za seba a to čo som povedal verejne platí aj interne, že teda nemá moju dôveru a nebolo možné, aby pokračoval v tej funkcii.

A on sa uspokojil s tým ako to dopadlo? Prijal to s pokorou, s porozumením?

To sa musíte jeho opýtať ako to prijal. Ja som mu oznámil rozhodnutie a tým to bolo skončené. Nevidím do jeho hlavy a mysle.

A informáciu o tom, že teda mal byť v pôsobení Slovenskej informačnej služby neskôr ste mali alebo nie?

Ak dovolíte, ja nebudem komentovať Slovenskú informačnú službu. Vtedy som bol minister financií a neprináleží mi, aby som komentoval akékoľvek kroky SIS aj z dôvodu, že tým, že som bol podpredsedom pre kontrolu vojenského spravodajstva viem, že utajované skutočnosti je potrebné, aby ostali utajené, tak k tomu sa vôbec nechcem vyjadrovať.

Aj mimo utajovaných skutočností ste sa ďalej nezaujímal, kde a ako bude pôsobiť pán Ľudovít Makó?

Ako som povedal, čo sa týka Slovenskej informačnej služby ja sa k tomu vôbec nechcem vyjadrovať, pretože to sú delikátne záležitosti.

Pýtam sa priamo na osobu Ľudovíta Makóa, že ste sa nezaujímali, kde bude alebo nebude pôsobiť?

S Makóom sme ukončili spoluprácu na ministerstve financií, resp. na KÚFS-e (Kriminálny úrad finančnej správy, pozn.red )a tým pádom to pre mňa skončilo.

Súvisiace články