Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podľa viacerých zdrojov TV JOJ sa na stretnutí v SIS rozoberali výpovede kajúcnikov a spôsob vyšetrovania živých prípadov
Zdielať na

Podľa viacerých zdrojov TV JOJ sa na stretnutí v SIS rozoberali výpovede kajúcnikov a spôsob vyšetrovania živých prípadov

BRATISLAVA / Tak ako dnes nebolo o SIS počuť od čias, keď tajnej službe šéfoval Ivan Lexa. Tajomstvo o prísne tajnom stretnutí najvyšších ústavných činiteľov so špičkami bezpečnostných zložiek, v zabezpečenej miestnosti, vydržalo v utajení pred verejnosťou približne dva dni.


"Len veľmi málo informácií postupne preniká na verejnosť o tom, čo sa na tomto stretnutí riešilo,"
vyhlásil na tlačovej konferencií prieskumový líder opozície Peter Pellegrini.



"Nie je možné hovoriť, o čom sme sa rozprávali, lebo to bolo o utajovaných skutočnostiach a porušili by sme zákon,"  vysvetloval pred novinármi premiér Eduard Heger.

"Je mesiac na stoličke premiéra a podľa mňa ešte nezvládol, že sa ním stal, a nech nás tu nepoučuje a nementoruje, čo môže a čo nemôže povedať," kontroval Pellegrini.

Informácie TV JOJ hovoria, že stretnutie za múrmi SIS aké na Slovensku nemá obdobu, vyvolal práve premiér Eduard Heger. Podľa viacerých zdrojov z prostredia spravodajskej komunity sa na stretnutí rozoberali práve výpovede takzvaných kajúcnikov a spôsob vyšetrovania aktuálne živých prípadov.

A to je voda na mlyn aj pre opozičný SMER. Jeho predseda upozorňuje na spôsoby vyšetrovania, ktorými podľa jeho slov pracujú elitní policajní vyšetrovatelia. Už niekoľko dní pritom kuloármi koluje správa z ktorej podľa Fica vyplýva, že vyšetrovateľ NAKA Čurilla odkazuje po policajnom operatívcovi, ako má vypovedať svedok v istej kauze zločineckej skupiny Takáčovcov.  "Viezol Bandurku do Towers, telefóny si nechali doma. Bandurka išiel s obálkou, kde mal 100 000, Čaba nevie načo boli tie lóve. Vysadil Bandurku a videl cez sklo, že si sadol ku Ferovi a po chvíli k nim prišiel Makó. Bandurka vyšiel bez obálky, nechal ju Ferovi s Makom.  Moje meno nech tam ne**be," čítal Fico zo správy.

​​
Zaujímavé je, že ani policajný prezident Kovařík a ani minister vnútra Mikulec verejne nevystúpili aby sa voči výrokom politikov ohradili. Svoje stanovisko odkázali len prostredníctvom facebookových statusov.

"Je zarážajúce, aké hry sa rozohrali prostredníctvom médií a akým zavádzajúcim spôsobom sa niekto snaží o destabilizáciu polície. Vyšetrovateľ mi vysvetlil, že túto SMS zaslal operatívcovi, ktorý na prípade pracoval, dva dni po výsluchoch," napísal Kovařík.

Pravdivosť správy Kovařík potvrdil. Podľa neho však nešlo o návod na výpopoveď, ale naopak, o vysvetlenie, už vykonanej výpovede. O poriadnych otrasoch v slovenských bezpečnostných zložkách už niekoľko týždňov hovoria informácie priamo z vnútra týchto inštitúcií.  Trestné oznámenie už podali ako bývalý riaditeľ NAKA Branislav Zurian, tak aj exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský.

"V kontexte medializovaných informácií o ovplyvňovaní kajúcnikov a vyrábaní svedkov v trestných konaniach bolo dnes na Generálnu prokuratúru podané mnou, Vladimírom Pčolinským trestné oznámenie, naznačujúce podozrenie, zo spáchania trestných činov, ktorých sa mal dopustiť neznámy okruh osôb z prostredia OČTK v trestnom konaní a kajúcnikov v súvislosti s vyšetrovaním mojej osoby v tom čase v pozícii riaditeľa SIS," informoval advokát Ondrej Urban.

Každý deň zároveň pribúdajú nové skutočnosti. Ktoré stále viac dianie v bezpečnostných zložkách zamotávajú.  "Takúto dramatickú situáciu v bezpečnostných zložkách, takáto nekontrola alebo oslabenie moci vlády, som nezažil," uzavrel Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie