Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zistenia TV JOJ: Poslanec Herák si mal získavať náklonnosť 14-ročného dievčaťa postupne
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Poslanec Herák si mal získavať náklonnosť 14-ročného dievčaťa postupne

NITRA / Poslanec OľaNO Ján Herák je podozrivý z toho, že zneužil 14-ročné dievča. Bol obvinený z trestného činu sexuálneho zneužívania a ohrozenia mravnej výchovy mládeže. Poslanec všetky tieto obvinenia odmieta. Podľa informácií televízie JOJ sa mal so školáčkou zbližovať postupne a k činu malo prísť minulý rok v lete v dedine pri Nitre.


Informácie televízie JOJ hovoria o tom, že poslanec Ján Herák si mal postupne získavať náklonnosť a dôveru 14-ročného dievčaťa. Školáčka je umiestnená v detskom domove.


Trestné oznámenie údajne podala riaditeľka zariadenia. Polícia, na prípade pracovala od konca minulého roka a pred niekoľkými dňami padlo obvinenie.

"Vami označenej osobe bolo uznesením vyšetrovateľa vznesené obvinenie pre trestný čin sexuálneho zneužívania a ohrozenia mravnej výchovy mládeže," informoval hovorca krajskej prokuratúry v Nitre Jaroslav Maček.

"To je krivé obvinenie na základe ničoho ma nikto nemôže obviniť, že som niekoho sexuálne zneužíval to je blud," obhajoval sa v telefonáte pre TV JOJ poslanec Herák.


Podľa našich zistení dievča tvrdí, že od poslanca dostávalo rôzne darčeky. Napríklad drahý mobilný telefón, náušnice ale aj značkové tenisky. Dobíjať jej mal aj kredit a pomáhať finančne.

"Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie  sa nebudeme k vyšetrovaniu bližšie vyjadrovať," informovala policajná hovorkyňa Viktória Borloková.



Poslanec je známy tým, že organizuje tábory a podľa výpovedí tam dievča zobral minulý rok v lete, aby mu pomohlo. Telefonicky si mal sám vyžiadať prítomnosť školáčky v tábore.

 "Nakoľko vypovedala len jedna strana, ja neviem či to je len pomsta alebo na základe čoho zniesli obvinenie voči mne, tie dôvody nepoznám neviem," skonštatoval obvinený poslanec.


V letnom tábore v okrese Nitra malo prísť aj k sexuálnemu zneužitiu. Obvinený Ján Herák tvrdí, že zatiaľ nebol ani vypočutý.

"Mne nebolo nič dokázané ja musím najskôr vypovedať, samozrejme moja advokátka to rieši veľmi intenzívne a ideme sa nabúrať do celého spisu.  My musíme vedieť na základe čoho bolo vznesené obvinenie,"
dodal Herák.


Poslanec Ján Herák sám vyrastal v detskom domove v Žitavciach. Založil občianske združenie na pomoc takýmto deťom. Dlhé roky organizuje tábory a vzdelávacie aktivity.  "Ja nevidím dôvod, aby som rušil moje aktivity v rámci táborov prečo, veď robím 15 rokov tábory," vysvetlil. 


Herák, sa vyjdaril, že urobí všetko preto aby očistil svoje meno. Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš zas o tom, že má jeho dôveru. "Musíme sa nato pozerať na to cez prezumciu neviny, to obvinenie je vážne a budme sa s pánom poslancom o tom rozprávať," vyhlásil predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Šipoš to vníma taktiež ako možný útok na stranu. "Ja vnímam v týchto dňoch veľmi silný tlak na diskreditáciu hnutia OĽaNO. Dnes môžu obviniť mňa aj vás, dnes je taká doba, že musíme veľmi triezvo vyhodnotiť obvinenia," dodal.

31-ročný poslanec získal v minuloročných parlamentných voľbách 5 092 hlasov. Podľa stránky obycajniludia.sk, čo je oficiálna stránka hnutia OĽaNO, je sociálny aktivista. Je vysokoškolský učiteľ a štatutár občianskeho združenia Fantázia detí. Organizuje vzdelávacie aktivity a semináre pre rizikové skupiny spoločnosti, ako sú deti, mládež, rodiny so slabším sociálnym zázemím a mladí dospelí z detských domovov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie