Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Spor v Za ľudí sa vyostruje: Vyhrá Remišová alebo Kolíková?
Zdielať na

Spor v Za ľudí sa vyostruje: Vyhrá Remišová alebo Kolíková?

BRATISLAVA / Koaličná strana Za ľudí, ktorú s veľkými ambíciami zakladal exprezident Andrej Kiska, je zrejme pred rozpadom. Voči jej aktuálnej predsedníčke Veronike Remišovej sa v regiónoch zdvíha kritika, a tak sa hovorí aj o zmene vedenia a skloňuje sa aj konkrétne meno - Mária Kolíková.

"To, čo by malo fungovať v rámci rodiny, tak nefunguje," hovorí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Rokovanie vlády opätovne zatienil koaličný spor, tentokrát nielen nie medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom, ale aj medzi Veronikou Remišovou a Máriu Kolíkovou.

V regionálnych štruktúrach sa rozhoduje o tom, či by mal byť zvolený mimoriadny snem strany, kde by sa mala riešiť otázka ďalšieho vývoja, teda aj vedenia. Naposledy v Bratislavskom kraji, kde hlasovanie za snem podľa Remišovej nekonal v súlade s kostolným poriadkom. "Vnútrostranícka debata má prebiehať na vnústrostraníckych orgánoch, ale musí prebiehať čestným a férovým súbojom. Ja nemám problém s konkurenciou, ale ten boj musí byť férový a čestný," hovorí Remišová. 

Mimoriadny snem pre tragické čísla v prieskumoch žiadajú minimálne ďalšie tri kraje

"Snem je neodvratný, snem musí byť, kde sa rozdajú nanovo karty a naozaj nie sme členovia spokojní, že naša strana lavíruje kdesi na hranici zvoliteľnosti," hovorí poslanec NR SR (Za ľudí) Vladimír Ledecký. "Ja už som mimo Za ľudí, držím bývalým kolegom palce," uviedol poslanec NR SR Miroslav Kollár. 

Šeliga situáciu komentovať nechcel 

Ako hlavný Kolíkovej podporovateľ sa spomína Juraj Šeliga, ktorý situáciu komentovať nechcel. Zhovorčivejšia bola Jana Žitňanská. "Ak dokážeme ustáť túto krízu, tak budeme len rásť, ale ak budeme takto ďalej pokračovať, strana nemá šancu prežiť," hovorí poslankyňa NR SR (Za ľudí) Jana  Žitňanská. 

Aj keď sa črtá súboj dvoch výrazných žien v strane, osobné antipatie popierajú

"Ja pani ministerku spravodlivosti podporujem vo všetkých reformách, ktoré robí," hovorí Remišová. "Ja si vážim pani Remišovú ako predsedníčku, podľa mňa je to politik, ktorý patrí na scénu a som rada, že je v našej strane," hovorí Kolíková. 

O tom, či v strane Za ľudí bude mimoriadny snem rozhodne predsedníctvo, ktoré zvolali na stredu 26. mája večer. Ministerka spravodlivosti hovorí, že predsednícke ambície nemá. "Som nikde žiadnu takúto kandidatúru nekomunikovala, ani som takéto vnútorné rozhodnutie neurobila. Nemám žiadnu skupinku, sú ľudia, s ktorými sa samozrejme rozprávame," hovorí Kolíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie