Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tajná správa SIS už koluje internetom. Dokument si zrejme niekto z poslancov odfotografoval a poslal ďalej
Zdielať na

Tajná správa SIS už koluje internetom. Dokument si zrejme niekto z poslancov odfotografoval a poslal ďalej

BRATISLAVA / Toľko diskutovaná tajná správa SIS, ktorú v stredu na neverejnej schôdzi čítal poslancom Boris Kollár, už koluje internetom. Dokument si zrejme niekto z poslancov odfotografoval a poslal ďalej. To, že nejde o žiadny hoax, nepriamo potvrdil na svojich sociálnych sieťach aj Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), ten pred distribúciou či medializáciou daného materiálu varuje.

Tak, ako sa nepodarilo utajiť tajné stretnutie najvyšších ústavných činiteľov v priestoroch SIS, tak sa nepodarilo utajiť ani správu z tohto stretnutia, ktorá už koluje po internete. Ukázať a ani citovať vám z nej ale nemôžeme. "Národný bezpečnostný úrad varuje pred ďalšou distribúciou alebo medializáciou materiálu, ktorý je šírený ako utajovaná správa Slovenskej informačnej služby," upozorňuje NBÚ. 

Čo to však už prezradila opozícia, a to tesne po neverejnom zasadnutí parlamentu, na ktorom Boris Kollár poslancom zo spomínaného dôverného materiálu čítal. "Bez toho, aby som išiel do detailov, dokument sa dotýka všetkých veľkých medializovaných káuz," priblížil ešte vo štvrtok poslanec Robert Fico (SMER-SD). 

Spravodajská služba mala v správe informovať o skupine policajných vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí manipulujú vyšetrovanie. Konkrétne mená však nespomínajú. A keďže už si už na internete aj napriek upozorneniu NBÚ žije vlastným životom, správa by sa mala stať podľa Pellegriniho verejnou. "Tie informácie sú nie zas takého charakteru, že by prezradili nejaké štátne tajomstvo, čo sa týka obrany alebo ochrany štátu. Myslím si, že v tomto prípade verejný záujem, aby sa ľudia dozvedeli to, čo sa v tejto krajine deje je vyšší ako nejaká ochrana nejakého dôverného dokumentu. Takže ja by som sa hlásil k tomu, aby keď už unikla, aby túto správu normálne úrady zverejnili," uviedol expremiér Peter Pellegrini (HLAS-SD). 

"Ten dokument v podstate neobsahuje žiadne fakty, len nejaké tvrdenia. Ja si myslím, že jediná príčetná vec, ktorú môže ktokoľvek urobiť, je nezapodievať sa ňou. A nerozumiem tomu, že sa ňou zapodievajú politici, že politici majú ambíciu zasahovať do právomocí policajného zboru. Ak majú pocit, že policajný zbor niečo nerobí správne, je tu na to prokuratúra, táto politická reprezentácia si zvolila generálneho prokurátora, zvolila si špeciálneho prokurátora, nech to láskavo nechajú na nich," reagoval komentátor spravodajského portálu NOVINY.SK Arpád Soltész. 

Súvisiace články

Najčítanejšie