Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Komplici v kauze JUDÁŠ sa dostali pred súd. Prokurátor žiada ich obžalobu
Zdielať na

Komplici v kauze JUDÁŠ sa dostali pred súd. Prokurátor žiada ich obžalobu

Archívne video

BRATISLAVA / Sudkyňa Ružena Sabová rozhodla o väzbe exiskára Gašparovica a policajta Vičana. Do procesu ostávajú za mrežami. Dvojicu v JUDÁŠOVI prokuratúra navrhla obžalovať pre korupciu.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku so sudkyňou Ruženou Sabovou rozhodol dopoludnia o dvojici obvinenej v prípade Judáš. Spolu s nimi NAKA pôvode stíhala aj námestníka SIS Borisa Beňu. Trojica podľa prokurátora žiadala vysoký úplatok od podnikateľa s palivami s tým, že, keď zaplatí 400-tisíc Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS) mu uvoľní zablokovaný firemný majetok. Ten mu údajne odomkol Ľudovít Makó. Podnikateľ súhlasil, no prípad oznámil vyšetrovateľom NAKA. Vydieranie sa nepreukázalo údajne aj preto, že poškodený to tak nevnímal. V konaní je svedok aj trestne stíhaný exriaditeľ KÚFS Ľudovít Makó. Počas vyšetrovania sa obvinený exnámestník SIS rozhodol spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Pôvodný skutok vydierania orgány vyšetrovania trojici prekvalifikovali na prijímanie úplatku. Beňovi komplici, ale naďalej spáchanie skutku popierajú. Na rozdiel od Beňu, ktorý za spoluprácu už má dohodu o vine a treste, Petrovi Gašparovičovi a Ladislavovi Vičanovi hrozí prísny trest. Za prijímanie úplatku v prípade preukázania viny môžu dostať 10 až 15 rokov.

Adrián Kucek, obhajca oboch obvinených aktérov uviedol, že kľúčová je v prípade právna kvalifikácia. "Sudkyňa zamietla žiadosť obvinených o prepustenie z väzby a ponechala ich vo väzbe. S námietkami obhajoby ohľadom právnej kvalifikácie skutku sa bude zaoberať až na hlavnom pojednávaní. Predpokladali sme, že súd sa bude už v tomto štádiu  trestného konania zaoberať právnou kvalifikáciou skutku, ktorá má zásadný význam pre ďalšie trvanie väzby," uviedol Kucek.


Keďže na dvojicu podal dozorový prokurátor obžalobu, Špecializovaný trestný súd dopoludnia rozhodoval či dvojica musí zostať v súdnej väzbe alebo už dôvody pominuli. Ide len o formálny postup, ktorý súd vykonať musí. Sudkyňa Sabová rozhodla, že obvinenú dvojicu z väzby neprepustí a vytýčila prvý termín hlavného pojednávania. To bude prebiehať podľa informácií TV JOJ 8.- 9. júla . Dozorovým prokurátorom je zástupca špeciálneho prokurátora Peter Kysel. Ten do pôvodného stíhania s označením JUDÁŠ vstúpil po tom, ako sa z JUDÁŠA vylúčili pôvodní prokurátori Michal Turek a Ondrej Repa. Tí sa totiž poznali s jedným obvineným policajným funkcionárom Marianom Kučerkom. Jeho manželka bola ich kolegyňa na Krajskej prokuratúre v Bratislave, kde Turek s Repom pôsobili. TV JOJ pripomína, že aktuálne je práve obvinený Kučerka okrem stíhania aj hlavným svedkom v prípade druhého obvinenia exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry  medzitým podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na bývalého policajného funkcionára Jozefa Reháka za činnosť pre zločineckú skupinu a dva skutky zločinu prijímania úplatku. Informoval o tom hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

"V prípade uznania viny mu hrozí trest odňatia slobody od 5 do 12 rokov a prepadnutie majetku," doplnil hovorca.

Bývalého riaditeľa útvaru zvláštnych policajných činností Jozefa Reháka obvinili rámci kauzy Judáš. Pôvodne v tejto kauze stíhali aj bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Po jeho smrti však stíhanie zastavili. Ďalší obvinení, konkrétne bývalý námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby Boris Beňa a viceprezident finančnej správy Daniel Čech, uzavreli s prokurátorom dohody o vine a treste, ktoré súdy schválili.

Súvisiace články

Najčítanejšie