Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za Ľudí sa štiepia. Časť na čele s Kolíkovou odišla z predsedníctva, chce mať zástupcu v koaličných radách
Zdielať na

Za Ľudí sa štiepia. Časť na čele s Kolíkovou odišla z predsedníctva, chce mať zástupcu v koaličných radách

Archívne video

BRATISLAVA / V najmenšej koaličnej strane Za ľudí to vrie. Kritici predsedníčky Veroniky Remišovej volajú po zmene vedenia. Po pondelkovom liste Andreja Kisku, ktorý vyzval kolegov k zvolaniu snemu a upokojeniu situácie dnes rokuje v Bratislave predsedníctvo strany, ktoré môže definitívne rozhodnúť, či bude snem alebo nie. Výsledok je otázny, keďže Remišová vraj odvolala dvoch členov predsedníctva, čo by mohlo zmeniť výsledky hlasovania. Z predsedníctva na základe dekrétu odchádzajú Tomáš Lehotský a Roman Krpelan.

Za kandidáta na predsedu strany by Remišová navrhovala Šeligu

Remišová médiám ozrejmila, že na rokovanie v utorok 1. júna prišla s návrhom, aby kandidátom predsedníctva bol jeden člen predsedníctva a takto v jednote išla strana na mimoriadny snem. „Veľmi ma mrzí, že druhá strana si tento návrh ani nevypočula a odišla od rokovacieho stola. Ak chceme diskusiu a jednotu v strane, tak od rokovacieho stola sa neodchádza, ale je našou povinnosťou hľadať zmier a kompromis," priblížila Remišová.

Cestu pre stranu teda vidí v dohode na jednom kandidátovi na funkciu predsedu Za ľudí, aby sa strana ďalej neštiepila a nepolarizovala. Remišová potvrdila, že za kompromisného kandidáta navrhovala Šeligu. „Ja už naozaj neviem, čo som mala pre zmier v strane urobiť iné, ako povedať, že v poriadku, ja nebudem kandidovať, dohodnime sa na nejakom kandidátovi zmieru a vyriešme to civilizovaným spôsobom bez toho, aby sme obťažovali občanov osobnými ambíciami a riešili to cez médiá. Každá strana, ktorá takto začína robiť vojnu, rozhodne skončí, a ja nechcem, aby sa Za ľudí pre vnútorné rozpory rozpadla," zdôraznila Remišová.

Na otázku, aký bude ďalší postup, Remišová odpovedala, že ak by nespokojná skupina členov predsedníctva neodišla od rokovacieho stola, pravdepodobne by sa dohodli na dátume konania mimoriadneho snemu.

S rozhodnutím predsedníčky Za ľudí Veroniky Remišovej nesúhlasia ani poslanci Národnej rady SR Juraj Šeliga a Jana Žitňanská. Podľa Šeligu má teraz nasledovať ďalšie Predsedníctvo Za ľudí. „Je nevyhnutné, aby sa ten mimoriadny snem zvolal a myslím si, že si to uvedomujú všetci. Treba sa čo najskôr vrátiť za rokovací stôl a tento spor vyriešiť," dodala Žitňanská.

Kritici Remišovej odišli z rokovania predsedníctva strany

Z predsedníctva predčasne odišli okrem Márie Kolíkovej aj štátny tajomník rezortu spravodlivosti Michal Luciak, štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Marek Antal a poslanci parlamentu Vladimír Ledecký, Tomáš Lehotský, Marek Hattas a Vladimíra Marcinková.

Veronika Marcinková otvorene skritizovala kroky Veroniky Remišovej. "Veronika Remišová doručila dekrét o odvolaní Romana Krpelana jedného zo zakladajúcich členov tejto strany.  Účelovo zmenila zloženie predsedníctva, aby stranu absolútne ovládla. Nepovažujem to za demokratické a správne. Keby chcela tak teraz si v tomto predsedníctve môže kľudne odsúhlasiť, aby z nej spravili spravili princeznú Nefertiti... Doslova vyštvala dvoch zakladajúcich členov Tomáša Lehotského a Romana Krpelana," povedala poslankyňa. 

Poslankyňa sa pre tieto dôvody rozhodla zvážiť svoje pôsobenie v strane. "Sklamanie je u mňa veľké. Ja som do tejto strany vstupovala a spoluzakladala s veľkými ideálmi... Nikdy som neverila, že práve predsedníčka, ktorú som podporovala a ktorej som fandila a ktorú som aj volila na poslednom predsedníctve bude schopná takýchto praktík len aby sa zmocnila predsedníctva," dodala. Ju nasledovali ďalší.

Pred kamery sa následne postavila časť členov predsedníctva Za Ľudí, ktorí sa rozhodli vyjadriť nedôveru svojej predsedníčke kvôli daným dekrétom, a to odvolaniu Romana Krpelana a Tomáša Lehotského. "Týmto spôsobom, ako sa rozhodla pani predsedníčka zasiahnuť do asi mocenského boja, ktorý je pre nás neslušný a neakceptovateľný a nedôstojný. Dá sa povedať, že to bola posledná kvapka kedy jej vyjadrujeme nedôveru. Chceme o tom rokovať aj s koaličnými partnermi, keďže chceme mať svojho zástupcu aj na koaličných radách. Súčasne vyjadrujeme podporu tejto koalícií,  " tlmočila Mária Kolíková. 

Čistky v predsedníctve

Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová odvolala Romana Krpelana z funkcie generálneho manažéra strany. Potvrdili to poslanci Národnej rady SR Tomáš Lehotský a Vladimír Ledecký (obaja Za ľudí). Dôvodom má podľa Ledeckého byť to, že Remišová mala v predsedníctve Za ľudí menšinu a tak sa "potrebovala niektorých nepohodlných ľudí zbaviť, aby získala väčšinu".

Lehotský tiež  informoval, že dnes večer bude zasadať Predsedníctvo Za ľudí, ktoré plánuje rozhodnúť o tom, či strana v dohľadnej dobe zvolá mimoriadny snem. V hre je aj výmena na poste predsedu strany. Najčastejšie sa spomína meno ministerky spravodlivosti Márii Kolíkovej, ktorá opakovane na otázku, či si vie predstaviť seba vo funkcii líderky Za ľudí, odpovedala, že "všetko je možné". K rozhodnutiu Remišovej prišlo podľa informácií TV JOJ aj napriek apelu Andreja Kisku, ktorý neodporúčal zmeny v predsedníctve. 

Andrej Kiska pritom v liste, adresovanom predsedníctvu aj členom Za ľudí, vyzval, aby sa v strane nerobili žiadne personálne zmeny. "Do mimoriadneho snemu nerealizovať žiadne personálne zmeny vo vedení strany a v predsedníctve. Akákoľvek takáto zmena by bola vnímaná ako mocenský predvolebný boj, ktorý v demokratickej strane nemá miesto," uviedol Kiska v liste, ktorý má televízia JOJ k dispozícii.

Odvolaný manažér reaguje

​Roman Krpelan hovorí o účelovosti jeho odvolania. Predsedníctvo má podľa neho 21 členov indikatívnych členov, ktorí môžu hlasovať. "Potom, ako odvolá mňa a Tomáša Lehockého z našich funkcií, získa v predsedníctve väčšinu. Je úplne jasné, že ide o účelové personálne zmeny v predsedníctve," uviedol pre TV JOJ Krpelan.

Na otázku TV JOJ, či strana prežije toto turbulentné obdobie, odpovedal Krpelan takto: "Sedem z desiatich poslancov chce mimoriadny snem, päť z ôsmich krajov chce mimoriadny snem, jedenásť z 21 členov predsedníctva chce mimoriadny snem. Ale predsedníčka strany je proti. Ja si neviem predstaviť, ako chce v takejto situácii riadiť stranu."

"Nezaregistroval som, že by ktorýkoľvek poslanec, minister alebo štátny tajomník nechcel ďalej podporovať túto vládnu koalíciu," reaguje Krpelan na otázku, či sa dá po odchode poslancov z poslaneckého klubu ďalej bez problémov fungovať vo vládnej koalícii. 

Veronika Remišová na margo odvolania Krpelana skonštatovala, že výhrady voči nemu zaznievali viackrát v minulosti. Jeho odvolanie nenastalo podľa vicepremiérky skôr " v rámci nejakého zmieru". "Odvolanie a menovanie generálneho menežéra je plne v kompetencií predsedu strany a je v súlade so stanovami. Rozhodne to neni to, čo sa dialo na bratislavskom sneme, kedy niektorí platní členovia krajského predsedníctva na bratislavskom sneme nedostali pozvánky a keď napriek tomu prišli nebolo im umožnené hlasovať, čo je v príkrom rozpore so stanovami strany," vyhlásila Remišová. 

Očakávania zmeny a snemu

Poslanci aj vicepremiérka Remišová sa aspoň na jednom zhodnú - chce to zmenu. Líderka Za Ľudí na rokovanie predsedníctva prichádza s konkrétnym návrhom, aby sa celé predsedníctvo zhodlo na jednom mene a zároveň, aby sa ostatní členovia predsedníctva zaviazali, že nebudú kandidovať, čo by znamenalo zmarenie šancí pre Máriu Kolíkovú. "Tak ako jedno krídlo chce zmenu vo vedení strany, druhé krídlo si vo vedení nevie predstaviť pani Kolíkovú. Cielom zmieru a jednoty v strane, chcem navrhnúť, že nebudem kandidovať a chcem navrhnúť kandidáta tak, aby sa strana udržala pokope,"  povedala vicepremiérka. Podľa jej slov si aj v budúcnosti vie predstaviť spoluprácu s Máriou Kolíkovou.  To, či sa lídrom strany má stať Juraj Šeliga spresniť nechcela.

Poslankyňa Vladimíra Marcinková pred rokovaním predsedníctva očakáva, že sa bude hlasovať o sneme, ktorý chcú zvolať. "Andrej Kiska asi už tušil, že takéto praktiky pani predsedníčka zvažuje. Ja som z toho veľmi sklamaná a pohoršená pretože toto je nejaký mocenský boj o ovládnutie strany. Toto sa nedá prirovnať k demokratickým praktikám," uviedla. Marcinková taktiež tvrdí, že prosbu Andreja Kisku pochopila tak, že zdržanie sa vyjadrení by malo nastať od zvolania samotného snemu.

Marek Hattas povedal, že v strane sa kríza prehlbuje a verí, v to, že sa bude konať snem."Som určite za to by boli urobené personálne zmeny v predsedníctve," zhodnotil. Ako uviedol pred rokovaním, na čele strany si vie predstaviť Máriu Kolíkovú.

Tomáš Lehotský dementoval informácie, že by bol odvolaný z predsedníctva strany. Na druhú stranu uviedol, že jeho stolička riaditeľstva kancelárie je voľná. 

Ministerka spravodlivosti personálne zmeny tesne pred predsedníctvom označila za nešťastné. "Dúfam, že sa to nejak zvráti kým prídem na začiatok predsedníctva,"  povedala Kolíková, ktorá verí v dohodu. V prípade zvolania snemu však nevylúčila svoju kandidatúru na čelo Za Ľudí. "Ak by som bola oslovená, tak by som nad tým uvažovala,"  zhodnotila. 

V liste Kiska ďalej vyjadruje znepokojenie nad dianím aj pochopenie pre pocity nespokojných členov strany. 

Odporúčania pre kolegov zhrnul do 4 bodov.

Mimoriadny snem by sa podľa exprezidenta Kisku mal konať čo najskôr pre upokojenie situácie. Dovtedy by bolo podľa Kisku vhodné nekomentovať cez médiá ani sociálne siete situáciu v strane, pretože to stranu dramaticky poškodzuje. Andrej Kiska sa vyjadruje aj k špekuláciám, že sa vo vedení strany plánujú personálne zmeny, ktoré by mohli zmeniť pomery pred hlasovaním o mimoriadnom sneme práve v Bratislave.

Takéto zmeny by podľa Kisku boli vnímané ako mocenský, predvolebný boj. A na záver odporúča kolegom, plne akceptovať výsledky tohto snemu, aby mohlo vedenie strany realizovať to, na čo dostane poverenie. Andrej Kiska zdôrazňuje, že nemá právomoci, ani osobné preferencie na rozdiel od leta a upriamuje pozornosť kolegov na nevyhnutnosť jednotnosti. Odkaz zakladateľa strany prichádza práve pred utorkovým rokovaním predsedníctva strany v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie