Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Stíhanému Františkovi Imreczemu vypovedali službu všetci jeho advokáti. NAKA ho chcela vypočúvať, no nemohla
Zdielať na

Stíhanému Františkovi Imreczemu vypovedali službu všetci jeho advokáti. NAKA ho chcela vypočúvať, no nemohla

BRTISLAVA / Podľa informácií TV JOJ pred deviatou ráno polícia predviedla na výsluch trestne stíhaného bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho. Dôvodom je plánovaný výsluch obvineného z manipulovania štátnych nákupov informačných technológií pre Finančnú správu za milióny eur. NAKA plánovala Imreczeho vypočuť už predčasom, ale výsluch odložili.

Podľa zistení televízie JOJ Imrecze dopoludnia opäť nevypovedal, hoci to mal v pláne a bol predvedený z výkonu väzby. Okrem Imreczeho na výsluch prišli obhajcovia spoluobvinených, advokáti trestne stíhaných podnikateľov Petra a Jozefa Brhela. Michala Suchobu, ale aj obvinených úradníkov Finančnej správy. Napriek tomu výsluch nezačal. 

Dôvodom je skutočnosť, že Imreczemu vypovedali právne služby všetci jeho obhajcovia. Keďže Imrecze chcel vypovedať, ale svoju výpoveď podmieňuje prítomnosťou svojho obhajcu, ktorého ráno nemal, vyšetrovateľ výsluch nezrealizoval. Stíhaný, už bývalý prezident FS, si tak musí zaobstarať nového obhajcu. Na výsluch tak pôjde až vtedy, keď bude mať obvinený nového právnika. 

Dôvod, prečo Imrecze stratil všetkých štyroch obhajcov naraz, televízia JOJ zisťuje. 

Jeden z Imreczeho obhajcov pre TV JOJ neskôr popoludní potvrdil, že na plánovaný výsluch sa v piatok nedostavil. Je ním jeden z Imreczeho advokátov Jozef Dopirák. "Na výsluch som neprišiel z dôvodu kolízie s iným prípadom, kde som musel byť prítomný. Čo sa týka otázky ďalšieho zastupovania klienta, tak jja som zatiaľ právny zástup klientovi nevypovedal. Viac vám k tomu ale nepoviem."

TV JOJ sa skontaktovala aj s ďalším Imreczeho advokátom Jurajom Gavalcom. Ten doteraz chodil na všetky vyšetrovacie úkony v prípade Mýtnik, ktoré sa týkali jeho obvineného klienta. Ráno na NAKA prítomný tiež nebol. Juraj Gavalec: "Vo veci, na ktorú sa pýtate už nevykonávam právny zástup klientovi. Po dohode s klientom som ho ukončil. Keďže som viazaný mlčanlivosťou, k dôvodom ukončenia zástupu sa vám nemôžem vyjadriť."

To, že Imreczeho obhajobu ráno nastal problém dokazuje aj skutočnosť, že obvinený na výsluch bol predvedený a bol pripravený vypovedať ale za účasti obhajcu. Je zrejmé, že ak by vyšetrovateľ vedel, že ráno Imreczeho obhajcovia budú chýbať a on bez advokátov vypovedať nebude, zrejme by ho nedával previesť z výkonu väzby na NAKA a stanovil by iný termín úkonu. Keďže sa tak nestalo, je zjavné, že o neúčasti obhajcov ešte v ranných hodinách vyšetrovateľka nemala žiadne informácie. Nie je vylúčené, že ich nemal ani samotný obvinený. TV JOJ aj ďalší zdroj potvrdil, že obvinenému ukončil obhajobu aj tretí advokát. 

​Už dlhšie sa ale v prostredí vyšetrovania prípadu Mýtnik špekuluje o tom, že sa obvinený Imrecze rozhodol spolupracovať s vyšetrovacími orgánmi a aj preto chce vypovedať ku skutkom, pre ktoré je od februára tohto roka vo väzbe. 

Po obvinení sa k obsahu obvinenia vyjadril. Aktuálne má údajne záujem obsiahlo vypovedať, čo môže naznačovať jeho záujem o spoluprácu s orgánmi vyšetrovania. Proti Imreczemu už koncom minulého roka získali vyšetrovatelia NAKA svedka z radov obvinených funkcionárov Finančnej správy. Vypovedá proti nemu Daniel Čech. Ten bol viceprezidentom Finančnej správy, bol priamy podriadeným Imreczeho a podľa jeho tvrdení bol korumpovaný pri realizácii zmanipulovaných štátnych nákupov informačných systémov pre potreby daňových úradov a Finančnej správy.

Čech po spolupráci s prokuratúrou uzatvoril dohodu o vine a treste v prípade známom ako Judáš, ktorú schválil následne koncom apríla príslušný súd. Dnes je právoplatne odsúdený na tri roky s podmienečným odkladom výkonu trestu na štyri roky a finančný trest 30-tisíc eur. 

V Mýtniku Daniel Čech vypovedá, že ako šéf daňovej a colnej správy dostával úplatky od podnikateľa Michala Suchobu v sume 50-tisíc eur z dohadovania štátnych nákupov pod kontrolou práve stíhaného exprezidenta Finančnej správy Imreczeho. 

Prečo Imreczemu vypovedali právne služby všetci jeho obhajcovia, zisťujeme. Správu budeme aktualizovať o ich stanovisko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie