Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ján Herák sa vzdáva poslaneckého mandátu
Zdielať na

Ján Herák sa vzdáva poslaneckého mandátu

BRATISLAVA / Poslanec Ján Herák sa vzdáva svojho mandátu. Oznámil to po podozreniach zo sexuálneho zneužívania viacerých mladistvých dievčat a apelu strany SaS a Za Ľudí. Herák všetky tieto obvinenia kategoricky odmietol a je pripravený spolupracovať s políciou a orgánmi činnými v trestnom konaní.

"V prvom rade som otec, som rodič a chránim svoju rodinu. Média zo mňa spravili najšpinavšieho chlapa. Za toto mi tá politika nestojí. Nevzdávam sa mandátu pre to, že ma média k tomu dotlačili,"  vyhlásil na tlačovej konferencií Ján Herák. 

"Nikdy by som si nedovolil absolútne jedno dieťa sexuálne zneužiť," zareagoval Herák na margo táborov, ktoré organizuje.

"Všetko nechávam na orgány činné v trestnom konaní. S deťmi robím 16 rokov a nikdy by som si nedovolil ani jedno dieťa sexuálne zneužiť,"  povedal poslanec. Vyzval tých, ktorí po ňom žiadali, aby sa vzdal mandátu, aby sa sami pozreli do vlastných radov. Dodal, že svedomie má čisté, a potvrdiť to podľa neho vedia aj jeho kolegovia, ktorí s ním roky spolupracovali.

Herák tvrdí, že doposiaľ nebol vypočutý v prípade zneužitia 14-ročného dievčaťa. Potvrdil však informáciu o tom, že ju viezol spolu s jedným svedkom na gynekológiu. Po stiahnutí z parlamentu sa plánuje venovať opäť vysokoškolskej pedagogike. Na otázku TV JOJ, či v takej situácií je to správne uviedol, že sa "necíti byť za nič vinný."  Rozhodnutie vzdať sa 2 týždne po prevalení kauzy považuje za "správne".

V prípade, že by sa preukázala jeho nevina nevie, či by sa vrátil späť do parlamentu. "To je otázka, na ktorú vám neviem povedať a nechcem odpovedať," uviedol.

To, či sa otvoria aj ďalšie obvinenia voči jeho osobe nepoprel. "Obávam sa, nie preto, že by som sa niečoho bál," povedal Herák.

Herák taktiež tvrdí, že sa o obvineniach dozvedá len z médií. 

Správu budeme aktualizovať.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) by sa v prípade podozrení, aké sú voči nezaradenému poslancovi Herákovi vzdal poslaneckého mandátu. V tlačovej správe o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Poslancovi Jánovi Herákovi obnovili trestné stíhanie vo veci sexuálneho zneužívania 16-ročného dievčaťa. Strana Sloboda a Solidarita vyzvala na jeho odchod a policia medzitým naďalej prešetruje ďalšie prípady.

Strana Sloboda a Solidarita vyzýva poslanca  Jána Heráka, aby sa vzdal mandátu. Informoval o tom hovorca liberálov Ondrej Šprlák s tým, že by to bol správny signál v súvislosti s ďalším prípadom podozrenia zo sexuálneho zneužitia. SaS poukázala na to, že polícia obnovila starý prípad z roku 2018, keď Ján Herák čelil trestnému stíhaniu za sexuálne zneužitie 16-ročného dievčaťa.

Túto informáciu nám potvrdila aj nitrianska polícia. "Vyšetrovateľka OKP KR PZ v Nitre začala trestné stíhanie za prečin sexuálne zneužívanie podľa § 202 ods. 1 písm. a) Trestného zákona na základe pokynu prokurátora Krajskej prokuratúry v Nitre. Bližšie informácie k tejto trestnej veci vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a citlivosť témy nebudeme poskytovať," uviedla policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová uviedla, že prípad obvinenia poslanca Jána Heráka zo zneužitia mladistvej upriamuje pozornosť spoločnosti aj na stále nedokonalý systém koordinovanej pomoci ženám a iným obetiam domáceho násilia, a tiež na systém prevencie. "Je skutočne nešťastné, keď na jednej strane máme prezumpciu neviny a na druhej strane obeť, ktorej výpoveď sa spochybňuje. Aj preto vyjadrujeme podporu všetkým ženám, ktoré sa doteraz báli prehovoriť. Obete nemôžu ostať nikdy bez podpory. Tak, ako je prioritou vlády boj proti korupcii, malo by sa ňou stať zabezpečenie rýchlej a efektívnej pomoci všetkým, ktorí sú vystavení násiliu alebo hrozbe násilia a to s ohľadom na špecifické potreby, ktoré z ich situácie vyplývajú," doplnila Zemanová.

Strana Za ľudí verí v to, že je povinnosťou štátu a odzrkadlením jeho kvality obhajovať a chrániť predovšetkým práva najslabších a obetí. Uvádza sa tak v stanovisku, ktoré zaslalo tlačové oddelenie strany. "Keďže dnes bola médiami zverejnená informácia, že polícia prešetruje ďalší prípad podozrenia zo sexuálneho zneužitia a keďže sa podozrenie z tohto činu týka mladistvej osoby, túto situáciu vnímame mimoriadne citlivo. Strana Za ľudí preto vyzýva pána poslanca Jána Heráka, aby sa vzdal poslaneckého mandátu," doplnila strana v stanovisku.

"Je vyslovene na poslancovi Jánovi H. a hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktoré ho za poslanca nominovalo, akým spôsobom sa k tomu postavia. Je to zároveň odpoveďou pre verejnosť," uviedlo v stanovisku hnutie Sme rodina s tým, že si treba uvedomiť, že existuje aj prezumpcia neviny. Stanovisko poskytla Linda Tribusová z tlačového oddelenia hnutia.

"Takéto veci sa môžu vymyslieť na každého jedného poslanca Národnej rady alebo na každého nejakého ministra a takisto môže čeliť rôznym obvineniam, či sa to potvrdí alebo nepotvrdí, na to sú orgány činné v trestnom konaní," poznamenal poslanec Peter Pollák mladší. Po otázke redaktorky TV JOJ sa dozvedel o obnovení trestného stíhania. Pollák na závažné tvrdenia zareagoval tak, že verí v prezumpciu neviny a chce nechať políciu konať.

"Ja sa s Janom Herákom poznám dlhé roky. Poznám ho ako odborníka v danej téme, ako sociálneho pracovníka, ako človeka, ktorý pochádza z detského domova, ako Róma, ktorý sa zaujíma o tému detských domovov. Nikdy som sa na neho nepozeral ako na človeka, ktorý by niekomu ublížil a stále ho tak vnímam,"  dodal Pollák.

Minister práce Milan Krajniak sa k veci zneužívania nechcel vyjadriť. ​"Nepoznám jeho obvinenie, nechcem sa vyjadrovať k informáciám, ktoré mám z médii. Viem, že sa Oľano s ním bavili a to je všetko," uviedol.

Vtedy prišiel ku nej bližšie a rozopol jej košeľu, pobozkal ju na krk, rozopol jej všetky gombíky

Polícia stíhanie zastavila v roku 2019. K sexuálnemu zneužitiu vtedy 16-ročného dievčaťa malo prísť v tábore rok predtým v okrese Nové Zámky. Prípad bude polícia vyšetrovať od začiatku.


Získali sme aj uznesenie o zastavení stíhania. Vyžiadali sme si ho podľa infozákona. Vzhľadom na citlivosť prípadu viaceré pasáže nie je možné zverejniť. Podľa výpovede dievčaťa, s poslancom išla do izby. Tvrdil, že má ísť po papiere na výrobu vločiek. Takto opísala čo sa tam udialo.

Z výpovede dievčaťa: On išiel do kúpeľne, nevie čo tam robil. Bol tam asi dve alebo tri sekundy. Vrátil sa do izby. Povedal, že má odložiť gitaru, ona ju teda položila tam, kde bola. On vypol svetlo, povedal, že či si myslí, že si stále robí srandu. Ona mu na to povedala, že áno. Vtedy prišiel ku nej bližšie a rozopol jej košeľu, pobozkal ju na krk, rozopol jej všetky gombíky.


Krátko na to malo prísť k zneužitiu. O tom čo sa udialo prehovorila tínedžerka na ďalší deň. Herák vo výpovedi tvrdil, že to bolo inak.

Z výpovede Heráka: Po večeri spolu išli ku nemu na izbu, kde mu začala rozprávať o svojom priateľovi, smerom k menovanému, že sa jej páči, že je jej vzorom a tieto omáčky. On jej jasne povedal, že je ženatý chlap, že ju má rád ako kamarátku a nič viac. Je pravdou, že mal z nej pocit, že má nejaké návrhy, takého verbálneho charakteru, chcela od neho, aby jej dal pusu, ale on to samozrejme zastavil, resp. k tomu vôbec nedošlo a tam to skončilo a išli dole. On ju ani neobchytkával, to je totálna absurdita.


Trestné stíhanie vtedy polícia podľa uznesenia zastavila, na základe výpovedí, ako aj viacerých znaleckých posudkov.

Z uznesenia o zastavení stíhania: Vzhľadom k tomu, že priame dôkazy potvrdzujúce verziu či už mladistvej, alebo Jána Heráka k dispozícii nie sú, resp. neboli zistené a výpoveď poškodenej bola vyhodnotená ako nevierohodná, je logicky potrebné považovať výpoveď PhDr. Jána Heráka za vierohodnú, pričom vyšetrovateľom bolo rozhodnuté na základe uvedených úvah.

Ďalšie 2 prípady

Nitrianska polícia preveruje aj ďalší prípad maloletého dievčaťa, v ktorom je podozrivý zo sexuálneho zneužitia poslanec Ján Herák.  Informácie televízie JOJ hovoria o tom, že poslanec Ján Herák si mal postupne získavať náklonnosť a dôveru 14-ročného dievčaťa. Školáčka je umiestnená v detskom domove. Skutok sa mal stať v tábore v Jelenci.


Trestné oznámenie údajne podala riaditeľka zariadenia. Polícia, na prípade pracovala od konca minulého roka a pričom už  padlo obvinenie. 

Okrem toho Herák čelí podozreniu z ohrozovania mravnej výchovy mládeže.


Informácie TV JOJ hovoria o tom, že k ďalšiemu sexuálnemu zneužitiu malo prísť podľa trestného oznámenia v roku 2018, taktiež v tábore, tentokrát v okrese Trenčianske Teplice. Na políciu sa obrátil riaditeľ zariadenia, v ktorom je dievča umiestnené.

 "Trestné oznámenie bolo podané na KRPZ Nitra. Z trestného oznámenia vyplýva podozrenie zo sexuálneho zneužívania maloletej osoby  L. S.,   Jánom Herákom v roku 2018 v tábore v Drienku Mošovce," informoval hovorca krajskej prokuratúry v Trnave Mojmír Huna.

K zneužitiu dievčaťa však podľa prokuratúry malo prísť viackrát , ešte aj po tábore. Udiať sa to malo v meste, kde je dievča v detskom domove.

"Na okresnej prokuratúre v Galante evidujeme zápisnicu o trestnom oznámení zo dňa 28.05.2021 podanú, riaditeľom CDR v Seredi," dodal Huna.

Súvisiace články

Najčítanejšie