Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odborníčka pre pediatriu Prokopová: Očkovanie detí u lekárov by sme chceli spustiť od 1. júla
Zdielať na

Odborníčka pre pediatriu Prokopová: Očkovanie detí u lekárov by sme chceli spustiť od 1. júla

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Na Slovensku čakajú na SMS s termínom na očkovanie školáci od dvanásť rokov. Prečo dať dieťa zaočkovať a či sa predtým poradiť aj s pediatrom sme sa rozprávali s hlavnou odborníčkou pre pediatriu Elenou Prokopovou.

Očkovanie detí je teraz veľkou témou, prečo by sa mali dať deti zaočkovať, keď ten priebeh u nich nebol taký závažný? Vyskytli sa pocovidové syndrómy, ale predsa, prečo?

Pre mňa je toto najdôležitejšia vec, prečo by sa mali dať deti očkovať a to je práve ten PIMS syndróm, o ktorom sme sa už niekoľkokrát rozprávali, je to naozaj závažné ochorenie, ktoré môže skončiť smrťou a jeho nebezpečenstvo je v tom, že my nevieme predpovedať ktoré dieťa takto ochorie. Môže to byť dieťa u ktorého ani nevieme, že covid malo, alebo dieťa, ktoré ho prešlo bezpríznakovo a následky sú takéto závažné. Tak to je jeden dôvod. Druhý dôvod je ten, že, áno, na začiatku sme komunikovali, že tie deti majú ľahké priebehy, teraz s odstupom to viac vidíme v ambulanciách. Veľmi často sa aj u detí vyskytuje dlhý covid, sú to veľmi nešpecifické príznaky. S deťmi, ktoré mali ľahký covid chodia, že cítia únavu, ťažko sa im dýcha, majú pocit nedostatku vzduchu. Mnohé majú také subdepresívne, alebo psychické problémy. No a ten tretí dôvod je samozrejme to, že tie deti si môžu vírus preniesť, sú prenášačmi ochorenia a môžu ho preniesť na svojich rodičov, kamarátov, starých rodičov, ak nie sú zaočkovaní. No a potom je to to dosiahnutie kolektívnej imunity, veľa sme sa rozprávali o rúškach a pokiaľ tá kolektívna imunita nebude dosiahnutá, tak aj tí, ktorí sú zaočkovaní bez toho rúška nie sú v úplnom bezpečí.

V prípade, že dieťa nechajú rodičia zaočkovať, aké reakcie môžu očakávať?

Nemyslím si, že rodičia budú mať problém s vedľajšími účinkami, pretože deti očkujeme relatívne často a po tých očkovaniach im pediater vždy povie čo môžu očakávať a ako majú reagovať a tá reakcia po očkovaní je úplne rovnaká. Neboli tam zaznamenané nejaké iné reakcie. Takže, keď povieme, že po tetanovke môžu mať teplotu, môže ich bolieť ruka, môžu ich bolieť svaly, môžu byť unavené, tak presne to isté ich čaká po tomto očkovaní. Možno. Samozrejme, niekomu sa nestane vôbec nič a niekto môže mať takéto vedľajšie účinky. A myslím si, že rodičia vedia tie reakcie veľmi pekne zvládať.

Väčšina detí ešte čaká na tú dávku, ako to bude prebiehať? Deti prídu do veľkokapacitných centier, alebo budú zaočkované v ambulanciách u svojich pediatrov?

My sme zvolili dva spôsoby ako budú môcť byť deti zaočkované. prvý spôsob je očkovanie vo veľkokapacitných centrách. Ja by som bola, keby rodičia, ktorí majú potrebu poradiť sa o očkovaní, aby kontaktovali svojho pediatra a aby sa opýtali, poradili, alebo aby si nechali  svoje rozhodnutie potvrdiť tým pediatrom či dieťa môže byť očkované. Ak ten pediater slovne, nijak písomne, odobrí, tak rodič prihlási dieťa do čakárne a očkovanie bude vo veľkokapacitnom centre. Klasicky dieťa dostane termín očkovania. V tom veľkokapacitnom centre bude prítomný pediater, alebo človek ktorý môže očkovať deti a tam znova prejde dotazníkom, vypíše sa informovaný súhlas. U detí je špecifické to ,že mu musíte jeho veku primeraným spôsobom vysvetliť čo ho čaká, prečo sa ide dať očkovať, zdôvodniť mu to, aby to pochopil a keď to celé prebehne, tak sa zaočkuje. Preto na tie deti potrebujeme mať viac času, potrebujeme tam mať viac takýchto doktorov a aj z toho dôvodu sa čaká, aby sme vedeli vopred zabezpečiť túto logistiku.

Kedy sa bude dať zaočkovať v ambulanciách pediatrov, alebo všeobecných lekárov?

Áno, to je ten druhý spôsob. Veľkokapacitné centrá sme spustili preto, lebo celá logistika s vakcínami je tam už rozbehnutá, už je to jednoduché. Takže sme chceli aby deti boli zaočkované čo najskôr. Veľmi intenzívne pracujeme na tam presune očkovania do ambulancií a chceli by sme ho spustiť už prvého júla.

Prečo sú dôležité PCR testy do táborov? Nestačilo by čestné prehlásenie?

Ja o tom čestnom prehlásenie úplne presvedčená nie som. To testovanie do táborov bolo zvolené pre bezpečnosť tých detí. Vieme, že v tábore sa stretnú deti z celého Slovenska, z rozličných kútov. Môže sa stať, že pár dní predtým sa vrátila rodina z dovolenky v Španielsku napríklad, ktoré síce je zelené, čiže mohli tam ísť voľne, ale pre ľudí z Británie je Španielsko zelené, ale pre nás je Británia čierna, čiže tí ľudia sa tam mohli stretnúť s obyvateľmi Veľkej Británie a tú infekciu pokojne doniesť. Deti, ktoré boli po takejto dovolenke a rodičia sú zaočkovaní, nemusia byť po návrate testované, to znamená, že my riskujeme, že takéto dieťa pôjde do tábora a prenesie sa nám infekcia na celý tábor. Čiže tie vstupné testy majú urobiť vstupný filter aby išlo dieťa, ktoré je zdravé.

Budú nejaké limity na tie testy, ak dieťa pôjde do troch táborov budú preplatené tri PCR testy?

Myslím si, že toto sa vo veľmi krátkej dobe upresní.

V čakárni už nie je tak veľa ľudí, ako chcete presvedčiť ešte nezaočkovaných ľudí? Aké výhody im chcete ponúknuť?

My sa pozeráme na to skôr zo zdravotného hľadiska, ale áno už sme o takýchto motiváciách rozmýšľali, aj keď pre mňa je veľmi náročné o tom uvažovať, lebo dávať niekom nejakú materiálnu, alebo finančnú odmenu kto sa zaočkuje je proste pre mňa ťažké pochopiť, že takéto niečo potrebuje. O tých výhodách a skôr uvažuje v tom zmysle, že benefit je, že môžeš normálne žiť. Vieme ako fungujeme ten rok a pol. To znamená, že môžeš ísť do kina, do divadla, môžeš športovať, môžeš žiť normálnym spôsobom ak si zaočkovaný. A áno, uvažujeme o tých rúškach. Žiaľ, zrušiť ich ešte nemôžeme, pokiaľ nebudeme mať reálne dáta, že ľudia zložia rúška a sú zaočkovaní a sú naozaj v stopercentnom bezpečí, tak to zatiaľ neurobíme.

Kedy podľa vášho názoru príde tá tretia vlna a ako bude vyzerať?

To, že príde tretia vlna, to vieme. Skôr sa diskutuje o tom, aká bude veľká a kedy. Tie výpočty hovoria, že niekedy v septembri, samozrejme vo veľkej miere bude závisieť od toho, koľkí budeme zaočkovaní a ko sa budeme v lete správať. Nemyslím si, že tá tretia vlna bude prebiehať tak ako druhá. Sme niekde úplne inde, máme väčšiu ochranu hraníc, máme tridsať, až štyridsať percent ľudí zaočkovaných, máme ďaleko inú možnosť testovacej kapacity, máme presnejšie testy, vieme sa viac správať, ako neochorieť. Myslím si, že pre toto to bude iné.

Súvisiace články

Najčítanejšie