Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Epidemiologička Krištúfková: Ak chceme cestovať do zahraničia, tak jedine zaočkovaní
Zdielať na

Epidemiologička Krištúfková: Ak chceme cestovať do zahraničia, tak jedine zaočkovaní

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Po ťažkých a dlhých mesiacoch si konečne užívame pocit, že veci idú dobrým smerom. Uvoľňovanie opatrení, tempo očkovania a zelená na európskom semafore spôsobili, že opäť plánujeme dovolenky, a to aj v zahraničí. Samozrejme, pandémia nezmizla, preto vám v rozhovore s epidemiologičkou Zuzanou Krištúfkovou prinesieme zopár praktických rád.

Nebudem to, pani profesorka, zdržiavať, lebo potrebujeme praktické rady. Takže dovolenka, to sa zhodneme všetci, že chceme ísť. Kde? Doma alebo v zahraničí?

Najistejšie je doma a keď do zahraničia, tak potom jedine zaočkovaní.

Čiže napriek tomu, že do mnohých krajín sa dá cestovať len s testom aj tak by ste odporučili radšej ísť zaočkovaný?

Určite by som odporúčala ísť do zahraničia zaočkovaný, lebo my sa totiž obávame, že si sem zavlečieme ten nebezpečný indický variant vírusu, ktorý momentálne vyčíňa vo Veľkej Británii. A pri tých testoch, viete, to testovanie je dobrá vec, ale nezachytí vám stopercentne všetkých pozitívnych. Tam vzniká vždy nejaké okno, kedy sa tá nákaza môže prejaviť. A tým očkovaním chránime najmä seba, svoje zdravie a potom chránime aj tých ostatných, svoju rodinu, keď sa vrátime, starých rodičov, ktorých nenakazíme a vôbec, zabránime zavlečeniu tých variantov, ktoré tu nechceme mať.

Pri plánovaní do zahraničia je pre nás doležitý alebo úplne smerodatný semafor, čiže vyberať zelené krajiny?

Určite áno, odporučila by som do tých zelených krajín, najmä teraz máme výhodné ísť do susedných krajín, teda okrem Ukrajiny, kde zaočkovaný môže ísť bez problémov, tí ktorí nie sú zaočkovaní, potrebujú buď 24-hodinový antigénový test alebo 72-hodinový PCR test, ktorý môže byť urobený už v tej krajine, ale hovorím, tam vždy môžu vzniknúť nejaké okná. Dnes sa môžme dať už všetci zaočkovať, tak dajme sa zaočkovať.

Krajinu sme si vybrali, teraz sa tam potrebujeme dopraviť. Čo je podľa vás najbezpečnejšie, auto, lietadlo?

Určite auto, kde sme len členovia jednej domácnosti a keď musíme ísť lietadlom alebo vlakom alebo akokoľvek, tak striktne dodržiavame všetky opatrenia, máme respirátor, dezinfikujeme si ruky. Čo ja považujem za nebezpečné, napríklad konzumácia stravy v lietadlách, to si myslím, že vtedy si ľudia dávajú dole tie rúška, tak tomu by som sa vyhla.

Z vášho pohľadu napríklad výber ubytovania, čomu dávať prednosť? Kempingy, hotely, súkromie?

Určite na súkromí, lepšie ako veľké hotelové komplexy, vystrihať sa takým tým rautom. Stravovaniu, kde všetci ľudia chodia k stolu, môžu tam nakýchať, nakašľať a podobne, čiže buď si variť sám alebo ísť do reštaurácie, ktorá je niekde vonku, kde mi to prinesú a dávať si teda pozor.

Z toho čo hovoríte, mi vlastne vychádza pri tej dovolenke, že asi ideálne by bolo zostať v nejakej rodinnej bubline.

Určite áno, ísť teda s členom jednej domácnosti spolu na dovolenku, byť čo najviac iba spolu a nájsť si aj také miesto na kúpanie, kde nie sú preplnené pláže.

To bude v Európe celkom problém, ale dobre.

Áno. Ale vystríhame sa jednoducho nahromadeniu ľudí a zvlášť, keď je to niekde vnútri. Úplne najnebezpečnejšie sú diskotéky.

Vy by ste napríklad zobrali starých rodičov na dovolenku počas tohto leta na dovolenku?

Ja už som starý rodič a som zaočkovaná. Ak sú zaočkovaní, tak chcem ísť na dovolenku, tak si myslím, že v tomto nie je problém a čo sa týka detí, tak na tie treba dávať pozor. Ak môžem, tak ich zaočkujem od tých 12 rokov, lebo deti významne prispievajú k šíreniu nákazy. Deti to možno prekonajú ľahko, ale po návrate môžu nakaziť starých rodičov alebo svoje okolie a tým vlastne môžu vznikať ohniská nákazy.

Zaujímavé je, že stále hovoríme, že tí zaočkovaní ľudia majú isté výhody, dokonca ani po návrate z tých zelených krajín nemusia ísť na testy, napriek tomu, vy by ste odporučili otestovať sa po návrate z dovolenky?

Keby som tam robila nejaké rizikové aktivity, tak asi áno. Dala by som sa otestovať pre takú svoju istotu, aby som vedela, že či náhodou nie som pozitívna.

Termín sme nevybrali, dá sa určiť dnes, že kedy bude tá Európa na tom relatívne najbezpečnejšie? Plánovali by ste začiatok, stred, koniec leta?

Čím skôr, tým lepšie, lebo sa obávame, že čím to bude neskoršie, tak môže dochádzať k zvyšovaniu chorobnosti a zvyšuje sa aj riziko, treba vždy zvažovať aj tú destináciu, kam ideme, nemalo by to byť niekde veľmi ďaleko, lebo tam napríklad môžeme zostať v karanténe. V tej prvej vlne sa stalo, že ľudia si museli zaplatiť na 14 dní hotel a tam zostali v karanténe. Musíme zvažovať, či tam je dobrá zdravotná starostlivosť, keď tam napríklad ochorieme, či sa nám tam dostane adekvátnej zdravotnej starostlivosti. Toto všetko musíme zvažovať, keď ideme. Mali by sme sa vystríhať napríklad nejakým vnútorným tržniciam alebo akýmkoľvek priestorom, kde dochádza k nahromadeniu cudzích ľudí. My si musíme uvedomiť, že na tie letoviská chodia ľudia z celého sveta.

V mnohých krajínách nie sú respirátory a rúška vonku povinné, napriek tomu, podľa vás v cudzom prostredí by človek mal mať aspoň rúško na tvári?

Aspoň rúško by som určite mala, ak som v úzkom kontakte s neznámymi ľuďmi.

Teraz sa opýtam úplnú podpásovku, vy ste si naplánovali dovolenku? A kde to bude toto leto?

My máme naplánovanú dovolenku, ideme do Talianska, ideme s rodinou, príbuznými, ktorí sú zaočkovaní aj my sme zaočkovaní a budeme v jednej bubline, v jednom domčeku, kde si budeme sami variť a tam sa chceme stretnúť, lebo sme sa dlho nevideli.

Posledná otázka, máme rátať s tou treťou vlnou? Lebo niekto hovorí, že to už nebude také intenzívne, niekto hovorí a pred chvíľou sme spomínali varovanie, že sa treba pripraviť na tú tretiu vlnu.

Na tretiu vlnu sa pripravujeme aj my a obávame sa, že naozaj môže prísť. Vírus je nevyspytateľný a mení sa. Ten indický variant, ktorý teraz vyčíňa vo Veľkej Británii, tak je nebezpečný a musíme si uvedomiť, že Británia ma 60 percent ľudí zaočkovaných a my máme len 30 percent.

A je tam nejaká istota? Kryje očkovanie ten indický variant? 

Áno, očkovanie chráni, ale ten vírus sa šíri medzi tými nezaočkovanými. Preto my vyzývame, že dajte sa zaočkovať, chránite tak jednak svoje zdravie, to je prvoradé, že chránim seba, ale chránim aj to, že napríklad budú zase preplnené nemocnice covidovými pacientami a tým sa vlastne odkladá starostlivosť tých necovidových pacientov. Vidíme, že teraz máme plné nemocnice tých, ktorým sa nedostalo to, čo mali dostať v priebehu toho roka. Takže musíme aj na toto myslieť, že nikdy nevieme, kedy aj my budeme potrebovať tú nemocnicu.

Súvisiace články

Najčítanejšie