Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Politológ Miroslav Řádek: Ak sa koalícia na mimoriadnu schôdzu nepripravila, bude to ďalší gól do vlastnej bránky
Zdielať na

Politológ Miroslav Řádek: Ak sa koalícia na mimoriadnu schôdzu nepripravila, bude to ďalší gól do vlastnej bránky

Zdroj: noviny.sk

Na aktuálnu vládnu koalíciu sa valí problém za problémom. Po Márii Kolíkovej čelí odvolávaniu aj minister vnútra Roman Mikulec. Je Hegerova vláda skutočne iná a má šancu prežiť leto? Dozviete sa v rozhovore.

Dnes má Najvyšší súd rozhodnúť o odvolaní v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ak by sa objednávateľov nepodarilo usvedčiť, dopadne hnev aj na aktuálnu vládu?

Myslím si, že vražda už nebude vyvolávať taký hnev, pretože ako je známe, čas hojí rany. Nebude to o hneve na vládu, pretože jej reakcia na akýkoľvek rozsudok by mala prebehnúť v kontexte: Toto je záležitosť súdov a takto to posúdili sudcovia bez akéhokoľvek politického ovplyvňovanie. Tak by to malo byť a verím tomu, že v tomto prípade to tak je a bude.

Na druhej strane to bude dávať veľkú a nezanedbateľnú silu silnejúcemu Robertovi Ficovi, ktorý by mohol po troch rokoch predstúpiť pred slovenskú verejnosť a povedať, pozrite sa ja som musel odísť z kresla najmocnejšieho muža štátu a tento prípad pritom nebol ani dovedený do konca a nikto z objednávateľov zaňho nebol právoplatne odsúdený. Robert Fico sa paradoxne môže postaviť do role obete, v kontexte politickej zodpovednosti, ktorú spolu s Robertom Kaliňákom niesol a že aj im bolo politicky ublížené.

Politológ Miroslav Řádek

Podľa prieskumov vidíme, že Smeru sa za posledný rok darí aktuálne najviac. Môžeme to pripisovať aktivite Roberta Fica a tlačovým konferenciám?

Jednoznačne áno. Vrátim sa k tomu, čo som povedal už niekoľkokrát a to je, že sila opozície je závislá od chýb vlády. To sa aj deje a s najväčšom pravdepodobnosťou čelíme konfliktu bezpečnostných zložiek štátu. Taký konflikt sme tu možno v rámci modernej histórie Slovenska ešte nemali. Sú tu zatváraní predstavitelia najvýznamnejších bezpečnostných zložiek či už je to tajná služba, alebo Inšpekcia ministerstva vnútra. Všetky tieto deje spolu s vajataním vlády nad tým, ako má napĺňať programové vyhlásenie vlády a personálnych konfliktoch sa Robert Fico ani nemusí veľmi namáhať a môže od rána do večera ukazovať na nekompetentnosť súčasnej vlády. To je pre Roberta Fica obrovská pomoc a treba mu uznať, že v politike mal šťastie na protivníkov, pretože pokiaľ sa jeho protivníci chovajú rovnako ako terajšia vláda, tak menej šikovných protivníkov si ani nemohol želať.

Súčasne ale Robert Fico len nekritizuje, ale prišiel aj s návrhom štvordňového pracovného týždňa, čo v skutočnosti nie je žiadna úľava, pretože ak sa nemýlim, tak zamestnanec by si mohol ten piaty deň odpracovať aj v rámci tých štyroch dní. Ide teda o čistý politický marketing, ktorý sa veľmi dobre predal a je to pochopiteľné. Predstaviť si štyri pracovné dni, namiesto piatich, dokáže každý a pochopí to aj ten najbežnejší človek. Koalícia sa z toho trocha posmieva a ostatné strany v opozícii nerobia veľmi nič. Robertovi Ficovi sa teda darí aj vďaka vláde, ale aj vďaka jednoduchým nápadom. Darí sa mu strhávať mediálnu pozornosť tam, kde ostatní čakajú so založenými rukami. Robert Fico koná a toto je výsledok. Nemali by sme byť prekvapení, ak sa po určitom čase začnú preferencie Smeru a Hlasu približovať.

noviny.sk/fotosita

Je Peter Pellegrini v porovnaní s Ficom menej aktívny?

Peter Pellegrini nie je neaktívny, ale ešte stále je vo fáze budovania svojej strany. Chodí do regiónov, ale zjavne to, čo sa opozičným stranám vypláca viac je aktivita a navodzovanie konfliktov s vládou. Peter Pellegrini je konsenzuálny, čo by sa mu hodilo viac, ak by bol vládnym politikom. Ako pre opozičného politika by preňho bolo užitočnejšie ak by sa dostal do konfliktu s vládou. Túto agendu ale veľmi šikovne a prirodzene uchopil Robert Fico.

Druhá vec je, že keď vznikala strana Hlas, tak som sa vyjadril, že sa Peter Pellegrini bude musieť zamyslieť nad identitou svojej sociálnej demokracie a čo vlastne bude chcieť na Slovensku reprezentovať. Je to zatiaľ tak, že všetci si pamätáme tvár Petra Pellegriniho, možno si spomenieme aj na dáku myšlienku, ale nevieme si ho spájať s výraznejšími názormi, či už intelektuálnymi alebo hodnotovými. To zatiaľ chýba, nemá to, čo má Robert Fico. Všetci dobre vieme aké má názory, vieme si ho s nimi stotožniť a to aj keď s nimi nemusíme súhlasiť. Toto Peter Pellegrini nemá a Hlas začína vyznievať ako marketingová bublina, za ktorou sa skrýva len veľmi málo. 

SITA

Povedali ste, že opozícia silnie chybami vlády. Čo považujete za najzásadnejšiu chybu aktuálnej koalície?

Jednoznačne neustále vyťahovanie väčších, alebo menších osobných a personálnych sporov. Hoci vládni lídri 28. marca sľubovali, že dajú svojmu vládnutiu novú kvalitu a podpísali aj takto pomenovaný dokument, tak Hegerova vláda sa od tej Matovičovej naozaj líši len zasadacím poriadkom jednotlivých ministrov. V ničom inom.

Na druhej strane treba povedať, že vláda čelila veľmi ťažkej situácii s pandémiou koronavírusu a nemala úplne dobré výsledky. Ako keby celej krajine nanútila pokus s celoplošným antigénovým testovaním a dnes si dovolím povedať, že väčšina ľudí na Slovensku neverí, že antigénové testovanie zásadným spôsobom situáciu zlepšilo a prispelo k zníženiu počtu infikovaných. Toto je ďalšia vec, kde manažment vlády nijako nepresviedča, že by toto boli tí najšikovnejší politickí lídri.

Tretia vec, ktorá bude vláde robiť problémy je to, že my tu síce máme schválené programové vyhlásenie vlády, ale obávam sa, že ľudia sa z toho nenajedia. Sme v ťažkej  postcovidovej situácii, kde pomoc čakali podnikatelia, ale tá pomoc stále mešká. Minister financií ohlasoval veľkú daňovo odvodovú reformu a tri týždne potom, čo mala byť na svete o nej nikto nevie absolútne nič. Podľa mňa sa v jednotlivých programových veciach a rezortoch vláde nedarí a obávam sa, že podobne sa jej nebude dariť ani v boji proti korupcii a klientelizmu. Jeden z jej najvýznamnejších pešiakov, minister pôdohospodárstva Ján Mičovský padol, pretože rezort nebol schopný očistiť a personálne nominácie, ktoré ho stiahli, neboli ľudia blízki jemu, ale boli mu odporučení práve hnutím OĽaNO.

 Je možné hnutie OĽaNO ešte stále považovať za protikorupčné hnutie?

 Priznám sa, že ma prekvapilo, že doslova niekoľko týždňov po voľbách sa ukázalo, že v radoch OĽaNO sú ľudia, ktorí nie sú stotožnení s deklarovanými zásadami hnutia a teda očistou politiky a verejného priestoru, ale naháňajú len svoje vlastné záujmy. Bol to právnik Miškovič, ktorý naháňal zvláštne zákazky pri súčasnom predsedovi vlády, keď bol čerstvo ministrom financií. Tieto prípady sa postupne vyplavujú na povrch a od hnutia, ktoré chcelo autenticky premeniť  verejný život na Slovensku by som čakal, že takýto jav začne oveľa neskôr a v oveľa menších prejavoch.

Ako vnímate dnešné odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca?

Rád by som počul primeranejšiu obhajobu ministra Mikulca a s konkrétnymi dôkazmi. Rovnako aj predsedu vlády Eduarda Hegera a predsedu OĽaNO Igora Matoviča. Dôkazy, ktoré nazhromaždila opozičná strana Smer-SD, ale aj tajná služba sú do istej miery veľmi závažné, pokiaľ teda nejde o falzifikáty. Zásadným spôsobom narúšajú dôveryhodnosť právneho štátu, ale aj aktuálneho ministra vnútra. Je to mimoriadne chúlostivá vec a obávam sa, že pri obratnosti a takte súčasnej vlády sa z tejto schôdze stane absolútne exhibícia opozície, kde si práve opozícia bude prakticky robiť s vládou čo bude chcieť. Mám tak trochu pocit, že vláda túto schôdzu veľmi podceňuje. Ak sa na ňu vládne špičky dostatočne nepripravia, môže to byť ďalší gól do vlastnej brány.

Pani Kolíková sa vyjadrila, že to, že sa najprv snažili odvolať ju a teraz Romana Mikulca nie je náhoda. Vnímate to rovnako?

 Nie je to náhoda v tom, že sú členmi rovnakej vlády a majú proti sebe rovnakú opozíciu. Ja rozumiem, že to míňanie politickej, ale aj ľudskej energie na podobné zápasy v parlamente vládu otravuje, ale toto je ich práca a mali by ju zvládnuť. Mali by byť schopní čestne čeliť argumentom opozície. Ministerka Kolíková povie, že to nie je náhoda, ale ja by som aj od nej čakal, že bude jednou z tých, ktorá sa v pléne postaví a povie opozičným kolegom, že takto teda rozhodne nie. 

Mne tie kontra argumenty voči tvrdeniam opozície dosť chýbajú. Nestačí totiž ak minister povie, že Fico klame. K tomu sa patrí urobiť tlačovú konferenciu a všetko krok po kroku vysvetliť. Nestačí len mávnuť rukou, pretože takúto situáciu sme tu už raz mali. Pred desiatimi rokmi v prípade SDKU, ktorú Robert Fico či už ako opozičný, alebo vládny politik, veľmi často napádal rôznymi kauzami jej členov. Stará pravica si tiež hovela na svojich výsostiach a myslela si, že také výmysly ju nemusia trápiť, pretože jej volič tomu neuverí. Až naozaj sa Robertovi Ficovi dlhodobým úsilím a očierňovaním protivníkov podarilo starú pravicu vymazať z politickej mapy Slovenska.

Myslíte si, že aj toto leto budeme čeliť rozpadu vlády?

​Obávam sa, že tých príležitostí bude mnoho.  Minimálne je to aktuálne odvolávanie Romana Mikulca. Na margo stretnutia Eduarda Hegera s poslancom Pčolinským je jasné, že hnutiu OĽaNO nie je jedno, že vláda nie je (čuduj sa svete) súdržná a že vláda na toto odvolávanie reaguje zle a neskoro. Zároveň bude nasledovať práve spor, ktorý zatiaľ len bublá a to je daňovo odvodová reforma, ktorú chystá Igor Matovič a ktorá veľmi zaujíma Richarda Sulíka. Tam Richard Sulík nakreslil červenú čiaru s tým, že ak sa má zvyšovať daňovo odvodové zaťaženie, tak to SaS nebude podporovať.

Krajina čelí mnohým problémom, zatiaľ čo Igor Matovič sa na sociálne siete fotí s kyticou lúčnych kvetov. Je to adekvátny a primeraný postoj ministra financií?

Je to líder najsilnejšej politickej strany a ľudia od neho čakajú odpovede na iné otázky. Keby na sociálnych sieťach naozaj riešil to, čo riešiť má a k tomu dal ako doplnok nejakú milú fotografiu s kvetinami pre manželku, tak by to bolo v poriadku. Verejnosť to však takto zjavne nechápe. Áno, vie sa, že politici používajú aj neverbálnu komunikáciu.

Alexander Dubček v roku 1968, keď bola v strednej Európe veľmi napätá situácia, tak sa snažil verejnosť upokojovať tým, že sa nechal na Seneckých jazerách nafotiť pritom ako skáče do vody. V tých napätých časoch si vtedy získal dôveru verejnosti.

Ja si nemyslím, že Igor Matovič je osobnosťou veľkých politických gest, ale že sa častokrát chová infantilne nielen ako politik, ale aj ako človek. Niektoré emócie prežíva ako dieťa, pôsobí nedospelo, ale bohužiaľ ako nedospelý človek nevie vytušiť alebo pochopiť, aké môžu mať jeho rozhodnutia, činy a nečinnosť následky. Fotografia s kvetmi je vďačným symbolom jeho infantility.

noviny.sk/fotosita

Súvisiace články

Najčítanejšie