Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po streľbe na policajta prijala polícia nové opatrenia
Zdielať na

Po streľbe na policajta prijala polícia nové opatrenia

BRATISLAVA / Presne pred siedmimi rokmi otriasla policajným zborom tragédia. Pri výkone služby zahynul 34-ročný policajt. Petrov život vyhasol 14. júna 2014, krátko pred pol nocou v obci Boleráz. Zastrelil ho vodič auta, ktorého spolu s kolegyňou podrobili kontrole.

Deň ako každý iný. Bežná policajná rutina. Podporučík Peter Opalek, medzi kolegami známy aj ako Opiš, zastavil so svojou kolegyňou Janou auto. Bol v ňom vodič Milan Szalay, ktorého podrobili dychovej skúške. Namerali mu viac ako jedno promile alkoholu.

V čase, keď členovia hliadky auto zastavili, ešte ani netušili ako sa na prvý pohľad bežná kontrola môže nečakane zvrtnúť.

Vodičovi sa podarilo dostať k policajtovej zbrani. Následne padli výstrely. Policajta zastrelil dvomi ranami do chrbta. Na mieste sa strhla prestrelka. Vodič strieľal aj po Petrovej kolegyni, ktorá mu paľbu opätovala, pričom sa kryla za služobným autom. Milanovi náhle došli náboje a z miesta ušiel. Po pár hodinách sa prihlásil kolegom v Bratislave. Peter Opalek ale na mieste zomrel. Strelec si odpykáva 24-ročný trest.

Aj hrob zosnulého Petra je, žiaľ, smutnou pripomienkou toho, aká môže byť práca policajta nebezpečná. "Zároveň je to pre nás pre policajtov nielen spomienka, ale aj memento pre ostatných kolegov a občanov, že policajti sa denne v rámci služby vystavujú riziku aj za cenu vlastného života," uviedla Mária Linkešová, hovorkyňa trnavskej krajskej polície. 

​Zbraň už nosia v puzdrách

Peter mal mať v čase tragédie zbraň v taktickej veste. Dnes ju už policajti musia nosiť v puzdrách, ktoré sa odvtedy tiež zmenili. Dostať sa k zbrani tak už nie je také jednoduché. Petrova kolegyňa, i napriek desivému zážitku, zostala v teréne. Podľa zistení TV JOJ ale po dvoch rokoch odišla do civilu. Práca policajtov ako i záchranárov nesie svoje riziká. Svedčia o tom aj štatistiky ministerstva vnútra.

"Za posledných desať rokov spolu eviduje 1 282 zranených príslušníkov Policajného zboru, príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a Horskej a záchrannej služby," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Freise. 

Od osudnej noci zomrelo v priebehu posledných siedmich rokov vo výkone služby šesť policajtov. Od 90. rokov je ale toto smutné číslo nad hranicou 50. Aj toto sú dôvody prečo policajná akadémia svojich študentov pripravuje, aby vedeli odstrániť hroziace útoky. "V každom prípade to posilňujeme. Vždy aj určité veci z policajnej praxe, keď sa vyskytnú, tak sa snažíme zavádzať do samotnej výučby. Vždy sa snažíme vniesť nové prvky, posilňovať tie hodiny. Teraz majú študenti k dispozícii aj videá, tzv. digitálne skriptá, že si to vedia aj prehrávať," uviedla rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská. 

​Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie