Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ANALÝZY NA HRANE s Ivetou Radičovou: Príkaz Mikulcovi bol zákonný
Zdielať na

ANALÝZY NA HRANE s Ivetou Radičovou: Príkaz Mikulcovi bol zákonný

BRATISLAVA / Slovensko pozoruje vyšetrovanie závažných káuz a ministra Romana Mikulca čakalo odvolávanie. Ako si na udalosti, keď bola ministerkou obrany, spomína Iveta Radičová, zodpovedala v relácii ANALÝZY NA HRANE.

Ostrá rozprava, ktorej hlavným hrdinom bol minister vnútra Roman Mikulec, zatiahla do deja aj zastupujúcu ministerku obrany z čias, keď bol Roman Mikulec šéfom Vojenskej sprvodajskej služby. Expremiérka Iveta Radičová doteraz najostrejšie kritizovala ministra práve pre otázniky okolo skartácie, ktorú s obľubou spomína Robert Fico. Ten, skartáciu aj dnes uviedol ako dôvod odvolávania: "Pán minister, mali ste ďalší veľký problém s premiérkou Ivetou Radičovou, pretože podľa premiérky, a to sme preukázali dokladmi, ste opakovane nesplnili príkaz, ktorý vám bol daný, aby ste predložili materiál, ktorý sa týkal nakladania hnuteľného a nehnuteľného majetku v predchádzajúcom období vo VSS ministrovi vnútra vtedy Danielovi Lipšicovi a vy ste to neurobili, a presne opačne ste pristúpili ku skartácií dokumentu... Vás ministerka obrany vtedy premiérka aj disciplinárne stíhala," vyhlásil v pléne Národnej rady Fico.

"Pani premiérka mi vtedy dala disciplinárny rozkaz za to, že som neuposlúchol jej rozkaz. Ale pani vtedajšia premiérka nemala nárok taký rozkaz mi dať. Ja som človek, ktorý nerobí veci mimo zákon. Vtedy som jej to povedal, že ja budem robiť veci zákonne. Keďže mi ten rozkaz nedala písomne, ale ústne... Mohla mi ho dať a ja som ho nemusel splniť, lebo bol v rozpore so zákonom a ja som povedal, že ja veci v rozpore so zákonom robiť nebudem," podotkol pred týždňom Roman Mikulec.

Radičová doposiaľ mlčala

Do samotného odvolávania expremiérka Radičová mlčala. Ako dôvod uviedla, že nechcela "prihrávať na smeč Ficovi." V tejto súvislosti pripomenula stovku trestných stíhaní a mnohých, ktorí s orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracujú. "Nechcela som vstúpiť do ostrého konfliktu opozície a koalície ako arbiter alebo pritakávač toho, čo hovorí pán Fico, lebo pán Fico splieta rôzne veci," zdôraznila Iveta Radičová.

"To, čo musím povedať, pretože pán minister Mikulec sa včera vyslovil, že ľutuje, že tú správu neodovzdal... Ja to ľutujem tiež, pretože nepotreboval žiaden rozkaz na to, aby tak konal. Už samotný fakt, že na to potreboval rozkaz, nie je dobrý fakt,"  povedala Radičová na margo správy, ktorú mal vtedajší vysoký funkcionár vojenskej tajnej služby Roman Mikulec odovzdať Danielovi Lipšicovi, ktorý pôsobil ako šéf rezortu vnútra.

Príkaz bol podľa Radičovej zákonný

Iveta Radičová tento dokument o tunelovaní majetku Vojenskej sporavodajskej služby nazvala materiálom, ktorý by otriasol tajnými službami úplne v základoch. "Jediná možnosť, čo s takýmto materiálom musíte urobiť, je odovzdať ho na prešetrenie a vyšetrovanie. Pán minister dostal odo mňa na písme listom, že má odovzdať tento materiál ministrovi vnútra. Tvrdí, že to bol príkaz nezákonný, lebo podľa zákona o vojenskom spravodajstve on môže odovzdávať materiál len ministerstvu vnútra, nie ministrovi. O tomto je jeho celá téza o nezákonnosti," vyjadrila sa Iveta Radičová.

Ako tvrdí Radičová advokáti vojenskej tajnej služby  sa držali len zákona o vojenskej spravodajskej službe. "Procedúra doručenia písomnosti sa riadi zákonom 71 z roku 67 o správnom poriadku. Tam je jedno jednoznačne napísané úplne priamo. Pokiaľ máte doručiť materiál nejakému orgánu, v tomto prípade ústrednému orgánu štátnej správy, tak ho odovzdávate jeho štatutárovi. A tým je minister. Naopak, ja som postupovala podľa zákona. Paradoxom je, že ako keby tu proti sebe stáli právnici ministerstva obrany voči právnikom vojenského spravodajstva, " vysvetlila.

Hľadali sa dôvody ako správu neodovzdať?

V tomto prípade sa tak naskytá otázka, či bol motív niečo utajiť alebo šlo o mocenské vzťahy či o technickú chybu. Na otázku Jany Krescanko Dibákovej, akú motiváciu mohol mať terajší minister vnútra Roman Mikulec, zareagovala expremiérka nasledovne: "Takúto otázku si kladiem, nemám na ňu argumentačnú odpoveď.  Mám hypotetickú odpoveď alebo skôr otázky, aby som bola korektná. Prvá otázka je, prečo ten materiál nebol dávno odovzdaný bez toho,  aby na to šiel rozkaz, lebo zo zákona, takéto správy má povinnosť vojenská spravodajská služba odovzdať tak ako SIS, odovzdať tým, ktorým to náleží. Keď už prišiel rozkaz, ktorý apropo ja ako ministerka obrany som mala právo dať ústne zo zákona, tak reagovať spôsobom, dám si vypracovať právnu analýzu prečo to nejde, vnucuje hypotézu, že skôr sa hľadali dôvody ako ju neodovzdať, ako spôsob právny, procedurálny ako ju odovzdať... Terajší špeciálny prokurátor sa už vyjadril veľmi jasne, že to podanie bolo právne správne a jediné možné práve z dôvodu existujúceho právneho poriadku."

Ficove staré dokumenty


Robert Fico na tlačovej besede vytiahol staré dokumenty, z čias kedy Mikulec pôsobil vo vojenskom spravodajstve. Spomína zákazky na stráženie vojenských objektov. Prenajímanie bytu, či poistenie armádnych áut. Poukazuje na prepojenia medzi Mikulcom, jeho otcom, bratom a bývalým nadriadeným, ktorý pre Mikulca pracuje dodnes ako jeho štátny tajomník. Expremiér hovorí o obrovskom konflikte záujmov.

Tvrdí, že Mikulec nechal skartovať správu určenú vtedajšiemu ministrovi vnútra Lipšicovi. Malo ísť o tajnú správu, ktorú mu posielala zastupujúca šéfka rezortu obrany a premiérka v jednom  - Iveta Radičová.  Obsahom malo byť šafárenie s majetkom obranného spravodajstva. Mikulec hovorí, že všetky obvinenia opakovane vyvrátil, dokonca aj pred súdom. Iveta Radičová zas tvrdí, že Robert Fico splieta rôzne veci. "To jednoducho nie je možné sa prikloniť k jeho názorom a k tomu čo spája ako argumentačnú databázu," okomentovala Radičová.

"Mikulec nesplnil vydané vojenské rozkazy. Naopak, odpadnete, 1.3.2012 nariadil skartáciu tohto dokumentu," uviedol Fico.

V ANALÝZACH NA HRANE sa dozviete aj:

 

  • Či sa po vražde Jána a Martiny zmenila novinárska práca
  • Ako to vyzerá, a v minulosti vyzeralo v SIS, a či by ju zrušila
  • Či je Eduard Heger "tichou silou"
  • Čo odporúča strane Za Ľudí
  • Čo by poradila ministrovi Milanovi Krajniakovi a aké sociálne projekty sú pre krajinu dôležité

Súvisiace články

Najčítanejšie