Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prejde sprísnenie interrupcií Martina Čepčeka? Poslanci posielajú "solitérovi" poriadne ostré slová
Zdielať na

Prejde sprísnenie interrupcií Martina Čepčeka? Poslanci posielajú "solitérovi" poriadne ostré slová

BRATISLAVA/Na jednej strane odmieta sexuálnu výchovu na školách a antikoncepcii a na strane druhej chce zakázať interrupcie. Kritici sa zhodujú, že politici návrhmi, ktoré zasahujú do reprorodukčných práv žien sú zásahmi do ľudských práv. Podľa odborníčok na rodovú rovnosť by sa zákonodarci mali zaujímať viac o to, ako sa žije deťom, ktoré sa už narodili.

Poslanec Čepček síce na ústavu prisahal, ale to, čo je v nej zakotvené má zrejme problém rešpektovať. Jeho návrh zákona o interrupciách by žene znemožnil prerušenie tehotenstva na vlastnú žiadosť. Interrupcia ale bola možná len v prípade vážnej vady plodu, ohrozenia života matky a znásilnenia. Aj v prípade znásilnenia by však mal posledné slovo prokurátor, ktorý by sa dokonca mohol odvolať aj na výhradu vo svedomí. 

Porušovanie ľudských práv

Napriek tomu, že interrupcie sú na rekordne najnižšom čísle, Martin Čepček (OĽaNO) ich prirovnáva ku genocíde národa. Podľa odborníkov je v rozpore s medzinárodným právom aj aktuálny stav, kedy si ženy musia za vykonanie interrupcie platiť.  Slovensko si síce štatistiky o dôvodoch interrupcií nevedie, ale napriek tomu prevládajú najmä ekonomické, ale aj sociálne dôvody. Skutočnosť, že ženy s deťmi sú na trhu práce dlhodobo znevýhodnené nie je žiadnym tajomstvom. 

Stančík hovorí sprísneniu interrupcií jasné nie

O sprísneniu interrupcií si myslí svoje aj Andrej Stančík OĽaNO, ktorý sa hlási k liberálnej časti poslaneckého klubu. Je za to, aby klub OĽaNO Martina Čepčeka vyhodil? Dozviete sa vo videu. 

Prečo by som to podporval? Pýta sa verejne Juraj Krúpa

​Ešte ostrejšie slová adresoval svojmu straníckemu kolegovi aj Juraj Krúpa OĽaNO. Poslanec sa dokonca priznal, že je za to, aby bol Martin Čepček z poslaneckého klubu vyhodený. Čo si o jeho návrhu myslí? Dozviete sa vo videu. 

Dôležitá je prevencia, poznamenala Žitňanská​

Na základe vyjadrení Jany Žitňanskej (Za ľudí), ktorá je členkou parlamentného výboru pre sociálne veci, návrh Martina Čepčeka nepodporí koaličná strana Za ľudí. Jana Žitňanská sa s nami podelila o to, či sa koaliční poslanci majú záujem zaoberať skôr prevenciou než reštrikciami.

​Pro life je predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský, hoci sa mu tento zákon zdá byť príliš ostrí, obmedzenie interrupcií si predstaviť vie. Na základe koaličnej dohody majú poslanci v hodnotých otázkach slobodnú možnosť voľby. 

​Nechajte rozhodovať ženy, reaguje Takáč zo Smeru-SD

​Zelenú kartu budú mať aj poslanci opozičného Smeru-SD. Napriek tomu si poslanec Richard Takáč myslí, že aktuálna právna úprava je absolútne dostačujúca. Rozhodovanie prokurátora v prípade znásilnenia považuje za absurdné. Čo ešte poslancovi Čepčekovi odkázal?

Súvisiace články

Najčítanejšie