Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Za zadržaného Holáka môže Sulík. OĽano viní rezort hospodárstva, Matovič píše o zmluve s diablom
Zdielať na

Za zadržaného Holáka môže Sulík. OĽano viní rezort hospodárstva, Matovič píše o zmluve s diablom

BRATISLAVA/Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala podpredsedu spoločnosti MH Manažment Andreja Holáka. Informáciu ako prvá priniesla televízia TA3. Podľa nej zadržanie súvisí s obstarávaním IT systému pre finančnú správu. OĽaNO viní Sulíka a ministra sa rozhodla vyzvať na odchod všetkých nominatov bývalej vlády.

OĽaNO viní Sulíka

Na tlačovej konferencii sa k téme vyjadril predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. "Hnutiu OĽano išlo vždy o spravodlivosť a o to, aby ľudia, ktorí nemajú byť na postoch, ktoré sú veľmi dôležité pre tento štát, aby na týchto postoch neboli," povedal pričom zdôraznil, že na tieto skutočnosti upozorňovali už v opozícii a nemôžu mlčať ani v koalícii. Hnutiu ide podľa vyjadrení hnutia OĽaNO o to, aby zastavili mafiu, ktorá vyciciavala Slovenko.

Peter Kremský (OĽaNO) sa vyjadril, že toxickí ľudia zostávajú toxickí aj potom, čo prejdú na druhú stranu. "Dnes ráno NAKA v rámci akcie Mýtnik 2 zadržala viacero osôb a medzi nimi aj Andrea Holáka, bývalého podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie a bývalého štátneho tajomníka na doprave počas tretej vlády Roberta Fica," začal na margo toho, že NAKA obvinila šesť osôb vrátane kontroverzného podnikateľa Michala Suchobu, ale aj Františka Imreczeho. 

"Tento pán Andrej Holák v súčasnosti stále pôsobí ako podpredseda predstavenstva MH manažment... opakovane sme upozorňovali, že v ére Smeru patril tento pán Holák k najvplyvnejším úradníkom s dosahom na stámiliónové tendre," vyhlásil Kremský pričom dodal, že na jeho osobu ministra hospodárstva opakovane upozorňovali. Richard Sulík na upozornenia podľa vyjadrenia Kremského nereflektoval. 

Sulíkov rezort sa bráni

Ministerstvo hospodárstva SR podľa zverejneného stanoviska nemá bližšie informácie k zadržaniu Andreja Holáka. „Podľa medializovaných informácií jeho zadržanie však nesúvisí s jeho aktuálnou pozíciou a ani prácou v MH Manažmente. Nové vedenie MH Manažmentu v prípade pána Holáka uplatnilo manažérsky prístup a v spoločnosti zostal pracovať preto, aby bola zachovaná kontinuita. Ak to bude potrebné, NAKA môže počítať s našou plnou súčinnosťou," reagoval na aktuálnu situáciu rezort.

​Zadržanie Holáka je podľa príspevku Igora Matoviča (OĽaNO) na sociálnej sieti ďalšou vodou na mlyn ich konfliktov. "Nechať prasa pri hrante," zareagoval expremiér a súčasný minister hospodárstva a zopakoval, že pred rokom kolegu Sulíka vyzval, aby vyrazil zo štátnych služieb škodnú - Andreja Holáka. "Verného to sluhu vagabundov od Fica a Pellegriniho … zlodeja, ktorý napr. uzavrel v mene štátu zmluvu na právne služby za 582 eur na hodinu!" rozhorčil sa Matovič a dodal, že zo záhadných dôvodov nechal pod svojou ochranou minister hospodárstva "prasa pri hrante ďalší rok … až si dnes pre ňu prišla NAKA". Matovič tvrdí, že tým zároveň vzišla verejná objednávka sa dôkladne pozrieť na všetky kšefty, ktoré škodná za ten rok v štátnej firme napáchala.

"V poslednej dobe sa akosi rozmáhajú podozrenia, kedy nedokážem pochopiť, prečo si niektorí ministri doslova mojkajú vo svojej blízkosti mafiánskych poskokov. Chcem zatiaľ veriť, že za tým nie je zmluva s Diablom," uzavrel Igor Matovič svoj príspevok. 

Holák - šedá eminencia Smeru?

Holák v minulosti pôsobil ako podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie, ale aj ako vedúci služobného úradu Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR a zastupoval štát vo viacerých dozorných radách, napríklad v Národnej diaľničnej spoločnosti či Letisku M. R. Štefánika.

Hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka pre agentúru SITA potvrdil, že NAKA aktuálne vykonáva procesné úkony v rámci policajnej akcie s krycím názvom Mýtnik II. „Vyšetrovateľ už obvinil šesť osôb z trestných činov legalizácie príjmu z trestnej činnosti, ale aj z korupcie a z machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Zadržali sme dve osoby," dodal. Viac informácií v tomto štádiu vyšetrovania podľa neho nie je možné poskytnúť.

Samotný MH Manažment, kde aktuálne Holák pôsobí, vyjadril nad jeho zadržaním ľútosť. „Keďže nemáme žiadne informácie, k prípadu sa nevyjadrujeme. Urobíme tak až po vyjasnení situácie," povedala pre agentúru marketingová manažérka spoločnosti Denisa Rumanová.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie