Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Expremiér Matovič stupňuje útoky na Kolíkovú. Je to pomsta, reaguje politológ Lenč
Zdielať na

Expremiér Matovič stupňuje útoky na Kolíkovú. Je to pomsta, reaguje politológ Lenč

BRATISLAVA / Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) stále neverí ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí). Za súčasť "Ficovho systému" ju expremiér označil ešte počas koaličnej krízy, a teda dávno pred líderkou Za ľudí Veronikou Remišovou. Dnes tvrdí, že spáchala podvod za 30 miliónov eur. Podľa politológa Jozefa Lenča je za tým pomsta za zničený sen.

Hoci bolo odvolávanie ministerky spravodlivosti v Národnej rade neúspešné, nezískala podporu celej koalície. Prekvapivo proti nej hlasovala aj časť klubu OĽaNO. V kuloároch sa pritom pošuškávalo o pomste Igora Matoviča. OĽaNO pred odvolávaním uviedlo, že na "podvod" Márie Kolíkovej ich upozornilo niekoľko anonymných zdrojov. 

Pre spravodajský portál Aktuality.sk sa Igor Matovič vyjadril, že ministerka spravodlivosti nemá jeho dôveru. Mal jej to povedať dokonca počas odvolávanie. "Prišiel som ju podporiť, lebo sa to patrí," prezradil v rozhovore. OĽaNO vraj ministerke avizovalo konkrétne výhrady. "Mária ja si myslím, že ten podvod si spáchala a mňa nepresvedčíš," priznal obsah ich rozhovoru, ktorý sa odohral v pléne Národnej rady.

Igor Matovič verí, že verejné obstarávanie na prenájom budovy ministerstva spravodlivosti bol podvod za 30 miliónov eur. Zároveň minister financií tvrdí, že šéfka justície klame. Nič podozrivé pritom v jej prípade neodhalili ani protikorupčné mimovládne organizácie. 

​Odznelo množstvo neprávd, reaguje Kolíková 

Ministerka spravodlivosti sa v súvislosti s kauzou bola obhájiť na každom jednom z poslaneckých klubov. „S ohľadom na všetko, čo už v tejto veci bolo povedané, analyzované, naprieč aj mediálne, tak vôbec nerozumiem tomuto útoku. Vôbec znamená naozaj vôbec," uviedla ministerka vo svojej reakcii na obvinenia expremiéra.

"Nevidím ani vecne žiaden dôvod, prečo tento útok bol, nehovoriac o tom, že v samotnom vyjadrení je množstvo neprávd. Ale samozrejme, že ma to prekvapilo, keďže to hovorí člen vlády, ktorej som súčasťou a súčasne koaličný líder a nerozumiem, čo je toho cieľom," poznamenala Mária Kolíková na margo vyjadrení expremiéra. 

Matovič nemá problem nehovoriť pravdu, ba až klamať, pripomína Lenč

Podľa politológa Jozefa Lenča je konflikt smerovaný na Máriu Kolíkovú osobný. "Pripravila Igora Matoviča o sen," poznemanal na margo koaličnej krízy z marca a nevzniknutej trojkoalície bez strany SaS. Podľa Lenča bolo Matovičovým snom byť tým najlepším premiérom v najlepšej vláde v histórii Slovenska. "Útok Igora Matoviča nie je na celú stranu, ale na konkrétnu osobu a preto ide o osobnú rovinu," uviedol pre Noviny PLUS a dodal, že podobným nelogickým útokom čelil aj Richard Sulík. "Nedá sa nesúhlasiť s jeho výrokom, že Matovič je veľmi pomstychtivý človek," spresnil politológ. 

Zároveň odborník poznamenal, že väčšina expremiérových konfliktov sa pohybuje v osobnej rovine a ide len o to, či sú dlhodobého, alebo krátkodobého charakteru. "Konflikt s Richardom Sulíkom bude trvať večne, lebo Igor Matovič vníma, že ho Richard Sulík ponížil už v roku 2010," dodal Lenč s tým, že Veronika Remišová neohrozovala v kauze Sputnik jeho pozíciu, zatiaľ čo Mária Kolíková ho o jeho pozíciu pripravila. "Toto je pracovná metóda Igora Matoviča a časti OĽaNO, ktorá ma k Igorovi Matovičovi najbližšie, že sa neštítia v čase potreby nehovoriť pravdu, ba až klamať," uzavrel s tým, že je to presne na báze tých politikov, ktorí si konfliktom snažia poistiť vlastnú pozíciu. 

Politológ Jozef Lenč

Súvisiace články

Najčítanejšie