Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nech sa očkuje aj 80 % národa, ale dobrovoľne, rozčúlil sa Pellegrini. Expremiér svoje očkovanie zatiaľ neplánuje
Zdielať na

Nech sa očkuje aj 80 % národa, ale dobrovoľne, rozčúlil sa Pellegrini. Expremiér svoje očkovanie zatiaľ neplánuje

BRATISLAVA / Očkovanie musí zostať dobrovoľné, reaguje Pellegrini na slová koaličného hnutia OĽaNO. Jeho poslanci sa ostro postavili proti nezodpovednému správaniu, z ktorého obviňujú opozíciu.

Peter Pellegrini odmieta obvinenia koalície z toho, že by sa správal nezodpovedne. Poslanci hnutia OĽANO na tlačovom brífingu vyzvali opozičné strany, aby prestali hazardovať so zdravím ľudí, prejavili aspoň základnú mieru zodpovednosti za štát a pridali sa k podpore vakcinácie obyvateľstva.

Poslanec Kristián Čekovský prístup opozície ostro skritizoval. "Aj v uplynulých dňoch na pôde parlamentu predkladali rôzne návrhy o zastavení očkovania pre rôzne vekové kategórie a znevažovali slobodné rozhodnutie rodičov dať svoje deti zaočkovať. Jednoducho, nastúpili na konšpiračnú vlnu, ktorá počas prvej fázy pandémie patrila extrémistom. Od opozičných strán, ktoré sa aspoň snažia tváriť zodpovedne, by sme očakávali iný prístup. Namiesto toho však Robert Fico a Peter Pellegrini naskočili na vlnu konšpirátorov a rozhodli sa vytrieskať z témy očkovania politické body, hoc aj za cenu hazardovania s ľudskými životmi a zdravím,” zdôraznil Čekovský.

Zaočkovaná opozícia?

"Sú to farizeji,“ upozorňuje poslanec Juraj Krúpa. "Na jednej strane zneisťujú ľudí a ohrozujú tak ich zdravie, na druhej strane je však zaočkovaná väčšina poslancov Smeru a Hlasu. Som presvedčený, že tajne sa dali zaočkovať aj Robert Fico a Peter Pellegrini, v záujme zisku politických bodov to však pred voličmi nikdy nepriznajú.”

Poslanec Andrej Stančík sa prihovoril mladým ľuďom a pozval ich na očkovanie. "Covid sa týka nás všetkých bez rozdielu politických tričiek a príslušnosti ku koalícii či opozícii. Robert Fico a Peter Pellegrini by mali nabrať odvahu a pozvať svojich voličov na očkovanie. Nejde totiž o fazuľky, ale o životy.”

Na dôležitosť vakcinácie, zvlášť pri nebezpečnom delta variante, upozorňuje aj poslankyňa Monika Kavecká. Vidíme, že štát sa snaží ľudí k očkovaniu motivovať. Pridali sa aj zodpovední politici. Aj opozícia by konečne mohla pochopiť, že jednoducho musíme v tejto otázke dôverovať vede. Len to je cesta, ako sa z pandémie dostať.”

noviny.sk/fotosita

Pellegrini obvinenia odmieta

Líder Hlasu-SD sa vyjadril, že koalícia preráža dno. "Pandémia covidu je vážna vec a napáchala značné škody na ľudských životoch," začal Pellegrini s tým, že straty sú aj hospodárske a ekonomické rovnako, ako sociálne. Vládu obvinil z toho, že napriek ich výzvam boli hranice deravé ako ementál. Nevynechal ani "trnavskú firmičku", ktorá v minulom roku zarobila milióny eur. "Myslel som, že pochopia, že plošné testovanie viac škodilo, ako pomáhalo," vyčítal s tým, že pre vládu to bola jediná modla a nástroj na ochranu. "Za vyše roka a pol nebola vláda schopná predstaviť žiadnu aplikáciu, alebo kontrólny systém," reagoval s tým, že rôzne varianty koronavírusu sme si priniesli zo zahraničia. 

Vládu označil za nekompetentnú a jej pokus o povinné očkovanie považuje Pellegrini za nehoráznosť. Ak by vláda občanov vydierala a nútila do očkovania, tak Hlas-SD to nedovolí. "Na poriadnu očkovaciu kampaň sme nevedeli dať ani 10-tisíc eur," reagoval bývalý predseda vlády s tým, že nútené očkovanie odmieta. "Skoro som odpadol pri televíznej obrazovke, keď som som zbadal poslanca Krúpu, ktorý prišiel s tým, že som sa dal tajne zaočkovať," pobavene poznamenal Pellegrini s tým, že sa mal dať tajne zaočkovať. Pellegrini sa ohľadom svojho očkovania ešte stále nerozhodol. "Ľudsky to ešte nemám spracované," priznal s tým, že jeho intuícia je zatiaľ nad faktami. 

Viac sa dozviete vo videu

Súvisiace články

Najčítanejšie