Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalšia pokuta pre štát: Kaliňák si na pochybenie nespomína, zaplatíme my všetci
Zdielať na

Ďalšia pokuta pre štát: Kaliňák si na pochybenie nespomína, zaplatíme my všetci

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra pochybilo, pokutu zaplatíme my všetci. Úrad pre verejné obstarávanie na čele s predsedom Miroslavom Hlivákom udelil ďalšiu pokutu štátnej inštitúcii. Podľa zistení sa objednávka tvárila ako podlimitná zákazka, čo nebola pravda.

Politici urobili chybu, ale zaplatia to občania. Úrad pre verejné obstarávanie uložil pokutu Ministerstvu vnútra SR za to, že pri zadávaní objednávok v období od 1. 3. 2018 do 31. 12. 2018 spoločnosti Euro Jet Intercontinental nepostupoval podľa zákona o verejnom obstarávaní. V marci vo funkcii končil exminister za Smer-SD Robert Kaliňák, ktorý však pre Noviny PLUS potvrdil, že si na predmetné objednávky vôbec nespomína.

Problém bol pritom pomerne triviálny. "Uloženie pokuty nadväzuje na zistenie úradu, podľa ktorého porušenie zákona v danom prípade malo vplyv na výsledok verejného obstarávania. Ministerstvo vnútra v danom období vystavilo vyše 300 objednávok a zaplatilo danej spoločnosti sumu  1 810 046,08 EUR bez DPH," hovorí predseda úradu Miroslav Hlivák. Podľa zverejneného rozhodnutia sa najväčšie položky týkali napríklad paliva pre štátnu letku. 

Rezort vnútra si vinu priznáva

Úrad pre verejné obstarávanie uviedol, že ministerstvo vnútra sa dopustilo takého správneho deliktu, podľa ktorého sa ukladá pokuta vo výške 5% zo zmluvnej ceny. "Je to vlastne najvyššia hranica pokuty. Ministerstvo vnútra so zistením úradu súhlasilo, a tak mu pokuta bola v zmysle zákona znížená o polovicu, teda na sumu 43 821,32 EUR.  Vzhľadom na uplynutie objektívnej lehoty v zmysle § 182 ods. 6 zákona o verejnom obstarávaní, pokuta bola uložená za zákazky s dátumom vystavenia za posledné tri roky od začatia konania o preskúmanie úkonov kontrolovaného po uzavretí zmluvy. Rozhodnutie o uložení pokuty nadobudlo právoplatnosť 14. júna 2021 , pričom pokuta musí byť uhradená do 15 dní ,“ uzavrel predseda ŮVO Miroslav Hlivák. Redakcii Noviny PLUS sa do uzávierky nepodarilo získať stanovisko ministerstva, nakoľko do uzávierky neodpovedali. 

TV JOJ

Chybné rozhodnutie vlády

Zároveň dodal, že Úrad uložil pokutu za porušenie zákona o verejnom obstarávaní vo viacerých bodoch. "Úrad vlády porušil zákon, keď nevymedzil predmet zákazky jednoznačne a úplne, a následne nesprávne stanovil predpokladanú hodnotu zákazky a tým sa vyhol prísnejšiemu postupu - namiesto zadávania nadlimitnej zákazky, úrad vlády túto zákazku zadal ako zákazku s nízkou hodnotou, čím sa vyhol prísnejšiemu postupu a nezabezpečil tým efektívnejšiu hospodársku súťaž," uviedol Hlivák pričom zdôraznil, že v priebehu správneho konania o uložení pokuty úrad navyše preukázal, že okrem faktúry z roku 2019 za "Bonifikačný a dochádzkový systémv sume 63 000 eur s DPH, boli úradu vlády vystavené aj ďalšie faktúry zo strany úspešného uchádzača, a to v období od 05.02.2020 do 09.12.2020  v celkovej sume 193 171,50 eur s DPH.  

"Úrad teda v konaní zistil, že tvrdenia uvádzané v písomnom vyjadrení úradu vlády k podkladom pre rozhodnutie zo dňa 3. 11. 2020 nie sú pravdivé a medzi účastníkom konania a úspešným uchádzačom dochádzalo aj naďalej k plneniu, a to zodpovedajúcemu v súčte už nadlimitnej zákazke.  Úrad predmetnú zákazku kontroloval v rámci hromadného podnetu Nadácie Zastavme korupciu, ktorá upozornila na takýto nezákonný postup viacerých verejných obstarávateľov. Úrad všetky svoje zistenia postúpil v zmysle podpísaných memoránd o spolupráci príslušným kontrolným orgánom,“ pre Topky.sk povedal predseda úradu Miroslav Hlivák.

FB @miroslavhlivak

Pokuta 13-tisíc pre Úrad vlády

Pokutu kvôli priamej zákazke pre firmu Ivana Kmotríka musel uhradiť Úrad vlády SR.  Podnet na prešetrenie zverejnila na svojej stránke Nadácia zastavme korupciu, ktorá o porušovaniu zákona zo strany Petra Pellegriniho informovala na svojom blogu.  "Nevypísal riadnu súťaž na dodávateľa stravovacích služieb. Vyzývali sme expremiéra, nech to urobí. Ten nás ignoroval a jeho úrad priamo podpísal zmluvu s firmou podnikateľa Ivana Kmotríka GGFS," špecifikovala nadácia na svojom blogu.

ÚVO na pochybnú zákazku upozornil aj Úrad vlády pod vedením expremiéra Igora Matoviča, ale k náprave nedošlo.„Úrad uložil pokutu za porušenie zákona o verejnom obstarávaní vo viacerých bodoch. Úrad vlády porušil zákon o verejnom obstarávaní, keď nevymedzil predmet zákazky jednoznačne a úplne, a následne nesprávne stanovil predpokladanú hodnotu zákazky a tým sa vyhol prísnejšiemu postupu- namiesto zadávania nadlimitnej zákazky, úrad vlády túto zákazku zadal ako zákazku s nízkou hodnotou, čím sa vyhol prísnejšiemu postupu a nezabezpečil tým efektívnejšiu hospodársku súťaž," špecifikoval predseda Hlivák.

Faktúry za obrovské sumy

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie zdôraznil, že v priebehu správneho konania o uložení pokuty úrad navyše preukázal, že okrem faktúry z roku 2019 za „Bonifikačný a dochádzkový systém“ v sume 63 000 eur s DPH, boli úradu vlády vystavené aj ďalšie faktúry zo strany úspešného uchádzača, a to v období od 05.02.2020 do 09.12.2020  v celkovej sume 193 171,50 eur s DPH.  

"Úrad teda v konaní zistil, že tvrdenia uvádzané v písomnom vyjadrení úradu vlády k podkladom pre rozhodnutie zo dňa 3. 11. 2020 nie sú pravdivé a medzi účastníkom konania a úspešným uchádzačom dochádzalo aj naďalej k plneniu, a to zodpovedajúcemu v súčte už nadlimitnej zákazke.  Úrad predmetnú zákazku kontroloval v rámci hromadného podnetu Nadácie Zastavme korupciu, ktorá upozornila na takýto nezákonný postup viacerých verejných obstarávateľov. Úrad všetky svoje zistenia postúpil v zmysle podpísaných memoránd o spolupráci príslušným kontrolným orgánom,“ vysvetlil predseda úradu Miroslav Hlivák. K úhrade pokuty z daní občanov už v tomto prípade došlo. V prvom prípade má ministerstvo vnútra na úhradu 15 dní.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie