Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská: Je naivné sa domnievať, že tu delta variant nie je, treba rýchlo konať
Zdielať na

Exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská: Je naivné sa domnievať, že tu delta variant nie je, treba rýchlo konať

BRATISLAVA / Čas letných prázdnin a dovoleniek sa blíži. Plánovanie rekreácie nebolo hádam nikdy také komplikované ako teraz. Treba sledovať cestovateľský semafor, opatrenia danej krajiny, ale i opatrenia na Slovensku. Ako čo najbezpečnejšie cestovať, či vás ochráni očkovanie, ale i o stratifikácii nemocníc, povie v rozhovore exministerka zdravotníctva a odborníčka na tropickú medicínu Andrea Kalavská.

Včera po zasadnutí krízového štábu odzneli viaceré opatrenia, ktoré by sa mali zaviesť, nevieme ale odkedy, ale vieme, že by to mali byť výhody pre očkovaných a naopak, o niečo znevýhodnení by mali byť neočkovaní ľudia, ktorí by museli po návrate zo zahraničia ísť do karantény a následne absolvovať test. Ako sa vám pozdávajú takéto opatrenia a čo si myslíte o tom, že v zásade nevieme, odkedy by mali byť zavedené?

Tak, ja som za to, aby opatrenia boli dané ľuďom v predstihu. Začína nám cestovateľská sezóna, o dva týždne sú tu prázdniny a ľudia vlastne ešte ani nevedia, čo sa bude diať. Áno, bolo by to sympatické, to, čo bolo povedané, že by mohli byť zvýhodňovaní ľudia, ktorí sú zaočkovaní, ale to, čo mi veľmi chýbalo a považujem to za nešťastné, že nevieme, kedy to bude. Čiže, asi by bolo jednoduchšie a lepšie povedať, že jasné, od tohto termínu sa pripravte na toto a na toto. Ja s tým úplne súhlasím. My sme krajiny, ktoré, keď ste vy zaočkovaná, máte výhody aj v rámci cestovania, keď nie ste zaočkovaná, je mi to ľúto, ale musíte byť 14 dní v karanténe, respektíve na 8. deň idete na PCR test. Dať možno dve, tri jednoduché odporúčania, ktoré sú jasne zrozumiteľné, jasné pre ľudí, pre cestovné kancelárie, viete sa zariadiť na leto, a aby sme tu nevnášali chaos. Možno by som apelovala na to, aby sa nečakalo na to, kedy sa zhorší situácia a bude tu nejaký delta variant, potom budeme niečo robiť, alebo sa naivne domnievať, že tu ten delta variant nie je. Ľudia cestujú, ľudia z Anglicka sa sem po jednej dávke dokážu dostať a vieme, že tá jedna dávka vakcíny pred delta variantom nechráni, takže je naivné sa domnievať, že tu ten delta variant nie je. Ja sa len bojím, že sa zopakuje to, čo bolo na Vianoce, keď všetci rozprávali o britskej mutácii, náš reakčný čas bol katastrofálne pomalý a vďaka tomu sme mali tisícky ľudí, ktorí nám zomreli na covidových oddeleniach. Tak, ja by som len prosila kompetentných, aby reakčný čas skrátili, rýchlo konali a dali jasné pravidlá ľuďom, ako sa majú správať. Potom môžu od ľudí očakávať aj nejakú spoluprácu. Keď mi jasne poviete, čo mám robiť, kedy to bude, tak aj moja spolupráca so štátom bude asi na úplne inej úrovni.

Vy ako odborníčka na cestovnú medicínu, respektíve tropické choroby, odporúčate cestovanie do zahraničia na dovolenky?

Ja odporúčam očkovanie. Dvoma plnými dávkami vás očkovanie chráni. Keď máte dvojdávkovú očkovaciu schému, dva týždne po druhej dávke, by ste mali byť plne chránená. Čiže, predtým, než chcete ísť, skontrolujte si, či ste zaočkovaná plne dvoma dávkami, pretože po jednej dávke, tam tá ochrana proti delta variantu je pomerne nízka. Keď chcete ísť na dovolenku, ja odporúčam, zostaňte doma na Slovensku, ktoré je krásne, ale keď už potrebujete ísť do zahraničia, tak samozrejme, treba aj ľuďom povedať, že ako sa dá minimalizovať riziko nákazy. Ja by som teda odporúčala vlastnú dopravu, ubytovanie skôr niekde v súkromí, ako vo veľkých hoteloch, vo veľkých rezortoch. Určite neodporúčam nejaký nočný život, nočné popíjanie, ak sa dá, popíjajte si v kruhu s tými blízkymi, s ktorými žijete. Takže, ak chcete cestovať, skúste čo najbezpečnejšie do tých zelených krajín, kvázi bezpečných krajín, skúste sa vyhýbať ľuďom, ktorých nepoznáte a treba dodržiavať nejaké určité zásady bezpečného cestovania. Ak už musíte ísť do čiernych krajín, kam cestovanie neodporúčam, tak potom je na mieste 14-dňová karanténa a musíte znášať tie prípadné následky.

Prečo sa uvažuje nad tým, že by sa tie krajiny predsa len rozdelili na zelené a čierne, ak sa nemýlim, s tým, že zaočkovaní ľudia by mohli ísť aj do čiernych, v zásade by mali úplne rovnaké výhody, ako keby sa vracali zo zelenej krajiny, je to podľa vás správne? Nie je to potom už príliš benevolentné?

Trošku sa mi to bije, teraz čakáme na opatrenia, ktoré majú prísť, keď tu bude nejaká incidencia toho delta variantu a de facto, ako ste povedali, tí, ktorí sú zaočkovaní, budú môcť voľne cestovať. Dobre, podporme možno aj týmto očkovanie, podporíme tým zaočkovanosť, ale ten, kto bude očkovaný dvoma plnými dávkami a dva týždne po druhej dávke, tak ten môže ísť, ale potom tu je otázka, čo s tými ľuďmi, ktorí nie sú očkovaní a sprevádzajú vás do čiernych krajín, to treba asi vyriešiť, ale stále by som apelovala na ľudí, aby sa očkovali a ak sa dá, nech idú do zelenej krajiny a vlastným autom. Vieme, že očkovanie dvomi dávkami a 14 dní po druhej, nás chráni aj proti tomuto delta variantu, chráni pred tým, aby sme neskončili v nemocnici, ale že sa nenakazíme, to presne na 100 percent povedať nevieme.

Stratifikácia nemocníc je nevyhnutná

Čo sa týka tej stratifikácie, mali ste už možnosť nahliadnuť do tohto dokumentu? Je vám blízky, sympatický, podporujete ho?

Tak, bohužiaľ, nemala som možnosť pozrieť tento dokument, ale ja stále budem tvrdiť, že súčasné nastavenia zdravotnej starostlivosti, ambulantnej, či ústavnej, sú neudržateľné. Takže, my musíme sa pozrieť na kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, platiť za kvalitu, a teda jednoducho dať jasné pravidlá.

Čo sa týka tých analýz, opierajú sa v podstate o stratifikáciu, s ktorou ste začali vy. Imponuje vám to? Pretože povedali, že tie analýzy boli spravené dobre a sú naozaj schopní na základe toho vytvoriť stratifikáciu, ktorá by mohla údajne zmeniť to zdravotníctvo a nastavený nemocničný systém k lepšiemu.

Je to niečo, čo som mala možnosť iba počuť, nečítala som to, nevidela som tie papiere. Imponuje mi to, je to identické s tým, čo sme my chceli, že aby určité výkony boli centralizované, základná zdravotná starostlivosť bola dostupná v tých menších mestách, za kvalitu vysoko špecializovanú, na ktorú sú viazané aj drahé prístroje, za týmto by ste museli cestovať. Musia sa sledovať aj kvalitatívne výkony. Áno, je mi to sympatické, samozrejme, že sme zanechali materiál, ktorý bol podľa mňa kvalitný a pracovali sme na ňom tri roky, takže pochybujem, že sa dá vymyslieť niečo v priebehu jedného roka, keď sme tu mali Covid pandémiu. Čo mi je osobne ľúto, že sa nám to nepodarilo pre dvomi rokmi, pretože sme mohli byť zase niekde ďalej a tá kvalita mohla byť oveľa vyššia. Takže, prosím kompetentných, aby sa niečo už začalo diať.

Súvisiace články

Najčítanejšie