Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Minister Lengvarský v Analýzach Na hrane: Sme pripravení na tretiu vlnu a nový Delta variant?
Zdielať na

Minister Lengvarský v Analýzach Na hrane: Sme pripravení na tretiu vlnu a nový Delta variant?

BRATISLAVA / Hoci sa zdalo, že cez leto si svet užijeme bez obmedzení, pandémia zrejme udrie znova. Čo nás čaká na hraniciach a bude nový variant vírusu Covid-19 naozaj problémom? Sme pripravení na tretiu vlnu? Dozviete sa v Analýzach Na hrane.

Do kresla v štúdiu televízie JOJ tentoraz zasadol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Dovolenkovú sezónu prekazil nový Delta variant vírusu Covid-19, ktorý je zatiaľ najdominantnejší vo Veľkej Británii, ale po novom aj v Portugalsku. Môžeme si dovoliť pred treťou vlnou zaváhať?

O Vladimírovi Lengvarskom sa hovorí, že rezort zdravotníctva vedie železnou rukou. Armádne spôsoby však profesionálny vojenský lekár odmietol. "Stav, ktorý tam bol zodpovedal tomu, že príliš veľa ľudí zodpovedalo za príliš veľa vecí," povedal na margo personálnych zmien, ktoré na ministerstve aplikoval. 

Nechceme ľudí obmedzovať, ale...

Dnes je už jasné, že ľudia, ktorí budú chcieť cestovať sa budú musieť zaočkovať. Za jednu noc sa príliv zvýšil až o 20 tisíc s čím je minister zdravotníctva spokojný. Potvrdil, že Portugalsko začlenili do čiernej farby, rovnako ako Veľkú Britániu. "Nechceme ľuďom kaziť dovolenky, ani ich nejako obmedzovať," poznamenal Lengvarský s tým, že bohužiaľ stojíme pred náročnou situáciou. "Objavil sa variant, ktorý je infekčnejší a nebezpečnejší," pokračovala s tým, že rizikový sú najmä nezaočkovaní obyvatelia. Dôležité je byť zaočkovaný aj druhou dávkou. 

Cestovatelia sa rozdelia na dve kategórie - zaočkovaných a nezaočkovaných. Minister potvrdil, že do formulára - ekarantény sa budú musieť prihlásiť všetci. "Je to preto aby sme mali prehľad o pohybe a menách," potvrdil s tým, že pre očkovaných prihlásením do formulára povinnosti končia. Údaje sú nevyhnutnosťou pre trasovanie kontaktov. Neočkovaní budú musieť podstúpiť aj PCR test. Po futbalovom zápase sme však boli svedkami toho, že sa prihlásila menšia časť, než bol skutočný počet obyvateľov Slovenska.

Lengvarský si problémy uvedomuje a prihlásenie do formulára považuje za prioritu. Jeden pozitívny prípad z futbalového zápasu v Budapešti sa sekvenuje a tak o Delta variante na Slovensku ešte hovoriť nemôžeme. 

Čo bude s "pendlermi"?

Šéf zdravotníctva zároveň potvrdil, že očkovanie sa bude vyžadovať od ľudí, ktorí sa nám vrátia na leto domov. Aktuálne je reč najmä o slovenských občanoch žijúcich vo Veľkej Británii. "Každopádne bude zaregistrovaný do ehranice a testovaný v Británii," poznamenal na margo ľudí, ktorí by chceli prekročiť hranice. Testovaním v Británii chce šéf docieliť presnejší výsledok. Po príchode bude nevyhnutné, aby takáto osoba išla do karantény. 

Počet ľudí, ktorí budú trasovať sa zvýši. Personál, ktorý je k dispozícii to podľa ministra zatiaľ zvláda. Potvrdil, že rezort spustí call centrum, ktoré bude rozširovať podľa potreby. "Koľko bude treba, toľko ľudí tam bude," poznamenal minister s tým, že to môžu byť aj stovky ľudí. 

Ľudia, ktorí budú cestovať autom by mohli porušiť nariadenia a to napríklad tým, že si nevezmú mobil.  "Pokiaľ sa budúci týždeň na Ústrednom krízovom štábe dohodneme, že tento systém spustíme tak, aby bola aj polícia a ďalšie zložky pripravené, tak budeme výrazne doporučovať aby sa ľudia nechali buď očkovať, alebo sa registrovať do ehranice," povedal s tým, že nastavené pravidlá sa nebudú dať obchádzať, nakoľko ide o zdravie ďalších občanov.  

Na kontrolovanie vstupov cez hranice apeluje aj líder SaS Richard Sulík. Témou sa tak stávajú aj ďalšie výhody pre zaočkovaných. Tie by mohli presvedčiť aj tých, ktorí sa očkovať odmietajú. Šéf rezortu zdravotníctva poznamenal, že najväčšou výhodou pre zaočkovaných je vlastné zdravie. "Stále sa komunikujú výhody také, onaké naké. Hlavná výhoda je, že budem zdravý a prežijem to," povedal s tým, že zaočkovaní chránia aj svoje okolie a blízkych. 

Zánik momiek a green covid Passy

Hoci momky končia, na hraniciach budú prítomné. Odpadávajú však antigénové testy, pretože ich podľa ministra nie je možné sekvenovať. Rezort si vyberie metódu, ktorá je podobná PCR testovaniu. Testovať každé auto sa však bude len v prípade ak sa situácia zhorší. Kolónam na hraniciach by sme sa tak mohli vyhnúť. Minister trvá na tom, aby sa testovali PCR testami deti v letných táboroch. Hradiť to budú sociálne poisťovne, nie rodičia. "Budeme v lete testovať asi 100 tisíc detí, budeme mať tak 100-tisíc testov," vysvetľoval Vladimír Lengvarský s tým, že budeme mať prehľad o situácii na Slovensku a prípadných ohniskách. Pre Lengvarského sú dôležité PCR testy práve preto, aby štát nestratil prehľad o mutáciách. 

Cestovné kancelárie, ale aj letecké spoločnosti vyžadujú najmä PCR test. Či bude možné sa preukazovať green passom zatiaľ miister potvrdiť nevie. "Ja budem komunikovať s Úradom verejného zdravotníctva, či komunikujú s cestovnými kanceláriami," potvrdil minister. Green passy by mali platiť 26. júna a na termíne sa podľa ministra nič nemení. "Detailné informácie by som si nechal na piatok. Môžem prezradiť jednu vec, že si občania stiahnu appku svojej vlastnej poisťovne," dodal na margu green passov. 

Aká zlá bude tretia vlna?

V súvislosti s Delta variant sa opäť skloňuje aj prípadný lockdown. To, že scénarov je niekoľko potvrdil aj minister. Niektoré sú podľa jeho slov čierne, iné zase priaznivé. "Jediná vec ktorá nás ochráni pred masívnou treťou vlnou je očkovanie," apeloval Lengvarský s tým, že treba očkovaciu kampaň väčšieho rozsahu. "Dnes je situácia taká, že počet ľudí, ktorí sa chceli očkovať je skoro vyčerpaný," uviedol v relácii s tým, že vakcínu treba cez mobilné očkovacie tímy dostať aj k tým ľuďom, ktorým sa nechce vyvíjať aktivita, alebo nie sú technicky zdatní tak, aby sa dokázali objednať elektronicky. Rizikovosť starších ročníkov sa nezmenila. Ohrození sú aj obyvatelia osád. Akákoľvek masa ľudí môže podľa ministra zapríčiniť komunitné šírenie.  

Radoví lekári budú očkovať už od 1. júla s tým, že možnosť posunu na neskorší termín, podľa ministra, neprichádza do úvahy. Čo sa týka očkovania menších detí, miister potvrdil, že sa čaká na overenie a potvrdenie výrobcami, ale aj kontrolnými orgánmi. K takým patrí aj lieková agentúra EMA. "Výroky o experimentovaní považujem za súčasť politického boja," povedal na konto výrokov predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý ostro vystúpil proti očkovaniu detí. "Snáď si nikto nemyslí, že by sme ublížili vakcínou, tobôž deťom," čudoval sa Vladimír Lengvarský. 

Ako vidí Delta variant a tretiu vlnu? "Som mierne optimistickejší realista," odvetil vojenský lekár a minsiter zdravotníctva. 

E-karanténa je stále problémom, vráti sa Gabčíkovo?

Okrem osobných údajov upozornil minister zdravotníctva aj na to, že funkčnosť e-karantény závisí aj od schopnosti kontroly. "Ak bude ľudí v karanténe 100, tak to dokážeme odkontrolovať aj bez aplikácie," zdôraznil s tým, že situácia sa môže zmeniť ak budú v karanténe tisícky ľudí. Za najväčšiu slabinu teda považuje práve kontrolovateľnosť. "Spraviť 1000 policajných výjazdov je trochu komplikovanejšie," poznamenal s tým, že hoci na aplikácii pracujú, verí v kvalitné trasovanie. 

To, že by sa vrátila štátna karanténa šéf zdravotníctva nevylúčil. Naše podmienky porovnal s oveľa prísnejšími britskými. "Sankcie budú reálne vymáhateľné," zdôraznil Lengvarský s tým, že ak bude niekto nariadenia obchádzať tak musí dôsledky pocítiť. Urážky opozície Lengvarský odmieta. Výroky Roberta Fica zo Smeru-SD, že vláda vajatá ani nechcel rozsiahle komentovať. "Počul som to dnes prvý krát. Myslím si, že dovolenky sú jasné," na to, že by vláda zaháľala reagoval minister takto: "Je to jeho názor. Ja sa s ním nebudem hádať." 

Čo odporúča minister a aké budú ďalšie kroky?

Cestovať ak sú občania očkovaní a vyberať si najmä zelené krajiny. Priznal, že zameriavať sa bude vláda najmä na PCR testy. Použitie ATG testov prichádza do úvahy len pri veľkých počtoch ľudí. Lengvarský potvrdil, že finišuje aj kontrola spodných vôd. 

Pre Noviny PLUS sa hlavný lekár Bratislavy vyjadril, že štát so samosprávami zatiaľ o delta variante, ale aj o tretej vlne zatiaľ nekomunikuje. Širšia komunikácia by však zrejme bola v danej situácii na mieste. Tajomstvom nie je ani to, že pandemická komisia nezasadla už pomaly dva mesiace a pravidelne sa stretáva aj podľa ministerstva zdravotníctva konzílium odborníkov. "Delta variant je mne osobne známy týždeň," bránil sa minister s tým, že so samosprávami komunikuje na pravidelnej báze a preto ho takéto vyjadrenia prekvapujú.

Minister však zároveň potvrdil, že so samosprávami komunikuje na pravidelnej báze. Aktuálne otázky ohľadom vakcinácie prebiehajú prostredníctvom webexových mítingov. "Medializovali sme charakteristiky vírusu. Zatiaľ ho tu nemáme," dodal minister Lengvarský s tým, že ak sa situácia zhorší tak samosprávy sú preňho najdôležitejším partnerom. "V tejto chváli je úloha pána Szalaya v tomto procese takmer žiadna," uzatvoril tému Delta vírusu. 

Budú neočkovaní lekári perzekvovaní?

Trestanie lekárov odmietol, ale povedal, že plošné očkovanie je nevyhnutné. Zároveň však poznamenal, že principiálne je tento systém neaplikovateľný. Zároveň sa aktuálne robí právna analýza, ktorá by mala zodpovedať to, či sa môže očkovať povinne.

Lengvarský  potvrdil, že súhlasí s ministrom práce Milanom Krajniakom, ktorí tvrdí, že by očkovanie malo byť povinné, pretože by pomohlo. "Neviem si to predstaviť," poznamenal šéf zdravotníctva s tým, že povinné je aj očkovanie proti osýpkam, ale rodičia, ktorí ho odmietnu dostávajú len pokutu. "Neviem si predstaviť ako niekoho prinútiť k očkovaniu," dodal vzápätí. 

Čo sa týka Sputnika aktuálne minister očakáva, že by sa ním dalo očkovať približne 20-tisíc ľudí. "Určite ich nevyhodíme," poznamenal s tým, že zvyšné odídu zo Slovenska a je možné, že aj na Balkán. 

Najväčší cieľ? Reformný plán

Práve reforma je pre Lengvarského kľúčová. "Budem rád, keď začneme stavať niekoľko menších nemocní a jednu väčšiu," povedal s tým, že je dôležité presadiť legislatívu do konca roka a čerpať peniaze na projekty. 

Plán obnovy nie je len o budovách a rekonštrukciách, ale aj ďalších plánoch súvisiacich s duševným zdravím, ale aj inými formami starostlivosti. "Legislatívny balík pôjde v auguste do štandardného medzirezortného pripomienkového konania," povedal že strafikácia bola témou už pred dvoma rokmi. To, že by reforma skomplikovala dostupnosť zdravotnej starostlivosti Lengvarský odmietol. Zároveň priznal, že treba uznávať lekárov aj zo zahraničia. Pripustil aj umiestnenky pre lekárov z Ukrajiny.

"O tom budeme diskutovať a určite k tomu bude prizvaný aj pán Szalay," zdôraznil s tým, že pôjde aj o regiony, kde chýbajú lekári v ambulantnej sfére. "Na čom pracujeme je to, aby náms em nechodili tí lekári tak živelne," vysvetlil s tým, že nechce aby tu lekári robili na stavbách, ale aby ich systém podchytil a mohli čo najskôr pracovať v nemocnici. 

 

Najčítanejšie