Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda schávila Národnú vodíkovú stratégiu, Sulík v nej vidí budúcnosť. Súvisí aj s plánom obnovy
Zdielať na

Vláda schávila Národnú vodíkovú stratégiu, Sulík v nej vidí budúcnosť. Súvisí aj s plánom obnovy

BRATISLAVA / Na vládu dorazil vo vodíkovom aute a v ruke mal Národnú vodíkovú stratégiu. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) uviedol, že budúcnosť vidí vo výrobe vodíka z obnoviteľných zdrojov. Noviny

Minister však zároveň zdôraznil, že práve Národná vodíková správa úzko súvisí aj s Plánom obnovy, ktorý pred pár dňami scvhálila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá pri tej príležitosti navštívila Bratislavu. Stretla sa s premiérom Hegerom, ale aj prezidentkou Čaputovou. 

 Cieľom je zvýšiť konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky a zároveň prispieť k uhlíkovo neutrálnej spoločnosti v súlade s Parížskou klimatickou dohodou. Prostredníctvom stratégie má štát vytvoriť rámec pre využitie vodíka v celom jeho reťazci. Bude zahŕňať výrobu, prepravu, ale aj distribúciu a skladovanie, vrátane všetkých potrebných bezpečnostných prvkov a súčastí.

Vláda by sa podľa dokumentu mala zamerať na vytvorenie legislatívneho rámca a finančných podmienok pre realizáciu vodíkových technológií. „V Európskej únii sa očakáva rýchly nárast spotreby a využitia vodíka v relevantných oblastiach priemyselných technológií, energetiky a plynárenstva. Stratégia vytvorí podmienky na to, aby sa Slovensko stalo jednou z krajín, v ktorých budú vodíkové technológie súčasťou opatrení na zabezpečenie konkurencieschopnosti s cieľom dosiahnuť uhlíkovo neutrálnu spoločnosť v roku 2050 v rámci Európskej únie," sľubuje rezort hospodárstva.

Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie