Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
O osude vakcíny Sputnik V je rozhodnuté. Vláda prebytočné vakcíny daruje do zahraničia, Matovič reaguje
Zdielať na

O osude vakcíny Sputnik V je rozhodnuté. Vláda prebytočné vakcíny daruje do zahraničia, Matovič reaguje

Archívne video

BRATISLAVA / Neregistrované vakcíny Sputnik V, ktoré objednal ešte Igor Matovič v čase, kedy bol premiérom, poputujú do zahraničia. Dnes sa na takomto postupe dohodla vláda.

Vakcína Sputnik, bola poslednou kvapkou do plného pohára koaličných sporov. Práve tieto spory vyvrcholili do marcovej koaličnej krízy. Záujem o očkovanie Sputnikom však ani náhodou nedosiahol počty, ktoré deklaroval expremiér Matovič a na miesto pol milióna sa vakcínou zaočkovalo len pár tisíc ľudí. Na stole teda zostala ležať otázka, čo s prebytočnými vakcínami, ktoré čoskoro expirujú.

To, že vláda vakcíny určite nevyhodí, potvrdil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v relácii Analýzy Na hrane. "Určite ich nevyhodíme," poznamenal s tým, že vakcíny odídu zo Slovenska a je možné, že aj na Balkán. To, že ich vláda daruje prijala uznesením. Na informáciu, ktoré krajiny ich dostanú darom, ešte čakáme. 

Reaguje aj expremiér

Aktuálny minister financií Igor Matovič považuje Sputnik V za svoju tému aj naďalej. "Po 4-mesačnej antikampani by mnohí hlúpi ľudia boli veľmi radi, aby vakcína Sputnik expirovala a nemohla sa viac použiť. Aby som takejto prízemnej radosti zabránil … dal som Ministerstvu zdravotníctva kontakt na Argentínu, ktorá chce odkúpiť toľko Sputnika, koľko sme ochotní predať. Dôvod? Zatiaľ s ním majú najlepšie skúsenosti s najmiernejšími vedlajšími účinkami," napísal na svojom obľúbenom komunikačnom kanály s tým, že Sputnik bola jediná vakcína, ktorou sa prípadne chceli zaočkovať mnohí ľudia, ktorí príliš neverili na Covid a boli proti očkovaniu.
"My, miesto toho, aby sme týmto ľuďom to umožnili, sme začali viesť podlú vojnu voči Sputniku. Výsledok? Títo ľudia už na očkovanie medzičasom kašlú … a, obávam sa, že hlupákom, čo voči Sputniku bojovali, sa ani svedomie neozve - keď spolu zistíme, že bez zaočkovaných Sputnikom kolektívnu imunitu nedosiahneme … a úplne zbytočne budú zomierať ďalší ľudia," pokračoval ďalej. 

Kam by mohol Sputnik "odletieť"?

O vakcínu Sputnik V podľa ministerstva prejavili záujem Argentína, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Severné Macedónsko a Albánsko. Množstvá a spôsob dodania požadovaných dodávok pre Argentínu sú v procese rokovania. Bosna a Hercegovina prejavila záujem o darovanie vakcíny v objeme niekoľkých tisíc dávok zahŕňajúc obe dávky vakcíny. Záujem o kúpu alebo darovanie vakcín v podobe medzištátnej zmluvy prejavila aj Čierna Hora, krajina má záujem o desiatky tisíc oboch dávok vakcíny Sputnik V. Albánsko ani Severné Macedónsko zatiaľ presnejšie nešpecifikovali množstvá požadovaných dávok.

Na Slovensko bolo dovezených 200-tisíc dávok ruskej vakcíny, z toho 100-tisíc dávok Komponentu I a 100-tisíc dávok Komponentu II. Zatiaľ bolo touto vakcínou zaočkovaných 8 004 občanov Slovenska. V online registračnom formulári na očkovanie vakcínou Sputnik V bolo k 22. júnu zaregistrovaných 14 214 osôb. Ako vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva, na základe súčasných zásob vakcíny Sputnik V je potrebné podniknúť všetky kroky na zabezpečenie maximálneho využitia dovezených dávok.

Súvisiace články

Najčítanejšie