Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V parlamente sa diskutuje o interrupciách: Cigániková vyzvala ľudí, aby povedali extrémistom svoj názor
Zdielať na

V parlamente sa diskutuje o interrupciách: Cigániková vyzvala ľudí, aby povedali extrémistom svoj názor

BRATISLAVA / Žena nemá právo rozhodnúť o tom, či bude, alebo nebude matkou. Na skutočnosť, že v pandemickej dobe sa reprodukčné práva žien riešia každého pol roka, sme si už pomaly zvykli. Tentoraz poslanci v pléne diskutujú nielen o návrhu poslanca OĽaNO Martina Čepčeka, ale aj o návrhu ĽSNS.

"Žena nemá dve srdcia," poznamenal Čepček na úvod svojho príspevku v rokovacej sále Národnej rady. Poslanec argumentuje tým, že každý rok na Slovensku páchame genocídu. Interrupcie pritom každý rok klesajú a aj prieskumy verejnej mienky ukazujú, že aktuálne legislatívna úprava je dostačujúca. 

Cigánikovej výzva

Svojich poslaneckých kolegov sa rozhodla podrobiť skúške aj poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková (SaS). "Nie je to vražda a nie je to dieťa," začala svoj príspevok v diskusii. Už predtým však verejnosť na svojom profile na sociálnej sieti vyzvala, aby Čepčekovi a Kotlebovi dala najavo svoj názor. 

"Ja si myslím, že za posledný rok a pol odo mňa páni poslanci už počuli všetky argumenty stokrát. Chcela by som vás preto poprosiť, aby ste mi do kometárov napísali vaše odkazy a skúsenosti, ktoré by som mohla prečítať v pléne NR SR všetkým poslancom," vyzvala poslankyňa svojich priaznivcov. 

Priznala, že interrupcie sú pre ňu emotívnou témou a preto sa rozhodla oprieť sa o dôvodovú správu a o štúdiu Californskej univerzity v San Franciscu. Tá sa zaoberá ženami, ktoré nemohli podstúpiť interrupciu na vlastnú žiadosť. "Práve tie sa dostávajú pod hranicu chudoby," zdôraznila s tým, že nechcené tehotenstvo je spojené s výraznješími zdravotnými problémami než je interrupcia.
Ženy majú zároveň reálny problém uhrádzať si základné živtoné potreby ako je strecha nad hlavou, potraviny, alebo doprava. Poslancovi Čepčekovi ďalej vyčíta, že v celej dôvodovej správe nie je o žene a následkoch pre ňu nie je ani zmienka. 

Cigánikovú chcú odvolať

V pléne NR SR to poslankyni v rámci faktických poznámok oznámil poslanec Štefan Kuffa. Pobúrila poslanca v momente, keď poznamenala, že parlament "rieši sprostosti". "Mali by ste byť mame vďačná, že vás prijala," kontroval Kuffa. 

Lucii Drábikovej z OĽaNO sa zdá, že debata je vyhrotená na oboch stranách. "Boh miluje každého, aj teba Janka," poznamenala smerom ku parlamentnej kolegyni. 

Podľa poslanca Čepčeka je skutočnosť, že život začína počatím nevyvrátiteľná. "Kolegovia chcem vás poprosiť o podporenie zákona. Nikdy nebol vhodnejší čas," poznamenal s tým, že 14-tisíc ľudí zomrelo na covid a o 6 tisíc detí sme prišli kvôli interrupciám.  Legálny potrat podľa poslanca dáva mužom možnosť aby sa k ženám správali nezodpovedne. 

Poslankyňa OĽaNO atarína Hatráková poznámenala, že demagógia zaznieva z oboch strán. "Ako zákonodarcovia máme v tejto téme limitné pole vplyvu," poznamenala s tým, že ak štát nemôže pomôcť, tak si ľudia nájdu pomoc sami. "Prosím venujme sa radšej pomoci a podpore rodín, mám, otcov a detí," dodala. 

​Rastislav Schlosár (ĽSNS) odkázal poslankyni Monike Kozelovej (OĽaNO), že do jej maternice sa nestará. "Ak by, ale chcela zabiť svoje narodené, alebo nenarodené dieťa, tak sa do toho starať budem," povedal opoziční poslanec v pléne Národnej rady. 

Proti sprísneniu interrupcií vystúpili poslanci ako Monika Kozelová, Andrej Stančík (obaja OĽaNO), ale aj Alojz Baránik či Marián Viskupič (obaja SaS). Rozprava bude pokračovať zajtra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie