Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europoslanec Hojsík: Europarlament prijal správu o reprodukčných právach. Náš parlament ju odmietol
Zdielať na

Europoslanec Hojsík: Europarlament prijal správu o reprodukčných právach. Náš parlament ju odmietol

Martin Hojsík sa venue nielen ľudským právam, ale aj klimatickej kríze

BRATISLAVA / Zatiaľ čo v našom parlamente sa aktuálne rieši sprísnenie interrupcií s tým, že predložené sú rovno dva návrhy, o nič veselšie to nebude ani v Europarlamente. Ten má hlasovať o správe, ktorá sa týka reprodukčných práv. Túto správu náš parlament minulý týždeň neprijal.

Europoslanec Martin Hojsík na sociálnej sieti upozornil na správu, ktorá rozvírila vášne aj vo vodách nášho parlamentu. "Na Slovensku nemáme sexuálnu výchovu, ženy zažívajú nočné mory pri pôrodoch, máme veľmi zlý prístup ku testovaniu na sexuálne prenosné choroby, každého pol roka sa predkladajú návrhy na sprísnenie interrupcií a vláda sa snaží vymazať pojem rodová rovnosť z politík," uviedol na svojom profile na sociálnej sieti.

Poznamenal, že Europarlament čaká dôležité hlasovanie. "Zajtra hlasujeme v Európskom parlamente o tzv správe Matic - správa, ktorá kritizuje zlý stav sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v EÚ.Túto správu minulý týždeň iniciatívou Anny Záborskej Národná rada odmietla," pokračoval ďalej s tým, že on bude hlasovať za túto správu. "Som zvedavý, na ktorú stranu sa postavia slovenské europoslankyne a europoslanci," dodal na záver.

O čo v Matičovej správe ide?

Správa, ktorej cieľom je sexuálne a reprodukčné zdravie žien a dostupná zdravotná starostivosť, sa u nás stretla s vážnymi výhradami. Poslanci sa proti nej postavili s tým, že odmietajú aby im Európska únia "kecala" do zdravotnej politiky štátu. Martin Hojsík pritom pre Noviny PLUS potvrdil, že ide o iniciatívnu správu, ktorá nemení legislatívu.

"Rovnako sa správami vyjadrujeme k porušovaniu ľudských práv v diktátorských režimom," povedal europoslanec s tým, že uznesenie Národnej rady ho mrzí. "Národná rada má plné právo vyjadriť svoj názor, ale je mi ľúto, že v tom uznesení hovorí, že Europarlament má v tejto otázke mlčať. Pripomína mi to vyjadrenia z Číny," špecifikoval Hojsík s tým, že právne zo správy neplynie žiadny záväzok. "Dúfame, že správa bude pre členské štáty inšpiráciou," poznamenal Hojsík s tým, že vo výbore pre rodovú rovnosť podporili správu aj kresťanskí demokrati. Proti boli Poliaci, zatiaľ čo "orbánovci" nie sú v žiadnej frakcii. 

Europarlament Matičovu správu prijal

Martin Hojsík oznámil výsledok na svojom profile na sociálnej sieti. "Ja som hlasoval samozrejme za. No skutočne ma mrzí, že europoslanec z vládnej kváziliberálnej strany SaS sa zdržal, podobne ako jeho kolegovia a kolegyne v NR SR," poznamenal vyčítavo smerom k europoslancovi Jurzycovi a zdôraznil, že to hovorí to o hodnotovom ukotvení SaS.
"Sloboda sa pre nich žiaľ asi týka len peňazí. Pri otázkach osobných práv a slobôd odvracajú zrak bokom. Lebo zdržať sa v hlasovaní pri téme ľudských práv je hlasom proti," dodal smerom k slovenským liberálom. 
"Europoslankyňa a poslanci zo SMER-u opäť ukázali svoje, neraz sa opakujúce pokrytectvo. V Európskom parlamente sa postavili za hodnoty liberálnej demokracie, ktorá si váži osobné slobody a práva každej ženy rozhodovať o svojom tele, narozdiel od svojich kolegov v Národnej rade. Napokon OĽANO dnes svojim v hlasom proti správe len potvrdilo svoju konzervatívnu orientáciu, ktorá azda už málokoho prekvapí," dodal na záver. 

Poburené KDH

Za Kresťanských demokratov sa k správe vyjadrila europoslankyňa Miriam Lexmann. “Schválenie tejto absurdnej správy je pre nás sklamaním. Ani ženy, ani spoločnosť týmto nelegislatívnym uznesením nič nezískajú. Práve naopak, prijatý text vážne narúša princíp subsidiarity nakoľko tieto otázky spadajú do výlučnej kompetencie členských štátov. Je pretláčanie neexistujúceho práva na potrat výdobytkom dnešnej doby? Nie, znakom civilizovanej spoločnosti je ochrana života a nie jeho znevažovanie. Znakom civilizovanej spoločnosti je sloboda prejavu i svedomia, ktoré táto správa napáda“, uviedla Lexmann.

Súvisiace články

Najčítanejšie