Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ak je to lex Baťová, ide o dôkaz, že OĽaNO je pre štát nebezpečné, tvrdí Tomáš Valášek o novom zákone
Zdielať na

Ak je to lex Baťová, ide o dôkaz, že OĽaNO je pre štát nebezpečné, tvrdí Tomáš Valášek o novom zákone

BRATISLAVA / Na jednej strane argumentácia nominantami strany Smer-SD, na druhej možnosť vyhodiť, alebo vymeniť akéhokoľvek vedúceho štátneho úradníka. OĽaNO tvrdí, že chce štátnu správu odpolitizovať, kritici tvrdia, že ide o drakonický zákon.

To, že by prostredníctvom zákona chcelo hnutie OĽaNO aplikovať čistky, zásadne odmieta. Poslanec hnutia Lukáš Kyselica sa v pléne vyjadril, že aj jemu by sa lepšie pracovalo s niekým, komu verí. Podľa návrhu by mohol generálny tajomník služobného úradu odvolať z funkcie vedúceho zamestnanca aj bez udania dôvodu, ale musel by mať súhlas štatutárneho orgánu alebo štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii. Návrh sa podľa poslancov OĽANO môže ešte upraviť cez pozmeňujúce návrhy, sú otvorení diskusii.

Na stane druhej sú však aj kritici, ku ktorým patrí aj Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska, ktorý v parlamente vystupuje ako nezaradený poslanec. Transparentnosť a možnosti korupcie rieši v súvislosti s návrhom zákona aj Zora Jaurová (PS), podľa ktorej je zarážajúce, že takáto snaha vychádza práve zo strany protikorupčného hnutia. 

Je zákon z dielne OĽaNO spôsobom ako zatočiť s nepohodlnými úradníkmi a odporcami vlády? Takto to vidia Tomáš Valášek a Zora Jaurová z Progresívneho Slovenska:

​Na predkladaný zákon zareagovala aj opozičná strana Hlas-SD

​Zareagovala aj opozičná a bývalá premiérska strana Smer-SD

Súvisiace články

Najčítanejšie