Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hodina otázok a odpovedí: Matovič odpovedá na otázky o Makóovi
Zdielať na

Hodina otázok a odpovedí: Matovič odpovedá na otázky o Makóovi

BRATISLAVA / Parlamentná hodina otázok, počas ktorej mal byť grilovaný premiér Eduard Heger, má nečakaný zvrat. Heger sa nachádza na samite v Bruseli, a tak ho nahradil jeho predchodca - Igor Matovič. Hlavnou témou otázok je prepojenie SBS-ky Lama SK s Ľudovítom Makóm, čo vo veľkej miere využila opozícia.

Opoziční poslanci Ľuboš Blaha, Richard Takáč, Peter Šuca, Ladislav Kamenický, Marián Kéry a Robert Fico idú na stretnutie s jednou otázkou: "Súhlasíte s tým, že SBS LAMA preukázateľne kontrolovaná hlavným slovenským udavačom P. Makoóm dostala obriu štátnu zákazku zo Slovenskej pošty, a. s. a nepovažujete to za štátne korumpovanie udavačov s cieľom motivovať ich v podávaní krivých výpovedí za účelom kriminalizácie predstaviteľov a nominantov opozície, ako aj bývalých funkcionárov Polície SR či súdov? "  Túto otázku pritom neadresujú spoločne, ale každý zvlášť a to hneď niekoľkokrát.

Minister Doležal tvrdí, že všetko bolo kóšer

Víťazstvo spoločnosti Lama SK vo verejnej súťaži o 48 mesačnú zmluvu na výkon strážnej služby pre Slovenskú poštu v hodnote viac ako 9,5 milióna eur bolo  podľa ministra Andreja Doležala v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Ako zdôraznil šéf rezortu dopravy, nie sú zákonné možnosti na zrušenie víťazstva akejkoľvek firmy len pre etické či morálne dôvody. Andrej Doležal si uvedomuje morálny aj etický rozmer súťaže v súvislosti s údajnou angažovanosťou Ľudovíta Makóa v Lama SK, ale odmieta, že by bolo verejné obstarávanie ohýbané tak, aby nejaká konkrétna firma nevyhrala. "V takom prípade by sme totiž boli takí istí, ak ešte nie horší, ako tí pred nami, ktorí za vlády Roberta Fica krivili verejné obstarávanie len preto, aby niekto vyhral," dodal minister Doležal.

Podľa ministra dopravy spoločnosť Lama SK ako úspešný uchádzač bola najprv vylúčená z verejnej súťaže, lebo nebola zapísaná do Registra partnerov verejného sektora. Následne sa dostala celá záležitosť pred Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Keďže počas rozhodovania o námietkach úradom sa Lama SK zapísala do Registra partnerov verejného sektora, splnila zákonné náležitosti podmieňujúce podpísanie zmluvného vzťahu s poštou. Podľa Andreja Doležala po opätovnom posúdení výsledkov verejnej súťaže znova vyšla spomínaná firma ako najúspešnejšia.

Ako podotkol minister Doležal, v súčasnosti etika, morálka či bezúhonnosť nie sú parametrami, ktoré by ovplyvňovali verejné obstarávanie. Je však pripravený diskutovať o príprave takej legislatívy, kde tieto princípy budú zakomponované do zákona o verejnom obstarávaní. "Za súčasných podmienok však nie je možné vylúčiť zo súťaže spoločnosť len preto, že to niekto chce, alebo je na to spoločenská objednávka," zdôraznil Andrej Doležal s tým, že musia postupovať výlučne v medziach zákona.

Slovenskú poštu bude strážiť spoločnosť Lama SK, ktorá vyhrala výberové konanie vo všetkých troch regiónoch. Počas 48 mesiacov môže pošta za stráženie zaplatiť viac ako 9,5 milióna eur bez DPH. Firma Lama SK ponúkla najnižšiu cenu, pričom cena bola vyhodnocovaná prostredníctvom automatizovaného systému elektronickej aukcie. Pošta uzatvorila rámcové dohody na výkon strážnej služby pre oblasť Západ s limitom rámcovej dohody takmer 4,8 milióna eur bez DPH, pre oblasť Stred vo výške viac ako 2,8 milióna eur bez DPH a pre oblasť Východ vo výške viac ako 1,9 milióna eur bez DPH.

Podľa Fica ide o korupciu

Strana Smer-SD označila uzavretie rámcovej dohody medzi Slovenskou poštou a firmou Lama SK za štátnu korupciu. Ako uviedol líder strany Robert Fico, predmetná firma je úzko prepojená na Ľudovíta Makóa, ktorý je podozrivý z trestnej činnosti a zároveň figuruje vo viacerých známych kauzách ako Kajúcnik. "Udavač Makó, aby si zachránil vlastnú kožu, porozprával všeličo a dostal veľa ľudí do väzby. Veľa ľudí je vďaka jeho exkluzívnym výpovediam obvinených zo závažnej trestnej činnosti," pripomenul Robert Fico.

Spoločnosť Lama SK sa ohradzuje voči spochybňovaniu kompetentnosti a odbornosti potrebnej na poskytovanie služieb pre štandardne a zákonne zazmluvnených odberateľov firmy zo strany predsedu Smer-SD. Vzniknutú situáciu bude Lama SK riešiť právnou cestou. Informoval o tom konateľ spoločnosti Boris Reken, podľa ktorého o víťazovi súťaže rozhodovala najnižšia cena poskytnutá v rámci elektronickej aukcie. Výhrady k zápisu firmy do registra považuje za neopodstatnené a účelové, lebo časový sklz bol spôsobený COVID situáciou na registrovom súde.

Matovičove odpovede

Igor Matovič odpovedal na otázku ohľadom LAMA SK. Igor Matovič číta odpoveď v parlamente, ktorú pripravil Úrad vlády. Zadávateľ podľa ÚV môže vychádzať len zo zadania a LAMA SK splnila všetky podmienky. Preverovanie bolo v rukách automatického systému.

"Áno, nemusí sa nám páčiť kto danú súťaž vyhral, ale štátne inštitúcie musia postupovať v medziach zákona," prečítal expremiér v pléne NR SR. Voči obvineniam Smer-SD sa vyhradila aj samotná spoločnosť, ktorá v danej veci podstúpi právne kroky. "Je až absurdné kam až sú poslanci Smeru-SD schopní zájs," povedal s tým, že ak by mal odpovedať sám za seba tak odpoveď bude nasledovná: "Dvakrát nie." 

Koalícia si od politológa Miroslava Rádka vyslúžola tvrdú kritiku

noviny.sk

"Pán Matovič ani sám neveríte tomu, čo ste tu teraz prečítal," poznamenal Ľuboš Blaha s tým, že z expremiéra je po novom aj hovorcom spoločnosti LAMA SK. Expremiéra a aktuálneho ministr afinancií obvinil z toho, že Makó bol jeho človek, lebo sa s ním stretával, keď bol šete v opozícii. 

"Hlavný udavač kriminálnik Makó, dostal obrovskú zákazku od Slovenskej pošty," povedal s tým, že Matovič kryje štátnu korupciu. Matovič sa ohradil, že Makó bol v prvom rade človekom Smer-SD. "Vás sa dotýka, že váš človek, váš kamarát, ktorý pral peniaze vašim šéfom strany zrazu svedčí voči vám," poznamenal s tým, že po stanovisku vlády dal aj svoje vlastné stanovisko. Matovič je za to, aby sa prijal zákon, ktorý zabraňuje firme súťažiť v štátnych zákazkach aj v prípade, že ide o pochybnosť z protizákonnej činnosti.

Na margo stretávania s Makóm poznamenal, že veril, že z Makóa vytiahne informácie, ale v konečnom dôsledku to bolo opačne. Matovič však na záver priznal, že to, že táto firma vyhrala, sa mu nepáči. Opäť však dodal, že nemôže porušovať zákon. 

Monotematický Smer-SD?

Tú istú otázku ako Ľuboš Blaha adresoval premiérovi Hegerovi, ktorého Igor Matovič v pléne zastupuje, aj ďalší člen Smeru-SD - Richard Takáč. "Nie a nie," reagoval Igor Matovič. Takáč následne poznamenal, že obviňovanie Richarda Sulíka je zbavovanie sa zodpovednosti. Smer opäť vyšiel s tým, že SIS dostala za Makóa 20 miliónov eur. 

"O osobnom stretnutí s pánom Makóm som povedal - je to váš človek," poznamenal Matovič s tým, že na mieste predchádzajúcej vlády by mu bolo trápne. "Že vy nemáte hanbu, asi vám ju pred vstupom do parlamentu vyoperujú," dodal matovič s tým, že celý štát vrátane spravodlivosti odovzdali do rúk mafie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie