Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kolíková a Pellegrini si nevedeli prísť na meno: Krik aj útoky v relácii Na hrane
Zdielať na

Kolíková a Pellegrini si nevedeli prísť na meno: Krik aj útoky v relácii Na hrane

BRATISLAVA / Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a líder opozičného Hlasu-SD Peter Pellegrini sa utkali v politickej relácii televízie JOJ. Mimoriadne ostrému duelu dominovala najmä téma očkovania. Prečo sa líder najsilnejšej strany bojí?

Posledná relácia pred letnou prestávkou bola poriadne ostrá. Názory si v štúdiu vymenila ministerka spravodlivosti Mária a Kolíková a expremiér Peter Pellegrini. 

Aktuálne nemáme len jednu deltu, ale rovno štyri prípady. Na pretras však v prvom rade prišli stranícke snemy. Situácia v strane Za ľudí utíchla, ale východné štruktúry. "Je zrejmé, že Prešov a Košice povedali, že snem je dôležitý a určili aj termín," poznamenala ministerka na margo situácie v strane Za ľudí s tým, že veľký snem je pre stranu dôležitý. "V čase do snemu bude dostatok priestoru na diskusiu," poznamenala v súvislosti s kandidátskym bojom. "Podľa mňa je férové, ak sa budeme baviť o tom, že bude nový líder strany. Ten by mal výsledok prijať," dodala ministerka. 

Peter Pellegrini situáciu v strane Za ľudí komentovať nechce. Poznamenal však, že situácia v Hlase-SD je iná, nakoľko majú už 1200 členov a buduje aj stranícke štruktúry. "Situácia u nás je produktívna, ľudia z regiónov sa hlásia," pochválil sa Pellegrini, ktorý priznal, že strana je stále odkázaná na dary. Prispievajú aj členovia a to dokonca každý mesiac. Našli sa aj darcovia, ktorí strane venovali aj tisíc eur. 

Kolíková a Matovič? Konflikt

Minulý týždeň ministerku obvinil aj Igor Matovič z toho, že neverí, že nespáchala podvod. "Trestné oznámenie ani žalobu určite podávať nebudem," poznamenala ministerka Kolíková a priznala, že situácia je veľmi nepríjemná. "Nie je ani čo vyčítať, všetko bolo preverené aj NAKOU, ja s tým nemám nič," poznamenala na kauzu okolo prenájmu budovy ministerstva vnútra s tým, že nevidí priestor na ďalšie konanie. 

Správanie Igora Matoviča príde Petrovi Pellegrinimu zarážajúce. "Všetci ticho sklopíte hlavy a šúchate nohami. Ja sa čudujem, že ho nekopnete niekde kde si zaslúži, a neženiete ho preč," uhodil expremiér smerom k ministerke spravodlivosti a opýtal sa či je moc také mocné lepidlo. 

"Pohár sa v nejakej miere napĺňa," dodala ministerka s tým. Peter Pellegrini pripomenul odvolávanie vlády, ktoré má v pláne. Navrhol, že aj strana Za ľudí by mohla dať najavo svoj postoj tým, že by hlasovala proti, alebo by sa zdržala. Samozrejme, že by to bolo porušením koaličnej dohody. Ministerka spravodlivosti tvrdí, že aj klub OĽaNO jej legislatívne zámery podporuje. Vymedzovať sa proti ministrovi Matovičovi sa môže ako členka vlády. "Nepotrebujem pomoc opozície," dodala Mária Kolíková.

Očkovanie? Radšej protilátky

"Nikdy žiaden člen strany Hlas-SD nespochybnil očkovanie. Trváme, ale na princípe dobrovoľnosti, nie, že ich k tomu prinúti štát," poznamenal expremiér s tým, že každému odporúča aby sa dal zaočkovať a to najmä keď chce. "Určite nech to nerobí kvôli komfortu, ale kvôli tomu, aby sa chránil," reagoval Pellegrini s tým, že ak z toho majú médiá fetiš, môžu sa ho na očkovanie pýtať aj každý deň. Líder Hlasu-SD plánuje urobiť si test na protilátky. Ak ich bude mať, tak sa očkovať nebude, ak ich mať nebude tak túto možnosť zváži. "Mňa mrzí, že sme premrhali obdobie, keď sa ľudia chceli dať zaočkovať, ale neboli vakcíny," argumentoval Peter Pellegrini tým, že útoky vlády neakceptuje. 

Ako tú situáciu vníma pani ministerka? Petra Pellegriniho rozčúlila otázka. "Na jednej strane tu kategorizujete, že sa mám vyjadriť jednoznačne," poznamenala Kolíková na margo jej konfliktu s Matovičom a vytkla expredsedovi vlády, že nevie zaujať jednoznačný postoj, čo sa týka očkovania. "Je ťažké veriť, že to myslíte vážne, keď to odporúčate," povedala Kolíková a apelovala na verejnosť aby sa nechala zaočkovať. "Musíme urobiť maximum preto, aby sa ľudia zaočkovali," povedala, že nad povinným očkovaním pre určité skupiny je na mieste sa zamyslieť. Niektoré zložky sú podľa šéfky justície kľúčové pre zvládnutie situácie. Ministerka pripustila aj to, že nie je od veci zamyslieť sa aj nad benefitmi.

Povinné očkovanie? Áno, aj nie

"Ja si nemyslím, že si niekto môže zobrať na triko povinné očkovanie dočasne schválenou experimentálnou vakcínou," zdôraznil líder Hlasu-SD. Mária Kolíková naňho uhodila s tým, že podľa nej ľudí odrádza od očkovania. Peter Pellegrini uviedol, že sme prežili prvú aj druhú vlnu a žiadneho občana nemôžeme súdiť. "Dnes ako politik, na základe informácií ktoré mám, niekoho donútil si niečo pichnúť," uviedol na svoju obranu. Peter Pellegrini totiž ešte ako premiér poznamenal, že povinné očkovanie by bola možnosť. "Odpovedal som na otázku áno, nie," reagoval. 

Podľa Kolíkovej treba zvážiť chod štátu a to treba vyhodnotiť vopred a treba zvážiť všetky služby. "Treba o tom uvažovať vopred," poznamenala s tým, že aj povinné očkovanie dokážu ľudia obísť. Za situáciu však podľa ministerky treba vziať aj politickú zodpovednosť. Peter Pellegrini vláde vyčíta, že najprv očkovala kritickú infraštruktúru, politikov a podobne. "Namiesto toho, aby sa očkovali 80-ročný ľudia," poznamenal s tým, že obrovský problém má najviac zaočkovaná Veľká Británie, ale aj Izrael. "Ak by neboli zaočkovaní, mali by ešte väčší problém," skočila do Pellegriniho ministerka spravodlivosti.

"Som pracovník rezort, ktorý vy považujete za dôležitý pre chod štátu. Bojím sa zaočkovať a čo? Vyhodíte ma z roboty?" zaútočil expremiér na Kolíkovú. "Ako prvú kategóriu vidím ozbrojené zbory a zdravotníkov," poznamenala s tým, že ústavnoprávny rámec by tu mohol platiť. "Ak sa však bavíme o tom, že jediný spôsob akým vieme zvládnuť tretiu vlnu je zaočkovanosť a potrebujeme aby fungoval štát, tak toto je cesta," poznamenala s tým, že debata sa ešte len začala. 

Výčitky vláde

Peter Pellegrini trvá na tom, že ak by bol predsedom vlády, tak zaočkovanosť by bola lepšia. "Kampaň je od začiatku celá zlá," poznamenal s tým, že reklamu na internete si človek z lazov nepozrie. Nespokojný je aj s tým, že vláda nenakúpila Pfizer v čase, keď mohla. "To sú pekné reči," poznamenala Kolíková s tým, že Pellegrini nie je ani schopný sa dať zaočkovať. "Nehádžte svoje zlyhanie na mňa," zaútočil expremiér. 

Peter Pellegrini guvernérovi Národnej banky verí. "Dúfam, že sa zas niekto nebude, pred kamerami novinárov, dobíjať do domu," poznamenal. Jeho výroky označila ministerka za nebezpečné, lebo tým všetko spochybňuje. "Ja si vôbec nemyslím, že by sme teraz čelili takým informáciám, ktoré by všetko spochybňovali," dodala Kolíková a zdôraznila, že všetky procesy by mali byť zrozumiteľné. "Vytvárať tu okolo toho dym, že hocikto môže byť za hocičo zobraný, je nesprávne," poznamenala. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie