Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Boj o reprodukčné práva? Parlament je takmer prázdny, poslanec prirovnal plod ku kuchynskej linke
Zdielať na

Boj o reprodukčné práva? Parlament je takmer prázdny, poslanec prirovnal plod ku kuchynskej linke

Parlament na piatkovej schôdzi zíva prázdnotou

BRATISLAVA / Skôr prázdna ako plná. Hoci ultrakonzervatívci predkladajú novely interrupčného zákona každého pol roka, reálna téma to zrejme nie je ani pre poslancov v Národnej rade. Účasť v pléne je počas rozpravy tak nízka, že parlament ani nebude hlasovať.

Odišli na dovolenku? Z piatkového rokovania v Národnej rade sa ospravedlnilo 25 poslancov. Zlákala poslancov dovolenková nálada? V pléne Národnej rady je tak Jana Bittó Cigániková tak trocha sama proti všetkým. 

Poslanec Filip Kuffa prirovnal dieťa ku kuchynskej linke. Udialo sa to v rámci diskusie o tom, kedy začína ľudský život. Jana Bittó Cigániková mu kontrovala, že ona nerozporuje, že z plodu raz bude dieťa. "Vy, ale nútite ženu tú kuchynskú linku poskladať bez ohľadu na to, či ju chce, alebo nie," argumentovala poslankyňa. 

Podľa poslanca Štefana Kuffu začína život počaťím a končí smrťou. "Právo dieťaťa je silné," zdôraznil s tým, že domnievať sa, že dieťa necíti je veľký omyl. Jana Bittó Cigániková argumentuje predovšetkým dopadmi na ženu, ktorá by bola nútená dieťa vynosiť aj v situácii, že ho nechce. 

Podľa navrhovateľov dvoch legislatívnych návrhov, je aktuálna legislatívna úrpava mimoriadne krutá. "Potratili sme viac, ako milión svojich občanov," poznamenal v pléne poslanec Martin Čepček (OĽaNO). 

"Ženy chcú dať kvalitný život, nie mu ho vziať," poznamenala Jana Bittó Cigániková v pléne číta správy od verejnosti. Práve na tie vyzvala pred párdňami na svojej sociálnej sieti. Argumenty tvoria reálne výčitky štátu ako je nedostatok pomoci zo strany štátu, ale aj katastrofálny nedostatok štátnych škôlok a jaslí.

"Viete koľko rodičov prišlo o prácu, pretože majú postihnuté dieťa," číta poslankyňa, ktorá chce deklarovať skutočnosť, že najprv treba riešiť iné problémy. "Tieto problémy nie sú vyriešené," poznamenala s tým, že za daných okolností nie je fér nútiť ženu aby porodila dieťa aj, ak ho nechce. 

​Na pretras prišli aj ďalšie ľudskoprávne témy. Bittó Cigániková sa vrátila aj k včerajšej diskusii, kedy sa plénom Národnej rady niesli urážky a osobné útoky. Spomenula aj Maďarsko, ktoré prišlo s návrhom zákona, ktorý diskriminuje LGBTIQ komunitu. "Sú taktiež súčasťou nášho života," povedala na margo výčitiek od ĽSNS. Podľa Cigánikovej je debata v tejto téme nekorektná, dogmatické a chýbajú jej objektívne argumenty. "Nie sme vaša politika na riešenie demografickej krivky," zaútočila Cigániková s tým, že si to sama do NR SR neprišla odtrpieť, ale je jediná ktorá má pocit, že sa s proti stranou oplatí diskutovať.

"Predstavte si, že 4 % z tých detí budú homosexuáli, to by ste ich až tak neľúbili," šplechla smerom k opozícii s tým, že poslanci sa nepozerajú na to, že tehotenstvo môže byť dôsledkom násilia, ale aj životnej chyby. "Nevnímate nás ženy," dodala na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie