Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Minister financií Igor Matovič po novom viní šéfa zdravotníctva Lengvarského. Je to obraz jeho mentálneho sveta, reaguje Lenč
Zdielať na

Minister financií Igor Matovič po novom viní šéfa zdravotníctva Lengvarského. Je to obraz jeho mentálneho sveta, reaguje Lenč

Igor Matovič mal náročnú chvíľku aj v pléne Národnej rady

BRATISLAVA / Igor Matovič viní ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského z nízkeho záujmu o očkovanie. Sám sa pritom zatiaľ očkovať nenachal.

Téma očkovania prišla na pretras v diskusnej relácii RTVS. Práve tam sa Igor Matovič (OĽaNO) vyjadril k téme Spuntik V. "Bol by som veľmi rád, ak by si orgány činné v trestnom konaní preverili celý ten proces a zistili, či naozaj tu niekto nerobil extrémnu nadprácu, proti používaniu vakcíny Sputnik na Slovensku a nech si potom povieme pravdum, že koľko stoviek životov, zbytočne sme zmarili kvôli tomu, že tu niekto silou mocou robil zo Sputnika strašiaka," poznamenal, že vedľajšie Maďarsko zaočkovalo 2 milióny dávok. 

Expremiér Matovič, ktorý doviezol vakcínu Sputnik spolu s exministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO), bez vedomia vlády. Vakcína stále nie je schválena Medzinárodnou liekovou agentúrou EMA a absenciu potrebnej dokumentácie uviedol aj ŠÚKL pod vedením Zuzany Baťovej. "Škrečky v Šarišských Michaľanoch ďakujú pekne, majú sa dobre, ale ľudia by pokusy s ruskou vakcínou nemuseli ustáť úplne bez ujmy. Lebo je to síce Sputnik V, ale nie ten slávny Sputnik V z Lancetu a podľa toho, čo dnes vieme, nikto presne nevie, čo za Sputnik V by to mohol byť. Teda, nikto okrem výrobcu," napísal k téme neregistrovovanej ruskej vakcíny politický komentátor Novín PLUS Arpád Soltész. 

Je podľa Matoviča zodpovedný Lengvarský?

Podľa bývalého predsedu vlády, ktorý (aj pre vakcínu Sputnik) musel odstúpiť, nejde len o pozíciu samotného ministra. Vojenský lekár a aktuálny minsiter zdravotníctva Vladimír Lengvarský totiž niekoľkokrát verejne pvoedal, že by sa neregistrovanou vakcínou zaočkovať nedal. "Nejde len o pozíciu ministra, ale aj o tú extrémnu nenávisť, ktorú tu vytvorili médiá, bohužiaľ aj s koaličnými politickými stranami," poznamenal Matovič s tým, že tu bol na jeho osobu doslova lynč, lebo si dovolil neregistrovanú vakcínu priniesť. 

Podľa Matoviča bol Marek Krajčí bojovníkom v čase, keď bolo treba prijímať nepopulárne opatrenia. Vladimír Lengvarský sa momentálne teší z presného opaku. "O to viac by som od neho očakával extrémnu snahu aby sa ľudia očkovali a vidím, že pristávame niekde okolo 36 % a limitne blížime sa k vrcholu. Veľmi sa obávam, že sa nedostaneme cez 40 %, čo môže byť v auguste a septembri pre Slovensko katastrofa. Za to bude musieť niekto prijať zodpovednosť a očakával by som v tomto mimoriadnu snahu," poznamenal Matovič s tým, že v koalícii už dva mesiace presadzuje, aby sa opatrenia uvoľňovali len pre zaočkovaných ľudí. 

SITA

Spoludiskutujúci Juraj Blanár (Smer-SD) reagoval, že po takýchto výrokoch, by mal Igor Matovič navrhnúť odvolanie ministra Lengvarského. Zároveň si minister financií Igor Matovič nevie predstaviť povinné očkovanie a hlasovať zaňho na vláde nebude. Zároveň však vzápätí poznamenal, že diskusia o povinnom očkovaní niektorých skupín obyvateľstva je na mieste. Súhlasí tak s ministrom práce Milanom Krajniakom. "Sú to vážne otázky, etické otázky, a treba ich rozlúsknuť," poznamenal Matovič. Kritika vlastného ministra je podľa neho dobrá vec. "Stále m u dávam šancu aby sa chopil," povedal na margo odvolávania ministra. Pritom však Igor Matovič už aktuálne nie je premiérom a teda by ministra zdravotníctva nemal mať právo odvolávať. 

Klasický Matovič, reaguje politológ Lenč

Jozef Lenč vyhodnotil vystúpenie Igora Matoviča v relácii  ako štandardné. "Nevymykalo sa tomu, ako sa mediálne prezentoval v minulosti, či už ako opozičný politik, alebo predseda vlády. Hovoril o všetkom, no nie o tom, čo je agendou ministra financií," poznamenal politológ, ktorý zároveň zdôraznil, že expremiér útočil na všetkých, ktorých vinil za svoju aktuálnu situáciu. "Rozhodne sa nesprával ako minister financií, avšak nemyslím si, že by sa snažil vystupovať ako predseda vlády. Skôr mi to pripomínalo ohrdnutého "spasiteľa", ktorý si vybavoval účty s "nehodnými" (Sulík, Lengvarský a pod.) a možno podchvíľou nepriamo odkazoval premiérovi, aby si vo vláde spravil poriadok, pretože on by ho určite urobil," uviedol politológ ďalej. 

Politológ ďalej poznamenal aj to, že Igor Matovič nevie prijať kritiku. "V mentálnom svete Igora Matoviča, je to presne tak, že za nepopularitu Sputnika môže aj minister zdravotníctva. V reálnom svete je dôvodom toho, že sa dnes registrovalo a zaočkovalo Sputnikom len torzo z ľudí údajne ochotných zaočkovať sa touto neregistrovanou ruskou vakcínou, zodpovedná ešte vláda Igora Matoviča vrátane jeho samého, bývalého ministra Krajčiho či zastupujúceho ministra zdravotníctva Hegera," dodal politológ na záver pre Noviny PLUS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie