Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Analýzy Na hrane s ministrom Gröhlingom: Ako to bude s letnými tábormi a treťou vlnou na školách?
Zdielať na

Analýzy Na hrane s ministrom Gröhlingom: Ako to bude s letnými tábormi a treťou vlnou na školách?

BRATISLAVA / Už zajtra sa bude rozdávať vysvedčenie, ktoré však tentoraz ukazuje aj učiteľom a ministerstvu školstva, ako sme boli či neboli pripravení na digitálnu výučbu. Relácia sa venovala aj letným táborom, ale aj tomu, že september rozhodne nebude jednoduchý a to z viacerých dôvodov. O ďalších plánoch nám povedal minister školstva Branislav Gröhling v poslednej relácii Analýzy Na hrane pred letnou prestávkou.

​Odkaz rodičom a deťom?

Minister sa v úvode rozhodol poďakovať učiteľom, rodičom, ale aj deťom. "Dištančné vzdelávanie trvalo naozaj veľmi dlho," poznamenal Gröhling s tým, že rok bol mimoriadne dynamický a mal dopad aj na rodičov. "Verím, že ďalší rok bude v rámci tých opatrení, ktoré nás čakajú," dodal minister. To, že by deti mali horšie vysvedčenie Gröhling popiera. "Prioritne sme prosili učiteľov aj riaditeľov, aby prechádzali skôr do ústneho hodnotenia," povedal minister. "Všetkým študentom a žiakom gratulujem, že úspešne zvládli tento rok," dodal s tým, že verí v pokoj roka, ktorý nás čaká. 

Aké sú slovenské školy po roku pandémie?

Sú školy horšie, lepšie, alebo iné? Minister verí, že pre úspešné zvládnutie urobili maximum. Verí, že digitalizačne sa rezort posunie už v septembri tohto roka. Minister sľubuje až 16-tisíc komponentov.

Gröhling tvrdí, že to, čo školy potrebujú riešil rezort na priamo a podľa toho zaobstaral nákupy. "Mám to naplánované v rámci okresov, kde sú sociálne slabšie skupiny," povedal na margo technických komponentov pre deti, ktoré nemajú prístup na internet a často nemajú ani elektrinu. 

Minister školstva za SaS tvrdí, že vplyv opakovania ročníka nechal preveriť. Malo by prepadnúť viac ako 3-tisíc detí. Minister tvrdí, že na zlepšení situácie pracuje. Pripúšťa, že v niektorých prípadoch je lepšie, aby deti ročník opakovali a dobrali si látku. Je to podľa neho výhodnejšie, než aby sa dieťa traumatizovalo tým, že pokračuje so spolužiakmi, ktorým nestíha. 

Gröhling o situácii diskutoval aj so školskou inšpektorkou a tvrdí, že motivácie prepadnutia bude preverovať. "Kontrolovať to bude inšpekcia," odkázal zriaďovateľom s tým, aby zvážili ďalší postup. 

​O letných táboroch

Štát síce prepláca PCR test pre deti v letných táboroch, ale množia sa podnety a sťažnosti, že deti, ktoré idú na organizované pobyty, na kratšie hudobné alebo športové sústredenia a podobne, kde sa to nevolá tábor, si už musia testy platiť, rodičia tak majú enormné výdavky. 

Financie nedostala napríklad Letná škola mladých chemikov, ktorí chodia na olympiády a raz z nich môžu byť ďalší Pavlovia Čekanovia, ale rodičia týchto detí musia zaplatiť testy dvakrát za týždeň, keďže musí byť starý maximálne 72 hodín tak, ako to platí v prípade hromadných podujatí. 

Čo s deťmi čo vypadli zo systému? "Budem to riešiť s ministrom zdravotníctva," povedal s tým, že rezort je iniciatívny a už predtým sa miešali do očkovania učiteľov, ale aj do aplikácie kloktacích textov. Tábory sú podľa Gröhlinga výsledkom iniciatívy jeho rezortu, pretože si nevedel predstaviť, že by deti o tábory prišli. "Individuálnymi prípadmi sa budem zaoberať," potvrdil minister za SaS. Tému rieši Gröhling s ministrom zdravotníctva každý deň a prisľúbil, že sa téme bude venovať už na zajtrajšej vláde. 

Tretia vlna - budú sa školy opäť zatvárať?

Páni Krčméry a matematik Richard Kollár sa obávajú nástupu tretej vlny, ktorá k nám dorazí s návratom dovolenkárov v auguste. Aj zahraničné skúsenosti ukazujú, že sa môže dotknúť práve školákov a detí vo veku 12 až 18 rokov. Ako sme pripravení na september a bude sa zatvárať? 

Kloktacie testy mali riešiť situáciu v školách, ale boli školy, ktoré jednoducho testy nedostali. Napríklad škola pri Bratislave, ktorá mala tri triedy v karanténe a s testami počítala, ich jednoducho nedostala, hoci o ne žiadala.

"Najskôr urobme prevenciu," reagoval Gröhling s tým, že prioritou je očkovanie. "Verím, že deti budú môcť čerpať vedomosti, tak ako mi," povedal na záver s tým, že kloktacie testy, ktoré nahlasovali školy musia byť v odobrené aj regionálnym úradom verejného zdravotníctva ako ohnisko. "Nepredpokladáme, že by sme od septmebra plošne testovali," povedal s tým, že rezort chce ísť po ohniskách. 

Očkovanie detí

"My to verbálne prioritne podporujeme," uviedol šéf školstva s tým, že očkujú tam, kam ich pozvú. "Od budúceho týždňa sme spolu s ministrom zdravotníctva vybavili výjazdové tímy do osád, kde budú očkované deti a ľudia od 12 rokov. Deti sú na infekčnejší Delta vírus omnoho náchylnejšie."

V septembri ale rezort školstva čaká ďalší problém, a to preplnené škôlky a prvácke triedy. Mnohí rodičia sa rozhodli odložiť o rok školskú dochádzku a dieťa jednoducho nechali v škôlke dlhšie. Čo rezort školstva urobil pre to, aby prváci mali kam nastúpiť a aby sa malí škôlkári dostali do škôlky, keď sa mama musí vrátiť po troch rokoch do práce?

Minister tvrdí, že takto zle na tom školstvo kapacitne nie je. "Je to v kompetencii samospráv," poznamenal s tým, že na otvorenie ďalších tried alokovali peniaze a vykrývali aj náklady na personál. "Malo by byť o 400 učiteľov na predprimárnu výchovu viac," potvrdil minister s tým, že viac je detí, ktoré majú teraz tri roky a bude treba vystavať ďalšie škôlky, lebo o dva roky by to mohol byť veľký problém.

Problém s kapacitou má však Bratislava, ale aj priľahlé satelity. Na jednej strane aj minister sám potvrdil, že zásadne zvyšovať počet detí v prvých ročníkoch nie je dobré. Maximálne by ich malo byť 25. "Navýšenie o troch žiakov bude platiť od budúceho septembra," poznamenal minister s tým, že situácie rieši aj individuálne. 

Reforma školstva

Máme málo učiteľov, málo vychovávateľov, pričom mnohí sú demotivovaní. Problémom je aj málo logopédov a to, že po roku od nástupu očakávame, že minister má presnú predstavu, ako s problémami naložiť. Minister Gröhling túto potrebu pociťuje. "Do budúcna chceme vytvárať inkluzívnemu tímu," poznamenal s tým, že debata prebieha s poradcami a rezort už má vyčlenené aj finančné prostriedky. 

"Okrem zvyšovania platov chcem, aby sme mali aj príplatky," povedal, že by išlo o príspevky stabilizačného typu. "Ešte chvíľu vydržme, lebo o mechanizme diskutujeme s ministerstvom financií," Týkať by sa to malo aj škôlok a školskej, ale aj mimoškolskej činnosti. "Verím, že stabilizačný príspevok byť mohol byť už od septembra," potvrdil Gröhling.

Prieskum o konšpiráciách, dezinformáciách a hoaxoch, ktorý na jeseň robila agentúra Focus pre Európsku ľudovú stranu a stranu Spolu ukázal, že alarmujúco veľká časť učiteľov verí konšpiračným a pochybným webom že ich zdieľajú. Až 31% učiteľov II. stupňa základných škôl si myslelo, že očkovanie proti koronavírusu je prípravou na čipovanie ľudí. Tomu, že pravidelné nosenie rúšok má negatívne zdravotné dôsledky, verí až 39 % učiteľov. 

Minister plánuje začať s edukáciou učiteľov a následne aj žiakov. "Musia sa zapojiť všetci, premiér, Národná rada, všetci," uviedol Gröhling s tým, že život sa bohužiaľ deje na facebooku a instagrame. 

Odvolaná štátna tajomníčka

Po kritike ministrovej diplomovej práce bola odvolaná štátna tajomníčka Monika Filipová. "Myslím si, že je veľmi dôležité, aby sme na vysokých školách zachovávali určitú úroveň a diplomová práca je toho súčasťou. Po tom, čo informácie o diplomovej práci ministra vyšli v médiách, tak hneď na druhý deň som s ním mala stretnutie na štyri oči a povedala som mu, že nie som spokojná a veľmi ma mrzí, ako banalizuje dôležitosť tej diplomovej práce. Ja môžem povedať len toľko, že za rok svojho pôsobenia som bola veľmi sklamaná, pretože som vnímala, že problémom bol môj názor, ktorý sa líšil od jeho názoru, alebo názoru jeho okruhu ľudí. Vyjadrila som to, vždy som bola veľmi slušná, nikdy som nezvyšovala hlas, čo nemôžem povedať o ostatných. To som povedala predsedovi v SaS aj s tým, že napriek tomu, že som to odkomunikovala adekvátne, tak sa zo mňa stala persona non grata a nebola som prizývaná k procesom. Neakceptovať iný názor vôbec nie je konštruktívne pri riadení a v takej funkcii," povedala pre Noviny PLUS. 

"Nikdy nevynášam z toho, čo sa dialo za zatvoreným i dverami," povedal Gröhling s tým, že neznáša polopravdy. "Je úplne nezmyselné hovoriť, že terajšia výmena sa udialo kvôli niečomu, čo sa udialo pred rokom," povedal s tým, že zmeny sa podľa neho diali pomaly a miesto štátneho tajomníka nie je za odmenu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie