Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Národnej rade sa nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu. Odvolávanie Igora Matoviča (OĽaNO) sa posúva pre odchod opozície
Zdielať na

V Národnej rade sa nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu. Odvolávanie Igora Matoviča (OĽaNO) sa posúva pre odchod opozície

BRATISLAVA / Rokovanie do neskorej noci? Zatiaľ čo cez deň k téme odvolávania zasadli jednotlivé parlamentné výbory, mimoriadna schôdza a odvolávanie ďalšieho ministra sa práve začína. Je pravdepodobné, že ťahať sa bude až do neskorej noci.

Pred krátkym časom sa Erik Tomáš vyjadril v TA3, že na odvolanie ministra financií nahováralo opozíciu viacero koaličných poslancov s tým, že v tomto prípade by mohlo byť odvolávanie úspešné. Je teda ťažké povedať či bude mať expredseda vlády isté všetky koaličné hlasy. Richard Sulík, líder koaličnej strany SaS, sa počas ich posledného konfliktu o štátnom rozpočte vyjadril, že Igor Matovič na ministerstve financií nemá čo robiť. Podarí sa Igora Matoviča odvolať? 

Strana SaS zasadala porade o hlasovaní až okolo 19tej večer. Napriek tomu parlamentná matematika nepustí a spolu s opozíciou by za úspešné odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) musela hlasovať celá strana SaS, ale aj strana Za ľudí. Podľa našich informácií z poslaneckých kruhov, je táto možnosť nepravdepodobná. Ozvali sa aj hlasy ktoré tvrdia, že pád Igora Matoviča by mohol znamenať aj pád celej vlády. 

Zatiaľ je teda zrejmé, že odvolanie Igora Matoviča podporí opozícia, a dvaja nezaradení poslanci, ktorí pred pár mesiacmi opustilis tranu Za ľudí, Miroslav Kollár (Spolu) a Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko). 

Schôdzu otvoril podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO). Nakoľko opozícia odišla, Národná rada nie je uznášaniaschopná. Podpredseda parlamentu vyhlásil 15 minútovú prestávku. 

Opozícia sa rozhodla z parlamentu odísť a vrátiť sa zajtra ráno. Nahnevalo ich opätovné posunutie schôdze, ale aj to, že nedostali žiadne adekvátne vysvetlenie. Viac sa dozviete vo videu:

​Gábor Grendel bol nútený schôdzu prerušiť, nakoľko Národná rada nebola uznášaniaschopná ani na druhý pokus. Mimoriadna schôdza bude pokračovať zajtra o 12:00. O 9:00 bude začínať štandardná schôdza Národnej rady SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie