Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Suchoba vypovedal na NAKA v súvislosti so zásahom v Nitre, Makó aj Imrecze majú na krku ďalšie obvinenie
Zdielať na

Suchoba vypovedal na NAKA v súvislosti so zásahom v Nitre, Makó aj Imrecze majú na krku ďalšie obvinenie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra rozplieta ďalšiu zločineckú skupinu, ktorá mala za niekoľko rokov vytiahnuť na neoprávnených vratkách DPH viac ako 18 miliónov eur. Už v stredu televízia JOJ informovala o rannom zásahu polície v dome bývalého riaditeľa daňového úradu v Nitre.

Podľa informácií TV JOJ po stredajšom zásahu NAKA na daňovom úrade v Nitre je obvinených 14 ľudí. Sú medzi nimi Ľudovít Makó, Michal Suchoba, František Imrecze, bývalý šéf Daňového úradu Nitra Uharka, podnikateľ Ladislav S. Obvinené sú aj niektoré daňové kontrolórky. Ide o rozsiahlu skupinu, na ktorej odhalení pracovali vyšetrovatelia niekoľko rokov.  Polícia akciu nazvala "Daniari".

K obvineniam sa priznala celá obvinená skupina. "Ide o čelných predstaviteľov finančnej správy, zamestnancov daňového úradu a štatutárne úrady," povedal hovorca prezídia PZ SR Michal Slivka. Nitriansky daňový úrad pod vedením zadržaného mal niekoľko rokov prehliadať podozrivé nároky na odpočty DPH súkromných firiem, ktoré mali korumpovať. 

Počas zásahu vyšetrovatelia zaistili drahé kovy a pravdepodobne aj drahé kamene. Teraz bude vecou vyšetrovacích orgánov, aby tieto zaistené veci identifikovali cez znalecké skúmanie. Podľa informácií TV JOJ sa predpokladá, že ide o zlato a drahé diamanty. 

Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasil Špirko vedie trestné stíhanie pre rôzne skutky. Jedna časť sa týka daňovej trestnej činnosti,  druhá časť sa týka korupcie. Celé trestné konanie je vedené aj proti zločineckej skupine. Pre korektnosť informácií je potrebné uviesť, že zatiaľ sa skutky po stredajšom zásahu ustálujú a preto nie je možné povedať, kto stojí na vrchole tejto zločineckej skupiny a ktorí obvinení sú pre túto zločineckú skupinu len v pozícii činných osôb.

Špirko navrhuje pre zadržané a obvinené osoby väzbu, o ktorej bude rozhodovať sudkyňa pre prípravné konanie Pamela Záleská. Očakáva sa tak v sobotu v ranných hodinách. 

"Obvinenie bolo vznesené 14 osobám pre trestný čin daňového podvodu, zneužívania právomoci verejného činiteľa, prijímania úplatku a založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry vyhovel podnetu vyšetrovateľa a dnes v ranných hodinách podal návrh na väzbu 5 osôb. V rámci realizovaných úkonov NAKA boli vykonané aj prehliadky nebytových priestorov," uviedol pre TV JOJ hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Žiadny z týchto obvinených, podľa informácií TV JOJ, zatiaľ nespolupracuje s orágnmi činnými v trestnom konaní. Preukazuje to aj to, že medzi obvinenými sú v tomto prípade štyria kajúcnici, ktorí napriek priznávaniu sa, nepoberajú žiadne benefity ani úľavy zo strany orgánov činných v trestnom konaní. Ide o Suchobu, Imreczeho, Čecha a Makóa.  "Členovia zločineckej skupiny mali vzájomne a koordinovaným konaním zabezpečiť, že si konkrétne spriaznené daňové subjekty neoprávnene uplatnili nárok na vrátanie DPH (tzv. nadmerný odpočet). Následne mali zabezpečiť priebeh daňovej kontroly alebo miestneho zisťovania tak, aby napriek neoprávnenosti žiadaných nadmerných odpočtov došlo k ich vyplateniu. Jednotlivým členom zločineckej skupiny a zamestnancom daňového úradu mali za to poskytovať úplatky," uviedla polícia na facebooku. Polícia doposiaľ zadokumentovala nadmerné odpočty v prospech zločineckej skupiny presahujúce sumu 18 miliónov eur, čo je doposiaľ len začiatok.

Celkový, len doteraz zadokumentovaný rozsah neoprávnene vyplatených nadmerných odpočtov v prospech tejto zločineckej skupiny, presahuje sumu 18 miliónov Eur.

V stredu zatkli dvoch funkcionárov daňového úradu

Ako už v stredu informovala TV JOJ vyšetrovatelia v stredu ráno zadržali dve osoby pre podozrenie z daňovej trestnej činnosti. Bývalého vysokopostaveného funkcionára daňového úradu Radoslava U. a Ladislava S. Ten mal mať blízko k jednému z členov zločineckej skupiny Takáčovci. Podľa informácií TV JOJ tretiu osobu NAKA nezadržala z dôvodu, že sa zdržiava v zahraničí. Má ísť tiež o funkcionára Daňového úradu v Nitre. 

Podľa zdroja webového portálu noviny.sk k nitrianskemu zásahu NAKA už vo štvrtok vyšetrovatelia vypočúvali taktiež trestne stíhaného exprezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho. Ten sa po takmer piatich mesiacoch vo výkone väzby rozhodol spolupracovať s vyšetrujúcimi orgánmi a tak ako Suchoba, aj on vypovedá o korumpovaní aj niektorých top politikov pri manipulovaných nákupoch informačných systémov pre finančnú aj daňovú správu. Úplatky mali byť v obrovských sumách. 

Významným svedkom sa z pomedzi kajúcnikov stáva práve exprezident finančnej správy František Imrece. Ten v závere minulého týždňa v piatok pred vyšetrovateľmi vypovedal o zmanipulovaných štátnych nákupov informačných systémov viac ako 12 hodín. Imrece naopak popiera všetky obvinenia, ktoré mu boli vynesené v policajnej korupcii prípadu Očistec

Súvisiace články

Najčítanejšie