Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Politológ Jozef Lenč: Na koaličné konflikty si ľudia zvyknú rovnako, ako kedysi na popravy gilotínou
Zdielať na

Politológ Jozef Lenč: Na koaličné konflikty si ľudia zvyknú rovnako, ako kedysi na popravy gilotínou

BRATISLAVA / Podľa politológa nám vládnu populistickí vlastníci politických stran, ktoré sa správajú na základe nálady ich otca zakladateľa.

Aktuálne sme svedkami ďalšieho koaličného konfliktu, ktorý sa týka výhod pre očkovaných obyvateľov. Na druhej strane je Sme rodina, ktoré tvrdí, že by išlo o diskrimináciu a ekonomické ruinovanie občanov, ktorí sa nechcú dať zaočkovať. Ako je možné, že spolu koaliční partneri šesť hodín sedia a nedokážu sa dohodnúť?

Keď sa niekto nedokáže za šesť hodín rokovania dohodnúť, tak to vypovedá buď o neschopnosti dohodnúť sa, alebo o neochote sa dohodnúť. Nakoľko sa v minulosti dohodnúť dokázali, predpokladám, že v tomto prípade pôjde skôr o neochotu. Dôvodov, prečo nie sú ochotní dohodnúť sa je niekoľko a bolo by ťažké vybrať len jeden.

​​To ste mi teraz vzali z úst, pretože som sa chcela spýtať z čoho podľa vás pramení tá neochota sa dohodnúť...

Minimálne dve strany zo štyroch sú strany, ktoré sú bytostne populistické. To znamená, že ich politika je postavená na tom, aby sa zapáčili ľuďom a reflektovali na nálady spoločnosti. Tieto strany sú emočné a populistické. To je OĽaNO a Sme rodina. Sme rodina sa rozhodla ísť práve cestou populizmu. To môže byť zapríčinené aj tým, že očakávajú blízkosť volieb, alebo minimálne referenda.

Myslíte si, že argument, že Sme rodina sa zľakla antivaxerskej časti spoločnosti je na mieste?

Dá sa to takto argumentovať, ale ja by som povedal, že sa zľakla nálad v spoločnosti, pretože keď vidia, že je momentálne zaočkovaných len dákych 30 % ľudí, tak im z toho vychádza, že 70 % sa zaočkovať nedá. Práve týchto ľudí chcú osloviť. Je jedno či tí nezaočkovaní sú čistými antivaxermi, alebo majú rôzne typy obáv, alebo neochotu dať sa zaočkovať. Keď chcete tieto nálady využiť, tak musia byť v kontexte niečoho, čo vám prinesie pridanú hodnotu. Z toho pochádza môj argument voľbami a referendom. Preferencie vám totiž môžu začať rásť, ale ak sa neblížia voľby, tak sú vám zbytočné. Rovnako je na tom SaS, ktorá je aktuálne najsilnejšou koaličnou stranou, ale do budúcich volieb má stále v parlamente len 13 poslancov. Ten postoj Sme rodina a časti OĽaNO, nakoľko som čítal vyjadrenie dvorného poskoka Igora Matoviča Gyorgyho Gyimesiho, tak tí sa líškajú práve tej časti ľudí, ktorí nie sú ochotní dať sa zaočkovať.

Boli svedkami odvolávania Igora Matoviča. Ako ste vy čítali tú situáciu?

Ako pokračovanie animozít, ktoré sú súčasťou aktuálnej koalície a prejavili sa aj pri predchádzajúcich odvolávaniach ministerky Kolíkovej, alebo ministra Mikulca. V prípade Márie Kolíkovej urobila toto isté časť OĽaNO a v prípade Romana Mikulca zase Sme rodina. Teraz to urobila strana SaS. Takýmto spôsobom si jednotlivé strany posielajú odkazy a vyrovnávajú si účty. Avšak nechcú byť tými, kto je zodpovedný za pád vlády. To je dôvod prečo nehlasujú za návrh opozície, ale radšej sa zdržia. Chcú dať svojmu koaličnému partnerovi najavo, že majú dáke červené hranice a zároveň mu dať najavo, že majú dáke nevybavené účty.

Myslíte si, že táto koalícia má ešte šancu prežiť?

Žiadna zo strán neurobí ten rozhodujúci krok, ktorý by bol prekročením rubikonu.  Napríklad OĽaNO nezahlasuje za odvolanie niektorého člena vlády s opozíciou, alebo neurobia krok, ktorý by smeroval k vyhodeniu koaličného partnera z vládnej koalície. Zatiaľ sa nikto  až k tak kľúčovému kroku, ktorý by znamenal zmenu počtu koaličných strán, alebo úplný rozpad vládnej koalície neodváži. Preto si myslím, že táto koalícia do volieb vydrží. Otázne je kedy tie voľby budú, či v roku 2024, alebo aj na jeseň. 

Budeme teda svedkami takýchto konfliktov aj naďalej?

Vyzerá to tak, že si vláda na tieto konflikty zvykla. Evidentne to extrémne nevyrušuje ani spoločnosť a zvykli si na to už aj komentátori. Možno to bude trade mark, alebo charakteristický znak tejto vládnej koalície a to, že to bude vládna koalícia v permanentnej kríze a šarvátkach. Nerozpadli sa ani vo chvíli, keď boli vyjadrenia, že iná cesta ako trojkoalícia nie je.

Zažehnala jednu krízu, ktorou bolo odvolávanie ministra Matoviča a v rámci toho istého týždňa vošla do ďalšej, ktorá sa týka výhod pre očkovaných a nevýhod pre neočkovaných. Autorom tohto zákona je pritom minister za OĽaNO. Ak si vezmete vyjadrenie pána Pčolinského, že toto je zvrátená ideológia SaS, tak to je vyjadrenie priam až odporu ku koaličnému partnerovi. Tá kríza je kontinuálna a z tohto hľadiska to môže dospieť až do štádia, kedy to už nebude vyrušovať nikoho.

Napadla mi taká analógia, že svojho času, počas Veľkej francúzskej revolúcie, kedy popravovali ľudí gilotínou, tak boli plné námestia šokovaných ľudí. Keď roku 1874 začalo obdobie najväčšieho teroru, kedy sa denne v rámci Paríža dialo 2000 popráv, tak babky na námestiach štrikovali a brali to ako každodenný kolorit. Tá kríza v koalícii sa pretaví do takejto situácii. Nebude to niečo na prvých stránkach médií, ale len niečo, čo sa zase opakuje.

Ak to máme brať zjednodušene, tak ľudia si zvyknú na všetko?

V podstate áno, buď si na to zvyknú, alebo to bude len v rovine niečoho, čo je bežnou ba až nevyhnutnou súčasťou fungovania tejto koalície. Nikto nie je ochotný ku kompromisom, ale ani k ukončeniu tohto trápenia.

Mnohí by predpokladali, že Igor Matovič sa tentoraz dostane do konfliktu so Sme rodina, ktorá tento zákon zablokovala. On, ale ďalej útočí na SaS. Prečo?

Opäť sa vrátim k tej tlačovke Sme rodina, kde povedali, že ich podporuje OĽaNO a toto je len zvrátená ideológia SaS – celý ten návrh. Zvláštna situácia kedy by to na jednej strane mohol byť konflikt medzi OĽaNO a Sme rodina, tak práve tieto dve strany sú silno postavené. Práve na populizme svojich majiteľov. Či je to Igor Matovič, alebo Boris Kollár, tak majú v sebe takú ideovo-programovú blízkosť, že aj konflikt, ktorý sa vidí byť logický, dokázali transformovať do konfliktu so SaS. Je to veľmi zvláštna situácia, ktorá je výsledkom toho, kde sa nachádza koalícia, krajina a kto u nás na Slovensku dnes robí politiku.

Koalícia si od politológa Miroslava Rádka vyslúžola tvrdú kritiku

noviny.sk

Kto robí dnes na Slovensku politiku?

Populistickí vlastníci politických strán.

Tým myslíte Igora Matoviča a Borisa Kollára?

Áno, aj Roberta Fica a v poslednom období aj Petra Pellegriniho. Svojim spôsobom aj Richarda Sulíka, lebo keď si pozriete tie politické strany, ktoré sú lídrami prieskumov sú strany postavené na otcoch zakladateľoch a ich náladách.

Súvisiace články

Najčítanejšie