Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vicepremiérka Veronika Remišová o utajenom kyberprojekte a aktuálnej politickej situácii
Zdielať na

Vicepremiérka Veronika Remišová o utajenom kyberprojekte a aktuálnej politickej situácii

BRATISLAVA / Vicepremiérka pre informatizáciu Veronika Remišová zvolala nečakaný brífing. Chce sa na ňom venovať nielen aktuálnej politickej situácii, ale aj utajenému kyberprojektu, ktorý má prešetrovať polícia.

Veronika Remišová poznamenala, že polícia zasahovala na finančnej správe len pred 10. dňami. Podozrenia sú v súvislosti s machináciami. Na projekt, ktorý bol podpísaný len mesiac pred voľbami upozorňovala aktuálna vicepremiérka ešte ako opozičná politička.

Po nedávnom zásahu NAKA v sídle Finančnej správy má polícia na stole aj vyšetrovanie ďalšej utajovanej zmluvy. Projekt z oblasti kybernetickej bezpečnosti kontroloval Najvyšší kontrolný úrad, ktorý následne podal trestné oznámenie Prezídiu policajného zboru. Ide o kontrolu projektu „Národný systém riadenia incidentov kybernetickej bezpečnosti vo verejnej správe“, ktorý realizovala predchádzajúca vláda. Celková hodnota projektu predstavovala sumu viac ako 44 miliónov eur.

"Po svojom nástupe na Úrad podpredsedu vlády som nechala skontrolovať niekoľko projektov," poznamenala, že takto nechala skontrolovať aj projekt týkajúci sa verejnej správy, ktorý bol v utajenom režime. "Môžem pvoedať, že kontrola ukázala viacero pochybení, medzitým aj podozrenia z trestného činu," poznamenala, že okrem manipulácií by malo ísť aj o zlé spravovanie verejného majetku. "Zo zisteniami prichádza najvyšší kontrólny orgán, ktorý máme. Kontroly veľkých IT zákaziek sú na mieste," poznamenala Remišová. Ministerka informatizácie Veronika Remišová dala Najvyššiemu kontrolného úradu skontrolovať viaceré sporné projekty z obdobia minulej vlády. NKÚ na základe výsledkov kontroly podáva trestné oznámenie.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová dala krátko po svojom nástupe do funkcie vykonať audit viacerých sporných projektov. „Po zmene vlády sme iniciovali interné audity, ktoré boli zamerané aj na projekty v utajenom režime. Na základe toho bola vykonaná tiež kontrola Najvyššieho kontrolného úradu, ktorá zistila viacero závažných skutočností,” uviedla Remišová.

Kontrola NKÚ v časti, za ktorú bol zodpovedný Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu počas vlády Petra Pellegriniho, ukázala viacero pochybení, ktoré NKÚ vyhodnotil aj ako podozrenia zo spáchania trestného činu. „Oficiálne informácie od Najvyššieho kontrolného úradu uvádzajú také skutočnosti, ako napríklad možné machinácie pri verejnom obstarávaní, alebo porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku,“ doplnila vicepremiérka.

Ako ďalej uviedla, zistenia NKÚ potvrdzujú, že jej požiadavky na transparentnosť a dôslednú kontrolu veľkých IT projektov boli oprávnené. „Po nástupe na ministerstvo som jasne deklarovala stopku rôznym vybavovačom a korupčným praktikám, ktoré, žiaľ, počas pôsobenia minulých vlád zrejme fungovali naprieč celou štátnou správou. Pri citlivých zmluvách je situácia o to zložitejšia, že väčšina z nich bola uzatvorená v utajenom režime, s nedostatočnou kontrolou zo strany verejnosti. Spoločne s NKÚ preto chceme definovať nové postupy tak, aby sa podobné veľké zmluvy zbytočne neuzatvárali v utajenom režime a boli pod transparentnou kontrolou verejnosti. Verím, že v boji proti korupcii vo veľkých štátnych tendroch budeme úspešní, aby peniaze nešli do vreciek rôznym oligarchom a vybavovačom, ale na dobré a zmysluplné projekty pre ľudí,” uzavrela Remišová.

 

Viac sa dozviete vo videu:

Strana Za ľudí podporuje nielen vyššiu zaočkovanosť, ale aj výhody pre očkovaných občanov. "Každý kto sa dá zaočkovať pomáha nielen seba, ale aj svojim blízkym," poznamenala Remišová na margo aktuálnej krízy, ktorá sa týka výhod pre zaočkovaných, ktoré Sme rodina označila za diskriminačné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie