Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po rokovaní vlády: Agónia Za ľudí a vojna medzi Vladimírom Lengvarským a Igorom Matovičom
Zdielať na

Po rokovaní vlády: Agónia Za ľudí a vojna medzi Vladimírom Lengvarským a Igorom Matovičom

BRATISLAVA / Dnešné rokovanie vlády bolo opäť pestré na zážitky. Igor Matovič zatiaľ neuvoľnil ministerstvu zdravotníctva financie na očkovaciu kampaň pričom tvrdí, že ministerstvo mu nedodalo dostatočné podklady. Strana Za ľudí sa škriepi či sa stretne pri "ohníčku na chate, ako to chce Remišová, alebo na centrále, čo iniciovala skupina okolo Kolíkovej.

Strana Za ľudí stále bojuje o svoju ďalšiu podobu, ale aj osud. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková uviedla, že jej frakcia chce riadne rokovanie strany. "Situácia v strane Za ľudí je stále mimoriadne vážna a mrzí nás, že predsedníčka strany Veronika Remišová situáciu zľahčuje a odmietla našu ponuku na oficiálne rokovanie, ktoré sme zvolali na dnes poobede do centrály strany," uviedla po vláde a následne to frakcia okolo nej prizvukovala aj v oznámení pre médiá. 

Ako to vidí jej frakcia?

"Neformálne stretnutia nepovažujeme v tejto situácii za vhodné, ide nám o vyriešenie situácie, keď mnohé krajské organizácie žiadajú zvolanie mimoriadneho snemu. Vzhľadom na to, že už viac ako mesiac nezvolala predsedníctvo strany Za ľudí navrhli sme jej rokovanie na úrovni podpredsedov strany, teda vo formáte predsedníčka strany a sedem podpredsedov. Aj toto rokovanie odmietla,“ povedala Mária Kolíková, podpredsedníčka strany. 

"Stretnutia podpredsedov strany sa do mája konali vždy spravidla raz za dva týždne. Poradu podpredsedov nezvolala už takmer dva mesiace, predsedníctvo strany Za ľudí, ktoré sa má v zmysle stanov konať raz do mesiaca nezvolala v priebehu júna rovnako ani raz,“ povedal podpredseda strany Vladimír Ledecký. Podľa poslankyne a členky predsedníctva strany Vladimíry Marcinkovej postupne prebiehajú krajské predsedníctva strany v regiónoch, ktoré opakovane žiadajú o zvolanie snemu. "Včera krajské predsedníctvo v Nitre opakovane odsúhlasilo požiadavku na zvolanie snemu strany najneskôr do 5. septembra 2021,“ povedal Marek Hattas, predseda krajskej organizácie v Nitra a poslanec Národnej rady. 

Rovnakú požiadavku odhlasovali podľa poslanca strany Za ľudí Tomáša Lehotského aj predsedníctva strany Za ľudí v Prešove, kde je členom, a aj v Košiciach. Ďalšie krajské predsedníctva sa uskutočnia v najbližších dňoch. V zmysle stanov strany Za ľudí má predsedníctvo strany zvolať snem, ak ho o to požiada päť krajov.

Veronika Remišová trvá na neformálnom stretnutí

Na stretnutí na centrále sa nezúčastní a svojich kolegov ďalej vyzýva, aby prijali jej pozvanie na neformálne stretnutie na prenajatej chate. 

Igor Matovič sa k aktuálnej situácii vyjadril v druhej polovici videa s Veronikou Remišovou

Napriek tomu, že Vladimíra Lengvarského kritizuje pravidelne, k premiérovi Hegerovi (OĽaNO) sa vyjadrovať nechcel. Spokojný nie je ani s výsledkom referenda. Bývalý premiér a súčasný minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) po zamietavom rozhodnutí Ústavného súdu SR vo veci referenda o predčasných voľbách skritizoval konanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Uviedol to vo svojom statuse na sociálnej sieti. Označil podanie na prešetrenie otázky Ústavným súdom SR za „pľuvanec do očí 600-tisíc ľudí“. Predseda ÚS SR Ivan Fiačan dnes na tlačovej konferencii uviedol, že predmet referenda o predčasných voľbách do Národnej rady SR (NR SR) nie je podľa ÚS SR v súlade s Ústavou SR. Referendum sa teda nemôže konať.

"Hlboko nesúhlasím so zlomyseľným konaním pani prezidentky Čaputovej. Ak by podpisy za konanie referenda vyzbierala jej progresívna skupinka, ani by ju len nenapadlo dávať možnosť Ústavnému súdu SR referendum zablokovať. Tvrdila by, že predsa ľudia majú právo vyjadriť svoj názor a ona má právo vyhlásiť referendum aj bez posúdenia Ústavným súdom,“ napísal. Podľa neho okradla ľudí o možnosť vyjadriť sa. Jej konanie zhodnotil ako podlé a zákerné. Podotkol, že aj keď nie je za predčasné voľby, je hlboko presvedčený, že voliči opozície majú právo na konanie referenda o tejto otázke.

Súvisiace články

Najčítanejšie