Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pokračuje súdny proces v prípade JUDÁŠ: Vypovedal Beňa, na výsluch príde aj kajúcnik Makó
Zdielať na

Pokračuje súdny proces v prípade JUDÁŠ: Vypovedal Beňa, na výsluch príde aj kajúcnik Makó

Archívna reportáž

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd v Pezinku so sudkyňou Ruženou Sabovou o 8:30 začne proces s dvojicou obžalovaných v prípade Judáš. Stíhaný riaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič s komplicom chceli od podnikateľa s palivami takmer pol milióna. Spolu s nimi NAKA pôvodne stíhala aj námestníka SIS Borisa Beňu.

V piatok, 9. júla, pokračuje pojednávanie v kauze Judáš. Na výsluch prišiel v ranných hodinách už odsúdený bývalý námestník SIS Boris Beňa. Popoludní je naplánovaný výsluch skorumpovaného exriaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. 

​Beňa vypovedal o 200 tisícovom úplatku

Bývalý námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS), v súčasnosti právoplatne odsúdený Boris Beňa bol dnes na Špecializovaný trestný súd v Pezinku predvolaný ako svedok. Peter Gašparovič spolu s Ladislav Vičan podľa prokuratúry spolu s Beňom žiadali úplatok 400-tisíc eur od podnikateľa Dušana Bočkaya za uvoľnenie jeho zablokovaného firemného majetku. Ten mal po zaplatení uvoľniť exriaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovít Makó. Prvých 200-tisíc eur zaplatil podnikateľ pred zrušením predbežného opatrenia, potom prípad oznámil na polícii.

Beňa, ktorý bol odsúdený na podmienečný trest aj za tento skutok na súde povedal, že v roku 2018 ho požiadal Peter Gašparovič o vybavenie stretnutia s Makóom. "Povedal, že predmetom stretnutia je skutočnosť, že jeho kamarát má známeho, ktorý je konateľom spoločnosti a má ekonomické problémy," povedal Beňa s tým, že konkrétne daná osoba potrebovala pomoc s odblokovaním majetku. "Peter Gašparovič sa vyjadril, že za pomoc je ochotný sa finančne odmeniť," povedal Beňa. Následne podľa vlastných slov zorganizoval stretnutie s Makóom a Petrom Gašparovičom. Keďže Gašparovič sa nevedel vyjadriť o podrobnostiach problému, zorganizovali druhé stretnutie za prítomnosti konateľa spoločnosti Dušana Bočkaya, už bez prítomnosti Beňu. Ten sa však následne od Gašparoviča dozvedel, že podnikateľ je ochotný zložiť 200 000 eur, ktoré by si organizátori „pomoci" pre neho rozdelili.

Neskôr podľa svedka oznámil Makóovi vtedajší policajný prezident Milan Lučanský, že na neho bolo podnikateľom podané trestné oznámenie za vydieranie. Ten chcel preto peniaze Bočkayovi vrátiť. Gašparovič bol však podľa neho proti. "Povedal, že sa nič vracať nebude, že peniaze boli dobrovoľne zložené," uviedol Beňa. Doplnil, že druhého obžalovaného Ladislava Vičana nepozná a o jeho účasti na skutku sa dozvedel až počas vyšetrovania.

Na súde vypovedal v Judášovi hlavný obvinený bývalý príslušník SIS Peter Gašparovič

"K obvineniu zo skutku sa treba v mojom prípade vyjadriť v širšom rozsahu, keďže sa moje postavenie týka úlohy, v ktorej som bol ako príslušník SIS. Žiadam, aby toto bolo verifikované priamo Slovenskou informačnou službou. Moje pôsobenie súvisí so spravodajským rozpracovaním osoby identifikovanej ako osoba, ktorá mohla mať súvis s prípadom vraždy Jána Kuciaka. Išlo o rozpracovanie osoby s iniciálkami M.K.," vyjadril sa Peter Gašparovič. Ďalej tvrdí, že na SIS pôsobil vo funkcii riaditeľa odboru vnútornej bezpečnosti SIS a nie vo funkcii riaditeľa kontrarozviedky. Povedal, že pri snahe SIS získať relevantné informácie, ktoré mali súvisieť s vraždou Jána Kuciaka. Nezaujímali sa vtedy o podnikateľa, pre ktorého je obžalovaný z prijímania úplatku. Gašparovič uvádza pred súdom, že SIS získala pri rozpracovaní osoby, ktorú označuje M.K., informáciu, že k preverovaným skutočnostiam existuje záznamový nosič so zvukovými aj obrazovými informáciami.​

Vo svojej výpovedi spomína Kočnera aj Bödöra

Evidentne obžalovaný hovorí o Marianovi Kočnerovi. Uvádza, že stopa po pátraní po záznamovom nosiči ich doviedla k ďalšej záznamovej osobe z Nitry s iniciálkami N.B. Hoci obžalovaný meno neuviedol, je zrejmé, že hovorí o podnikateľovi so známou bezpečnostnou službou, Norbertovi Bödörovi. Na podnikateľa Dušana Bočkaja údajne prišli len náhodou, meno našli napísané na získanom papieriku. Údajne ho identifikovali ako osobu páchajúcu závažnú daňovú trestnú činnosť, spočívajúca z účelového zakladania fiktívnych firiem pre účel ilegálneho získania veľkých obnosov peňazí. Tie mal Bodžgaj údajne sofistikovaným systémom vynášať mimo územie SR, aj mimo Európy, prevažne na ázijský kontinent. O Bočkajovi im poskytoval informácie ich zdroj z prostredia SIS, ktorú označuje ako spolupracujúca osoba. Tam im dala okrem listinných dokladov aj fotografiu Bočkaja. Preverovanie podozrivého Bočkaja údajne riadil jeho nadriadený Boris Beňa. Na jednom zo stretnutí ho údajne Beňa veľmi dôrazne požiadal, aby spolupracujúcemu riaditeľovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi neprezradil meno ich spolupracujúcej osoby. S Makóom sa museli stretnú, keďže Bočkajovi KÚFS v tom čase zablokoval všetok firemný majetok. "Jedno stretnutie s Makóom sa uskutočnilo v jeho externej kancelárii, v jednej z bratislavských reštaurácii na Bajkalskej," doplnil. Beňa Makóovi na stretnúti vraj povedal, že by potrebovali Bočkajovi pomôcť. Makóovi to meno vraj vôbec nič nehovorilo. 

Vičan hovorí, že zobral iba 100 eur na benzín

Vypovedal aj Vičan: "Podnikateľa sme nevydierali. Ja som len poradil takým sedliackym rozumom, že to rozhodnutie o zablokovaní jeho firemného majetku je nezákonné a nech s tým osloví svojho advokáta. Na stretnutí mi len ponúkal 100 eur, že na benzín, keďže som na stretnutie prišiel. Nechcel som ich, ale on chcel, aby som ich zobral, tak som ich zobral," priznal Vičan. 

Trojica žiadala vysoký úplatok od podnikateľa s palivami s tým, že, keď zaplatí 400-tisíc Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS) mu uvoľní zablokovaný firemný majetok. Ten mu údajne najskôr zablokovali daňoví kriminalisti na rozkaz taktiež trestne stíhaného a kajúcnika Ľudovíta Makóa. V prípade je Makó svedok, stal sa ním pre spoluprácu aj spomínaný Boris Beňa a rovnako v prípade svedčí aj skorumpovaný exriaditeľ finančnej polície Bernard Slobodník. Proces bude pokračovať aj zajtra výsluchmi kľúčových svedkov. Obžalovaný exsiskár s komplicom odmietajú skutky. Koncom mája sudkyňa Sabová rozhodla, že naďalej budú stíhaní vo väzbe. Pôvodne bol v Judášovi obvinený aj prezident polície Milan Lučanský. Ten krátko po vzatí do väzby spáchal v cele samovraždu. Pojednávania sudkyňa vytýčila aj na záver mesiaca. 

Adrián Kucek, obhajca oboch obvinených aktérov uviedol, že kľúčová je v prípade právna kvalifikácia. "Sudkyňa už v máji zamietla žiadosť obvinených o prepustenie z väzby a ponechala ich vo väzbe. S námietkami obhajoby ohľadom právnej kvalifikácie skutku sa bude zaoberať až na hlavnom pojednávaní. Predpokladali sme, že súd sa bude už skoršom štádiu trestného konania zaoberať právnou kvalifikáciou skutku, ktorá má zásadný význam pre ďalšie trvanie väzby," uviedol Kucek. 

​V prípade kauzy Judáš ide o obvinenie vysoko postavených ľudí pôsobili a niektorí stále pôsobia vo vysokých funkciách Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby a Kriminálneho úradu finančnej správy. Podozrenia sa týkajú brania úplatkov a zneužitia právomocí. 

Podľa informácií TVJOJ v prípade JUDÁŠ nastali procesné zmeny, ktoré majú za následok, že spoločné obvinenie funkcionárov polície, príslušníkov SIS a finančnej správy už je minulosťou a obvinených vyšetrovateľ stíha v samostatných konaniach. Pôvodne v prípade JUDÁŠ dňa 2.12.2020 NAKA obvinila osem ľudí. Boli nimi Milan Lučanský exprezident polície, funkcionári SIS Boris Beňa a Peter Gasparovič, policajti Jozef Rehák, Ladislav Vičan, Martin Kučerka a viceprezident finančnej správy Daniel Čech no a tiež podnikateľ Norbert Bödor. Hlavným obvineným bol policajný prezident Milan Lučanský. 

Na samostatné konanie bol vylúčený aj obvinený policajný funkcionár Jozef Rehák, ktorý sa dostal nedávno z väzby na slobodu pre chybu dozorového prokurátora. Rovnako podľa zistení TVJOJ už v základnej zostave medzi spoluobvinenými nie je ani nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorý je na samostatne konanie vylúčený spolu s policajtom Mariánom Kučerkom. Kučerka len nedávno taktiež začal údajne aktívne spolupracovať a vypovedá aj proti šéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskom, tak ako svedok Beňa. Odčlenenia v JUDÁŠOVI sa dočkala aj dvojica Peter Gašparovic a Ladislav Vican, keďže sú stíhaní za rovnaký korupčný skutok.

Súvisiace články

Najčítanejšie